Şükran AKGÜN

Şükran AKGÜN

Yıl:1982. Dönemin Bafra Kaymakam Vekili Osman Derya Kadıoğlu

A+A-

İlkokul ikinci sınıf öğrencisiyim. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için okulumuzu temsilen ben ve bir erkek arkadaşım öğretmenimiz eşliğinde dönemin kaymakamını ziyarete gittik. Masasının önündeki sandalyede oturuyorum. Karşımda başka bir çocuk. Diğer okullardaki öğrenciler ve öğretmenlerde odada yerlerini almışlar. Kaymakam Bey odadan içeri girdi. Hayal meyal hatırlıyorum genç bir kaymakam. Odada anında bir hareketlenme yaşandı. Ben de hareketlenmenin sebebini anlamaya çalışırken tarafıma ayağa kalksana diye bir baskı yapılmaya başlandı. Baskı o kadar belirgindi ki Kaymakam Bey’de durumu fark etti. Ve tüm nezaketiyle, hassasiyetiyle direkt yanıma gelerek beni sevdi ve oturmamı istedi. Sonra makamına geçerek bizlerle sohbete devam etti.
O davranışında o kadar çok mesaj vardı ki. Sanırım verilen en büyük mesaj “çocuğun kusuru olmaz”, “kusur çocuğu hoş görmemektir” idi.

Hiç unutamadığım halen anlatmaya devam ettiğim benim için anlamlı bir hatıradır. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen kaymakamımız kim olduğu ve şu an hayatta olup olmadığı aklımdan her daim geçmekteydi.

Geçtiğimiz günlerde önceki dönem bürokratlarımızla sohbet ederken bu anımdan bahsettim ve kaymakamımızın o tarihlerde kim olduğunu sordum. Hemen ismini zikrettiler. Osman Derya Kadıoğlu. ‘’Hayatta olup olmadığını öğrenebilir miyiz?’’ dedim. Hemen sordular ve hayatta olduğunu öğrendim. Kendisiyle iletişime geçip 39 yıl önceki davranışı için teşekkür etmek istediğimi söyledim. İletişime geçmem konusunda da yardımcı oldular. İlk karşılaştığım gündeki nezaket ve hassasiyetiyle geçtiğimiz günlerde kendisiyle uzun uzun sohbet etme fırsatını buldum. Kimlerde bahsetmedik ki;

Dönemin Valisi; Sn. Altay Utkan,
Dönemim İl Milli Eğitim Müdürü; Sn. Özden Özdemir,
Dönemin Halk Eğitim Müdürü; Sn. Hasan Yiğit,
Dönemin Bafra Belediyesi Hesap İşleri Müdürü; meslek büyüğüm Sn. Fikri Düşünsel.
Ancak en önemlisi Atatürk’ün doğumunun 100. yıl dönümü dolayısıyla başlatılan okuma yazma seferberliğinden ve Bafra genelinde ilk dönemde açılan 711 kursa iştirak eden 25000 civarında insanımızdan. Yaklaşık 13000 yani hemen hemen yarısının okuma yazma öğrenerek “Başarı Belgesi” almasından. Bu başarıdan dolayı dönemin Valisi Sn. Altay Utkan Bey’in, Türkiye Cumhuriyeti’nin en iyi valisi seçilmesinden.

Ben ise kendisine bir kere daha teşekkür ettiğimde kendisi bana şu cümleleri kurdu. “Şükran Hanım bizde halkız. Sizden hiçbir farkımız yok. Erzurum ve Malatya valiliğim sırasında benimle görüşmek isteyen hiçbir vatandaşımız Özel Kalem Müdürümden randevu almazdı. Kim ne zaman isterse benimle görüşürdü.”
1982 yılı Bafra Kaymakam Vekili Sayın Kadıoğlu’ndan çocukluğumdan günümüze kadar çok şey öğrendim.
*Küçük bir çocuğu mutlu etmenin ve sevgisini kazanmanın önemini,
*Geleceğimizin teminatının çocuklarımız olduğunu,
*Tüm devlet erkanımızın, bürokratlarımızın eğer görev yerlerinden ayrıldıktan 40-50 yıl sonra dahi tekrar hatırlanmak istiyorlarsa sırrın sevgiden geçtiğini bilmeleri gerektiğini.
Sağlıkla kalmanız dileğiyle hoşça kalın.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.