"Çeltik için açıklanan müdahale alım fiyatı, üreticimize 'üretme' demektir!"

"Çeltik için açıklanan müdahale alım fiyatı, üreticimize 'üretme' demektir!"

Son bir yıllık süreçte girdi maliyetlerinde yüzde 60 ila yüzde 100 oranında artış yaşanan çeltikte, beklentilerin çok altında bir müdahale alım fiyatı açıklanmasına tepki gösteren Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu "açıklanan bu fiyatlar, üreticimize

A+A-

Çeltik üreticimizin emeklerinin gasp edilmesi karşısında sessiz kalmayacağız" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Bafra'da çeltik tarlalarında incelemelerde bulundu, üreticilerin sorunlarını dinledi ve yapılması gerekenler konusunda görüş alışverişinde bulundu. Çeltik üreticilerini, emekleri ve özverileri için kutlayan Hancıoğlu, "bütün bu emekleriniz sonucunda yüksek verim elde ederek, ülkemiz ve Samsun'umuz için önemli bir katma değer oluşturdunuz, sizlere minnettarız" dedi. 
Hasat dönemi bu kadar bereketli geçmişken, oluşan piyasa fiyatlarının ve devlet tarafından uygulanan müdahale politikasının, üreticilerimizi zor durumda bıraktığını ifade eden Hancıoğlu şu değerlendirmeleri yaptı:
"Elimizdeki verilere göre özellikle bu yıl Nisan ayından bu yana yaklaşık olarak gübre fiyatlarında yüzde 60, elektrikte yüzde 70, zirai ilaçlarda ise yüzde 100’ü aşan artışlar yaşandı. Bu temel girdi kalemlerindeki olağanüstü yükseliş hasada gölge düşürse de, üreticimiz asla yılmadı ve özveriyle çeltiğini ekti. Fakat şimdi belirlenen müdahale politikasıyla, çiftçimizin bütün emekleri heba ediliyor."
Şu anda 3,5 ila 4 lira arasında olması gereken piyasa fiyatının 2,5 ila 3 lira bandına oturtulmasının, üreticiye haksızlık olduğunu kaydeden Hancıoğlu "açıklanan bu fiyatlar, üreticimize 'üretme' demektir. Çeltik üreticimizin emeklerinin gasp edilmesi karşısında sessiz kalmayacağız" dedi. Üreticilerimizin, böyle bir müdahale politikası ve alım fiyatı karşısında ne sırtındaki borç yükünü hafifleteceğini ne de gelecek üretim sezonuna umutla bakabileceğini söyleyen Hancıoğlu değerlendirmelerini şöyle sonlandırdı:
"Şuanda birçok üreticimizin tarlası ipotekli, bankalar haciz kuyruğunda, tüccar alacaklarının peşine düşmüş, çiftçimiz artık nefes alamaz halde. Bu durum daha fazla sürdürülemez. Bu nedenle tarımın her alanında olduğu gibi çeltik üretiminde de köklü bir politika değişikliği gerekiyor. Üretime öncelik veren, üreticimizi ezdirmeyen ve halkımızın sırtına da ekonomik açıdan yük oluşturmayacak ürün piyasa koşullarını sağlayacak politikaları hayata geçirmek artık zorunluluk haline gelmiştir."

bafra4.jpeg
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.