Alper Güngör-Yazılımcı

Alper Güngör-Yazılımcı

TEKNOLOJİK GELİŞMELER-1

A+A-

 Yaşadığımız yüzyılda pandemi denen bir illetle uğraşırken dünyada ise teknolojik alandaki gelişmeler özellikle dijital alanda çok hızlı bir ivme kazanmış durumda. Hayatımızın her alanına sıçramış olan bu gelişmelerden bir şekilde nasibimizi alıyoruz. Önemli olan bunları kendi faydamıza nasıl kullanabiliriz, bunlara dikkat etmek ve biraz araştırmak gerek.

                Bir çok değişmeden söz ettik, neler bu değişmeler.. Diyeceksiniz ki? Değişmeyen ne var. Evet aklıma ünlü bir filozofun şu sözü geliyor.. Değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir… Çünkü her bir değişim peşinden farklı bir değişimi doğurur, yani gelişmek ve değişmek zorundayız.. Her alanda.. Hem bireysel ve tabiki Ülke olarakta..

                Ayak uydurmak zorunda olduğumuz teknolojik gelişmelerin en önemlilerini hızlıca sıralayalım..

Yapay Zeka

Giyilebilir Teknoloji

Yenilebilir Teknoloji

Çip Organlar ve Nano Teknolojiler

Digital Para

Yukarıdaki maddelere bakacak olursanız Tekstilden Sağlık alanına ve tabiki Ekonomik alandaki gelişmeler bizleri aşırı derecede ilgilendirmektedir. Haliyle sanayi ile teknolojinin birleşmesi robotik sistemler ve yapay zekanın ön plan çıktığı Endüstri 4.0 Devrimi ile hayatımza farklı kavramlar girip duruyor ve bunları anlamaya çalışıyoruz.

Konumuzun buraya kadar olan kısmı yukarıdaki maddeler halinde sıraladığım gelişmelere ayrı ayrı girmek isterim yalnız sabaha kadarda yazsak konuyu yetiştiremeyiz, Bu yüzden en can alıcı kısmı olan Ekonomik anlamda bizi ilgilendiren Digital para kısmından biraz bahsedeceğim.

Günümüzde Perakende ticarette ve İnternet alışverişlerinde Kredi kartı kullanmayan yoktur, HaliyleBu bile Nakit kullanımını okadar azaltmıştır ki Bankadan Bankaya para transfer edilerek nakit dolaşımının sadece rakamlardan ibaret olduğunu bize anlatıyor olsada sistem yeni kavramlar olan ve ezberleri alt üst eden  ‘dijital para’ , ‘kripto para’, ‘bitcoin’, ‘bitcoin madenciliği’, ‘altcoin’, ‘blockchain’ gibi yeni kavramlar, ‘dünden bugüne ‘Paranın Teknolojik Evrimi’nde geldiği noktayı gösteriyor.


Paranın Teknoloji ile Şekil Değiştirmesi

Lidyalılar Para icad etmeden önce buğdaydan altına , gümüşe, kıymetli metallere kadar çeşitli mallar takas usulü değişim aracı olarak kullanılmış. Tarihteki ilk madeni paranın basılma biçimi (madeni paralar darp yöntemiyle basılmış) nedeniyle basıldığı yere darphane denmesi de Lidyalılar’la ilgili. Tarihin ilk büyük darphanesini de İstanbul’un fethinden sonra İstanbul Simkeşhane’de Fatih Sultan Mehmet kurmuş. Tarihi kayıtlara göreBatıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlıyor. İlk kâğıt paranın 1690’lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde Massachusetts Hükümeti, İngiltere’de ise kuyumcular tarafından basıldığı ve dolaşıma çıkarıldığı, 1694’te İngiliz Merkez Bankası ve daha sonra diğer ülke merkez bankalarının kurulması ile de yaygınlaştığı ifade ediliyor.
İngiltere’de kuyumcular, tüccarlar ve diğer ülkelerden dış ticaret için gelen tüccarlar, altın ve kıymetli eşyalarını kaybolma, çalıntı gibi durumlardan korumak için Londra’daki ülke adına paranın basıldığı resmi kurum olan darphaneye teslim ediyorlardı, 1640’da İngiltere Kralı, tüccarların Londra’daki altınlarına el koyunca devlete karşı güven sarsılır. Bunun üzerine kuyumcu olan Goldsmith’ler kasa yaptırarak altınları saklar ve GoldsmithsNotes (Goldsmithkağıdı) denilen hamiline yazılmış kağıtları vermeye başlar, böylece bu kağıt paralarla ilk banknot sistemi ortaya çıkar.
Dijital dönüşüm, finans piyasasını da dönüştürüyor, para da dijitalleşiyor. Yeni finans çağında, nakit para devri kapanmaya başlarken; dünyada ve Türkiye’de ‘fiziki para’, tahtını ‘sanal para ve dijital varlıklar’a bırakmaya hazırlanıyor.
Dünyadaki kripto para heyecanı Türkiye’yi de sardı. Türkiye’de yatırımcı ilgisinin odağında Bitcoin var, uzmanlar, Türkiye’deki kripto para platformlarındaki işlem hacminin 2020’de, 2019’un 10 katına ulaştığını, yatırımcı sayısının da ikiye katlanarak 2 milyonu aştığını belirtiyor. Ancak kripto paralara işlem yapmak regülasyon eksikliği nedeniyle hala riskli bir yatırım aracı olarak görülmesine neden oluyor. Bitcoin bu yıl 38 bin 137 dolar ile zirveyi gördü. Uzmanlar, Bitcoin ve kripto paraların 2021’de de tercih edileceğini ifade ediyor. JPMorgan analistleri uzun vadede Bitcoin fiyatının 146 bin doları göreceğini öngörüyor. Bu gelişmeler ışığında 2021 kripto paranın yılı..


