Tarihi Su Değirmeni 200 yıldır dönüyor

Geçmişte un ihtiyacını karşılamak için kullanılan su değirmeleri, gelişen teknoloji ile birlikte tarihe karışıyor. Ancak Bafra’nın Çulhakoca köyünde ki değirmen iki asırdır ayakta duruyor.

A+A-

Gelişen teknoloji ile birlikte geçmiş tarihimizde büyük önem taşıyan üretim makineleri artık günümüzde değerini kaybetmeye başladı.

Türkiye'nin bazı illerinde sayılı bulunan su değirmenleri ise gelişen teknoloji ile birlikte tarihe karışıyor. Hâlâ çalışan su değirmeni Türkiye'nin sadece birkaç ilinde kaldı. Türkiye'de bu mesleği ayakta tutmaya çalışan kişilerden biri ise Samsun’un Bafra İlçesi'ne bağlı çulhakoca Mahallesi'ndeki Kamil Sürmeli Çulhakoca Köyü üzerine kurulan ve 200 yıllık su değirmeninin de buğday öğüterek un üretmeye devam ediyor.

tarihi-su-degirmeni-200-yildir-donuyor.JPG

Abdullah Özdemir’in sorularını yanıtlayan Sürmeli, Buraya isteyen buğdaylarıyla gelip kendi buğdaylarını öğütebiliyor.  Üstelik buraya gelip ununu öğüten vatandaşlarımızdan ise her hangi bir ücret talep etmiyoruz” dedi.

tarihi-su-degirmeni-200-yildir-donuyor-001.JPG

Geçmiş yıllarda yağan yağmurla beraber değirmenin zarar gördüğünü, köylülerle beraber tekrar işler hale getirdiklerini de aktaran Değirmenci Kamil Sürmeli, 1972 yılında burada bir sel meydana geldi, O selde değirmenimiz hasar gördü, hasar gören yerlerini tekrar tamir edip değirmenimizi işler hale getirdiklerini aktardı.

Haber: Emre Şahinol

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.