Hasan YİĞİT

Hasan YİĞİT

BU NASIL BAŞARIDIR?

A+A-
Öncelikle 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin Bafra’ya hayırlı olmasını temenni ederek başlayalım yazımıza.

AKP Bafra adayı ve mevcut Belediye Başkanı Zihni ŞAHİN seçimlerde en yakın rakibi olan MHP adayı’ ’Özgür Topkaya’’ 12 bin küsur gibi ciddi bir fark atarak Bafra belediye başkanı seçildi. Kendisine ve Bafra’ya hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ederim. Bence Bafra Sayın Şahin’e oy vermedi. Büyük bir sorumluluk verdi. Ve bu yüzden sayın başkandan Bafra çok şey bekliyor. Biz basın mensupları da dâhil. Sanırım Başkan Şahin’in işi o kadar da kolay değil.

Kazanan elbette zaferin keyfini sürecektir. Teşkilatları ve emek veren herkes AKP’nin Bafra’da bu üçüncü zaferinin haklı gururunu yaşayacaklardır. Peki, Bafra’da üçüncü yenilgisini alan MHP bu sonucu bekliyor muydu? Sokaktaki birçok insan tarafından“Mühendis bir başkan istiyoruz” sesleri hiç de azımsanmayacak şekilde dillendirilmişken, yapılan yanlış neydi de bu seçim kaybedildi? Ya da bu kadar fark neden oldu?

Hiçbir seçim, sandıklardan çıkan sonuçla tescil edilmeden kazanılamaz. AKP’nin tüm Türkiye’de hem iktidar partisi konumunda olması hem de partinin başında Recep Tayyip Erdoğan gibi halkın teveccüh gösterdiği bir liderin bulunması AKP’yi bu seçimlerde bir adım önde başlatmıştı. Aslında sadece bu seçimde değil bütün seçimlerde bu durum böyle. MHP’nin bu duruma göre bir siyaset geliştirip, mevcut belediye başkanının bir çalıştığı yerde MHP adayının en az iki üç kez fazla çalışması gerekirdi. Ayrıca 17 Aralık operasyonunun AKP’yi yıprattığı öngörüsü kanaatimizce tüm Türkiye’de olduğu gibi Bafra’daki siyasi partileri de yanıltmıştır. Milletin AKP’ye sandıkta ders vereceği düşüncesi sanki MHP yönetimi ve Belediy Başkanı adayının biraz seçim sürecinde ayaklarını firene dokunarak ilerlemelerine sebep oldu. Mevcut durumu iyi analiz edemeyen MHP ilçe yönetimi ve MHP’nin belediye başkan adayı, hem kendilerini halka iyi anlatamadılar hem de mevcut belediye başkanının eksiklerini, projelerini yeterince irdeleyip, eleştiri konusu yapamadılar.

MHP ilçe yönetimi ve Belediye Başkanı Adayı Özgür Topkaya’nın koordine olamayışı, plan ve programlardaki eksiklikler, projelerin tanıtımında yaşanan sıkıntılar –ki Özgür Topkaya’nın seçime son birkaç gün kala ortaya çıkardığı kitapçık tamamen çalakalem, özensiz ve dikkatsiz hazırlanmış, ‘’üzerinde bir MHP logosu bile yok’’vatandaşa bir şey vaad etmeyen bir propaganda kitapçığıydı- Açıkhava toplantılarında Özgür Topkaya’nın vasat konuşmaları malum sonucu tetikleyen sebepler olmuştur. Tüm bunların ışığında MHP yönetiminden aşağıdaki soruların cevaplarını mhp’ye gönül veren ve oy veren vatandaş bekliyor:

 

1.Aralık 2013’te kesinleşen adaylık sonrasında geçen bir aylık zaman diliminde hiçbir şey yapılmadan ne beklendi?

2-Seçim koordinasyon ekibi bu işin ehlimiydi?

3-Basın Yayın organları gerekli şekilde kullanıldı mı?

4-Yapılan toplantılarda insanlara ne anlatıldı?

5-İlçe yönetimi ve aday arasındaki gerginlik seçimlerin kaybedilmesinde etkili bir neden midir?

6-Mevcut Belediyenin Projeleri üzerinden siyaset yapılabildi mi?

7-Belediye Başkanı olacak bir kişi, hitabetin ne kadar önemli olduğunun bilincinde değil miydi?

8-Gece yapılan mahalle toplantılarının haricinde gündüzleri ne yapıldı?

9-Gerçek manada kaç adet ev toplantısı yapıldı?

10-Bayanlar seçim süresince ne kadar aktif oldu?

11-Meclis üyelerini kimler belirledi?

12-Beledeyi başkan adayı, parti başkanı, meclis üyeleri, kendi muhitlerinde ne kadar etkili oldu? Ve kaçıncı parti çıktılar sandıktan?

13-Başka gruplar ile atılan adımların dönüşümü ne oldu?

14-Eski meclis üyeleri seçimde aktif oldular mı?

Her şeyden önemlisi kişisel beceriksizliklerle kaybedilen bir seçim sonucunda halisane niyetlerle ülkücü harekete bağlı insanların umutları, inançları söndürülmüş olmadı mı?

Seçime en iddialı giren bir partinin yöneticilerinin, girdiği seçimden 12 bin fark yemesi sonucunu unutup, “biz bu seçimde oyumuzu arttırdık, başarılıyız” deme hakları var mıdır?

MHP ilçe yöneticilerinin yukarıdaki sorulara aklı selim ve mantıklı cevaplar verebilmeleri gelecek seçimler için MHP’nin yararına olacaktır. Bafra’da “oyların arttırıldığı” gerekçesinin arkasına sığınıp başarısızlığı gölgelemeye çalışmak sadece kendini kandırmaktır. ‘’chp ve cemaat oylarını çıkar isek mhp’nin oyu 20 binde kalır’’Eğer bir yerde belediye başkanlığı alınamamışsa o seçim, o partinin hanesine “başarısızlık” olarak yazılır. Ayrıca yerel seçimlerin atmosferi ve mantığı genel seçimlerle örtüşmez. Bu seçimde MHP’li olmadığı halde iktidarı ve mevcut belediyeyi desteklemeyen farklı partilerin mensup ve sevenleri MHP’ye oy vermiş de olabilir. Ancak bu kişiler genel seçimlerde yine kendi partilerine oy vereceklerdir. MHP’nin 30 Mart yerel seçimlerinde aldığı %38 oy oranını genel seçimlerde almış gibi düşünmesi yanlıştır.

SONUÇ: Bize göre MHP’nin aldığı bu sonuç başarı olarak görülemez. Bu başarısızlıkta payı olanların yapması gereken, kendilerinden başka kimsenin inanmadığı bu “başarı” masallarını bırakıp bir an önce kongreye gitmektir. Böylelikle ya güven tazelemiş olacaklar ya da yeni bir isim ve yönetimle bundan sonraki seçimlere güç kazanarak başlamış olacaklar. Sonuçta her ikisi de Bafra’da MHP’nin yararına olacaktır.

Sevgiyle kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.