  Dikkat edilmesi gereken en önemli konu Siber güvenlik
2021’de ön plana çıkacak 5 siber güvenlik konusunu; ‘deepfake, Blockchain, fidye yazılımı, oltalama ve DNS zehirlenmesi ile akıllı oyuncaklar’ olarak sıralanabilir. İnanın, pek çok modern teknolojide kullanılan ‘blokchain’in güvenliğinin 2021’in en önde gelen konularının başında yer alacağını, blokchain sistemine saldırıda bulunmanın veya hack’lemenin oldukça zor olduğunu, bu nedenle de blockchainin dünyaya bir güvenlik devrimi getirdiğini söylüyorlar. Görüp bakacağız.

Dijital Para nedir?
İnternet tabanlı, dijital formda bulunan, yalnızca elektronik ortamdaki işlemler ve ödemeler için kullanılan, işlem hızı ve işlem kolaylığı gibi kendine özgü özellikleri dışında geleneksel paranın tüm özelliklerini taşıyan değişim aracı. Dijital paralar elektronik ortam üzerinde bulunan online biçimde ödeme yapmaya olanak sağlayan bir para türü. Örneğin; banka hesaplarında duran paralar, dijital para, bunlarla fatura ödenebiliyor, alışveriş ve para transfer işlemleri yapılabiliyor. Ethereum, Ripple, Litecoin gibi Kripto paralar da dijital bir para türüdür. En çok bilinen ve ilgi gösterilen kripto para birimi Bitcoindir. Normal dijital paralara kıyasla BitcoinBlockchain teknolojisini kullanır ve merkeziyetsizdir.

Kripto Para nedir?
Kripto para, merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmeyen, başka bir otoriteye ihtiyaç duyulmadan kişiden kişiye değer aktarımına izin veren, çevrimiçi ağlar (internet) aracılığıyla finansal işlemler gerçekleştirmek için kriptografik işlemler kullanan, bir dijital para türü, bir değişim, takas aracı.

Bitcoin nedir?
Bitcoin, arkasında herhangi bir otorite bulunmayan, merkeziyetsiz, üçüncü kişilerin onayına ihtiyaç duymadan kişiden kişiye direkt olarak aktarımı mümkün, kaydı elektronik/dijital ortamda tutulan bir çeşit para yada değer. Merkeziyetsiz ve dağınık bir yapıda güvenli saklanması ve transfer edilmesi blockzincir ağı üzerinde kriptoloji teknolojisi ile sağlandığı için kripto para olarak da adlandırılıyor. Bitcoin’in en önemli özelliği, kişiden kişiye aracı olmadan aktarılabilmesi. Bu yönüyle nakit para veya altın gibi fiziksel değerlere benziyor. Diğer elektronik/dijital para türleri merkezi bir aracıya ihtiyaç duyarlar; onların da güvenilir olması gerekir oysa Bitcoin veya kripto paralar güvenilir olması gereken aracıya ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar