Alper Güngör-Yazılımcı

Alper Güngör-Yazılımcı

BİLGİSAYAR ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ!

A+A-

                Bir bilgisayar ihtiyacınız var? Ve ne alacağınızı bilmiyorsunuz? Bize en çok sorulanları derledik…

Herkese tekrardan merhabalar ve sağlıklı günler…

Mesleğimin 25.yılındayım ve inanın teknolojinin ülkemize gelmesinden bugüne kadar olan tüm gelişmeleri takip ediyor kendi mesleğimizi de en iyi şekilde son teknoloji bilgilerini siz değerli müşterilerimize ulaştırarak icra etmeye çalışıyoruz. Yapmaya çalıştığımız bilişim dalında aslında bir tür hem danışmanlık hem de çözüm odaklı yaklaşım ve sorun çözme. Bu anlamda birçok görüşme birçok sorun çözümü yapıyor ve bu değerli bilgileri sizinle paylaşmak sizleri aydınlatmak için bu yazıyı kaleme alıyorum. Yazımın amacı bilgisayar satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?   Tabi ki bize en çok sorulan sorular nelerdir, hep beraber inceleyelim dedik.

                Nasıl bir özellikte bilgisayar almalıyız? Fiyatı uygun olsun ama özellikleri full olsun!
                Bu soruya cevap verebilmemiz için şu soruya cevap bulmak gerekir. Hangi amaç ile bilgisayarı kullanmak istiyorsunuz.
                Piyasalara baktığınızda bu hem internet olsun, hem kurumsal teknoloji firmaları olsun hem de yerel bilişim firmaları olsun fiyat ve özellikleri karşılaştırmaya kalktığınızda kafanız çok karışıyor. Özellikleri belki de tam bilemediğiniz için ne alacağınıza da karar veremiyorsunuz. Çok ucuz bir şey alarakta ilerde yaşayacağınız olası sıkıntıları tahmin ettiğinizde paranızı heba etmek istemiyorsunuz. Fiyatı yüksek bir şey almaya kalktığınızda da ise ya bu kadar yüksek bir şeye gerçekten gerek var mı? Soruları aklınıza geliyordur. Evet bunların hepsi olası sorunlar. Mutlaka bu işlerden anlayan bir arkadaşınız vardır, sorarak bilgi alabilir ve neticesinde kendinize bir yol çizebilirsiniz ama bu konularda bizim tavsiyemiz mutlaka işin erbabından bilgi almanızdır yani mutlaka güvendiğiniz bir Bilişim danışmanı olmalı. Bilgisayar alımı noktasında isteklerinizi söylediğinizde sizi doğru bir şekilde yönlendirecek ve hedefi on ikiden vurmanızı sağlayacak bir bilişim danışmanı sizin ihtiyacınıza göre hareket edecektir.

                Gelelim ne tarz sistemler sizlerin işini görür? Nasıl bir şey almalıyız? Gelelim sorularının cevaplarına!
Öncelikle şuna karar verelim, biz bilgisayarda ne yapacağız? Bilgisayarı almaktaki esas amacımız nedir?
Bir gruplama yaparsak;
a- Ben bilgisayarı sadece İnternet Kullanımı İçin İstiyorum
b- Bilgisayarı Uzaktan eğitim Sistemi için Görüntülü konuşma amaçlı kullanacağım
c- Ben bilgisayarda hem Eğitim amaçlı hem de Oyun amaçlı kullanacağım
d- Ben bilgisayarı sadece Oyun amaçlı alıyorum
e- Bilgisayarı Çizim Programları çalıştırmak, görüntü Renderlamak için almak istiyorum
f- NASA’ya Bağlanacağım J

Yukarıdaki yazdığım kullanım amacı maddeleri ışığında bilgisayarda donanım güçlerini belli eden ve sistemin performanslı çalışmasını sağlayan ana malzemeler ve parça isimlerini de sizinle şöyle paylaşayım..

  1. Bilgisayarımızın olmazsa olması beyin dediğimiz Parçası, İŞLEMCİ
    İşlemcileri gruplarsak;
    a- Celeron/Pentium ; Kullanımı Basit işlerde yarayacak başlangıç seviyesi İşlemci ailesidir.
    b- Intel Core İ3, AMD Ryzen3: Kullanımı başlangıç ve basit işlemlerde işinize yarayacak Celeron/Pentium işlemci ailesinden biraz daha iyi ve hızlı işlemci ailesidir.

c- Intel Core İ5, AMD Ryzen 5: Kullanımı yukarıdaki iki seçeneği de kapsadığı gibi (Müzik, Video, Sunum, Araştırma , ödev, V.b.) biraz daha performanslı ve hızlı sistem arayanlara aynı zamanda gerekli bileşenler içerirse bilgisayar (ekran kartı gibi) başlangıç ve orta düzey oyun işlemlerinizi rahatlıkla görür işlemci ailesi.

d- İntel Core İ7, Amd Ryzen 7: Bu işlemci çeşidi yukarıdaki işlemcilerin yaptıklarını çok rahat yapabildikleri gibi daha fazla güç ve performans aynı zamanda çizim ve oyun deneyimi sunmak için tasarlanmıştır.

e- İntel Core İ9, Amd Ryen 9: E artık bu işlemcilerde diğer işlemcilerin şu an için babası, en hızlısı… Yapmayacağı yok!…

Bu bilgiler ışığında dikkat ettiyseniz Intel ve AMD olarak 2 tane işlemci birimimiz var. İkisi de birbirine rakip işlemciler. Lakin Piyasada şöyle bir bilinç var bunu da söylemeden geçmeyeceğim. Eğer Oyun için bir bilgisayar alıyorsanız mutlaka AMD işlemcisi sizin için çok daha yararlı olacaktır. Ancak Araştırma ve başlangıç seviyesi ya da az oyun yeter ama esas benim sunumsal işimi görsün derseniz uzun ömürlü olması açısından INTEL işlemciler tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni AMD işlemciler oyunlar için daha etkili olması ve daha kısa sürede yanıt vermesi gereksinimi ile tercih edilir olmasındandır. Lakin handikabı ise ısınıyor olması ve ona göre de ömrünün İNTEL işlemciye göre biraz daha kısa olmasıdır.

  1. Ram
    Bu parça bilgisayarımızın geçici belleğidir. Ne kadar yüksek olursa bilgisayarımızda çalıştırdığımız programlar o kadar az kasma yaptırır, Ne kadar düşük olursa o kadar fazla kasmaya neden olacaktır. Yüksek ram bilgisayarın performanslı çalışması için ideal bir tercihtir.
  2. Ekran KARTI (Oyun için gerekli olan Kart)
  3.  Evet, Bu parça varya… Sizin esas bilgisayar toplama yada alma nedeninizi belli edecek :)

Çünkü Oyun oynayacaksanız bu parçayı yüksek ve kuvvetli bir modelini almalısınız. Eğer oyun oynamayacaksanız bu parçanın çok iyi olmasına gerek yok, iş görsün yeter diyebiliriz.

Şunu da unutmamak gerek, Sadece Ekran kartı değil İşlemci, Ram ve Ekran Kartı oyun programları için yeterli seviyede olmak zorunda, yani ekran kartı çok pahalı ve çok iyi olabilir ama işlemciyi Celeron/Pentium başlangıç seviyesi almışsanız hiçbir işe yaramaz.

  1. Harddisk
    Tüm verilerinizin tutulduğu tüm programlarınızın yüklendiği parçadır. Son zamanlarda Solid State Disk denilen SSD teknolojisi çok daha hızlı ve okuma yazma hızına sahip, eski bir bilgisayara dahi taksanız onu 3 kat hızlandıracak bir parçadır. Bu yüzden bilgisayar alırken bu parçanın olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Yani bilgisayarınızda SSD olmalı..
  2. PowerSuply
    Şebeke gerilimi olan AC 220v ‘u bilgisayara DC 12v, 5V, 3.3V şeklinde değişik kademelerdeki voltajlara çevirerek gerekli Watt değerini sağlayıp bilgisayarın stabil çalışacak gerilimi/elektriğini veren parçadır. Bu parça Oyun bilgisayarlarında Ekran kartının yüksek Watt kullanması kaynaklı en az 600 yada 650W dan başlamalıdır. Eğer Oyun bilgisayarı değil standart bir internet bilgisayarı ise 250W-300W arası olabilir.

 

Yukarıda yazdığım bilgisayarın hem yapacağı işi belirleyen hem de esas fiyatını belirleyen parçalardır. Bu bilgiler ışığında sorularımıza geri dönelim;
 

a- Ben bilgisayarı sadece İnternet Kullanımı İçin İstiyorum.
      Celeron/Pentium , İ3-Ryzen3 tarzı işlemci senin için yeterlidir, Ram ise 4 GB yeterli olacaktır. Oyun oynamayacağın için Ekran Kartına gerek yoktur. Fiyat aralığın ise bugünlerde ortalama 3.200,00 TL – 4.500,00 TL arasındır.  

b- Bilgisayarı Uzaktan eğitim Sistemi için Görüntülü konuşma amaçlı kullanacağım..
     Yine aynı şekilde Celeron/Pentium , İ3-Ryzen3 tarzı işlemci senin için yeterlidir, Ram ise 4 GB yeterli olacaktır. Oyun oynamayacağın için Ekran Kartına gerek yoktur. Fiyat aralığın ise bugünlerde ortalama 3.200,00 TL – 4.500,00 TL arasındır.  Sadece diğerinden farkı cihazda Kamera ve mikrofon olmak zorunda olmasıdır. Bu özellik Dizüstü bilgisayarlarda zaten donanımda gelmektedir. Masaüstü bilgisayar için ise extra bu aparatları almak gerekmektedir.
c- Ben bilgisayarda hem Eğitim amaçlı hem de Oyun amaçlı kullanacağım..

Bu özelliğe sahip bir cihaz genel anlamda en çok tercih edilen bir cihazdır. Bize de çok sorulan bir soru bu. Bu cihazın özelliğine gelirsek;
       İntel Core İ5- Ryzen 5 tarzı işlemcisi olmalı, 8GB ram olmalı ve en az 2GB GT Model ekran kartı olmalıdır. Böyle bir donanım başlangıç seviyesi oyunları oynayabilir. Haliyle 240GB SSD de performans için güzel olacaktır.  Çok rahat bir şekilde internet kullanımı özelliklerini yerine getirebilir. Böyle bir cihazın maliyeti ise bugünler de  6.000,000 TL ile 7.500,00 TL arasındadır.
d- Ben bilgisayarı Oyun amaçlı alıyorum.

Özellikle Oyun amaçlı bir sistem isteniyorsa dikkat edilmesi gereken şeyler şudur. Oynanacak oyunun modeline göre İşlemci – Ram ve Ekran kartı tercihi yapılmalıdır. Duymuşsunuzdur Genelde Pupg, LOL  tarzı FPS oyunlar tercih ediliyor, Buna göre bir oyun sistemi toplarlarsak;
       işlemcisi Intel Core İ5 – İ7 , Amd Ryzen 5, Ryzen 7 tercih edilmeli, en az 8gb tercihen 16gb ram olmalı, Ekran kartı ise Mutlaka GTX taban yada RTX 4GB dan başlamalı ve de Düz üstü ise Hem ekran kartı hemde İşlemci üzerinde FAN aranmalıdır. Yoksa oyun oynamak demek bilgisayarın ısınması demektir. Isınan yarı iletken malzeme ileri zamanlarda evsafını kaybedeceğinden arızaya neden olacaktır. Bunu minimuma indirmek için Mutlaka soğutma fanı ekran kartı üzerinde de işlemci üzerinde de kullanılması ve bu özellik aranmalıdır. SSD olarak ise 240GB – 512 GB arası yeterlidir. Bu tarz bir cihazın başlangıç fiyatı bugüne göre 8.000,00 TL ile 15.000,00 TL arasındadır.
e- Bilgisayarı Çizim Programları çalıştırmak, görüntü Render’lamak için almak istiyorum.
      Bu tarz cihazlar reklamcıların matbaacıların kullandığı yada fotoğraf stüdyolarında, çekilen düğün videolarının kurgulandığı ve düzenlendiği bilgisayarlardır. Özelikleri gereği hızlı tepki vermeleri ve işlemlerin kısa sürmesini sağlamak açısından ileri teknoloji kullanılmalıdır. Aslında yukarıda d seçeneğinde verdiğimiz özelliklerde bu tarz bir sistemde iş görür ama dediğim gibi daha hızlı ve daha performanslı olması istenir ve buda bizi donanımı daha yüksek bir şeye tercihe zorlar.

Bu tarz bir sistem için Intel Core I7 – Core I9 / Amd Ryzen 7 – Ryzen 9  İşlemci tercih edilebilir, 16GB ve üstü tercihen 32GB olması istenir ve de Depolama kapasitesinin yüksek olması Çalışma sisteminin de performanslı olması için cihazda birden fazla harddisk depolaması kullanımalıdır. Örneğin 512GB bir SSD kullanılırken en az 4TB  yada 8 TB 2nci bir disk kullanılmaldır. Haliyle görüntü renderı ekran kartından geçtiği için yine GTX 1660 yada RTX2060 tarzı ekran kartı kullanmak çok mantıklı olacaktır. Şunu da hatırlatmak isterim oyun ve grafik sistemi için mutlaka 650W ve yukarısı bir PowerSupply bizim anca ihtiyacımızı görecektir. Fiyatına gelince böyle bir cihaz bugun için ortalama 15.000,00 TL ile 25.000,00 TL arası ve hatta daha yukarısını ihtiyaca göre bulabilmektedir.
 f- NASA’ya Bağlanacağım J

Bu maddeyi espri olsun diye yazdım, çünkü bilgisayar donanımlarında fiyatın bir sınırı yok. Bugün 100.000,00 TL fiyata bile bilgisayar toplayabilirsiniz ya da alabilirsiniz. Esas amacımız müşterimize kullanmayacağı özelliğe para harcatmamaktır. İhtiyacı neyse onu aldırmaktır. Sonuçta para kolay kazanılmıyor. Bu yüzden  önce müşterimizi düşünerek tekliflerimizi yaparız ki hem uyguna hem de ihtiyacına uygun hem de kaliteli bir sistem vermiş olalım. İşte bu yüzden bu yazıyı sizleri biraz olsun bilgi sahibi yapmak, bilgisayar alma düşünceniz var ise nelere dikkat etmelisiniz bunları görmenizi sağlamaktı.
       Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Tekrardan görüşmek üzere, sağlıcakla kalın…



 

Alper GÜNGÖR
Yazılımcı ve İşletmen
                                                                                                      Güngör Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar