Bafra’da kekik yetiştiriciliğine büyük destek

Bafra’da kekik yetiştiriciliğine büyük destek. Doğu Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) Bafra’da 3 çiftçiye 10 dekar alanda ekilmek üzere kekik fidesi dağıtımı gerçekleştirdi.

A+A-

Bafra’da kekik yetiştiriciliğine büyük destek. Doğu Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) Bafra’da 3 çiftçiye 10 dekar alanda ekilmek üzere kekik fidesi dağıtımı gerçekleştirdi.

"Kekik Fide Dağıtım ve Dikimi Tarla Günü” Evren Uşağı Mahallesi’nde tarla ve proje sahibi Gülşen Hekimoğlu’nun arazinde gerçekleştirildi. Tarla gününde hem ekonomik hem de sağlık açısından büyük öneme sahip kekik yetiştiriciliğini geliştirmek için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Doğu Karadeniz Projesi(DOKAP) Kalkınma İdaresi Başkanlığı kaynaklı olarak “DOKAP Bölgesi Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında 3 kadın çiftçiye 10 dekarlık kekik fidesi verildi.

Programa, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,  (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş, Milliyetçi Hareket Partisi Bafra İlçe Başkanı Barbaros Turna, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Toruner, İYİ Parti Bafra İlçe Başkanı Aydoğan Yılmaz, CHP Bafra İlçe Başkanı Vahit Perçin katıldı.

Programın açılış konuşmasını Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam yaptı, Sağlam konuşmasında, “Çiftçilerimiz daha önce DOKAP ile birlikte burada yol projelerini hayata geçirdik şuan ki projemizde bunlardan bir tanesi. 2020 yılı verilerine göre ilçemizde küçük alanlarda olmak üzere yaklaşık 80 dekarlık alanda kekik yetiştiriciliği yapılmaktadır. Baharattan yağa ve çaya kadar birçok kullanım şekli olan kekiğin insan sağlığı açısından önemine baktığımızda kalp sağlığı koruması, kansere karşı koruyuculuğu, bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi birçok faydaları var.

Sağlam, “kekiğin 7 yıllık bir ömre sahip olduğunu 1 dekara yaklaşık 10 bin kekik fidesi dikildiğini kuruda veya sulu da yetiştiriciliğe göre 2 bin ila 4 bin lira arası bir gelir elde edildiğini de belirtti.

Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, “Bizler, bölge kalkınma idaresi başkanlığı olarak, tarımdan, hayvancılıktan, turizmden, bitkisel üretime kadar üretimin ve istihdamın olduğu birçok konuyla ilgilenen bir kurumuz.  2015 yılından bu yana 9 ilde,  450 bitkinin envanteri çıkarıldı, bu bitkiler tıbbi ve aromatik bitki dediğimiz, ülkemizin ithal ettiği hem de ihracata konu olan önemli ürünlerimiz. Tıbbı aromatik bitkilerde Samsun’un Bafra ilçesinde önemli uygulamalarımız oldu. Samsun’da bir çok ilde çalışma yaptıklarını ama diğer ilçelere göre çok daha iyi verim aldıkları ilçenin Bafra olduğunun da altını çizen Gültekin, ilgili olan Başta Büyükşehir Belediye Başkanımıza, İl müdürüme, belediye başkanlarıma, kaymakam arkadaşlarımıza, üreticilerimize çok çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Toplumun ikinci gücünün kadınlar olduğunu söyleyen Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ise, “Bugün biz tıbbi aromatik bitkilerin önemini bizler henüz kavramış değiliz. Anadolu’da kadimden bu yana tıbbi aromatik bitkileri kullanılır, Akdeniz’de, Güney’de siyah çaydan sonra en fazla içilen çay kekik çayıdır. Bizler aslında unuttuğumuz değerleri keşfediyoruz diyen Ertürkmen,  kekikte bunlardan birisi Bafra’mız da faaliyet gösteren iki kadın kooperatifimiz var, bunlardan birisi burada iştigal ediyoruz merkezi burada değildi, kendisi merkezini Bafra’ya taşıyacağını söyledi. Bu vesile ile birlikte bu programı gerçekleştiren ve tıbbi aromatik bitkisi eken ikinci güç kadınlarımızı tebrik ederim” dedi.

Konuşmaların ardından protokol, Bafra’da bulunan 3 çiftçi kadına kekik fideleri teslim edildi. Kekik fidelerini ise toprakla buluşturdular.

Haber : Emre Şahinol

bafrada-kekik-yetistiriciligine-buyuk-destek-dogu-karadeniz-projesi-kalkinma-idaresi-baskanligi-dokap-bafrada-3-ciftciye-10-dekar-alanda-ekilmek-uzere-kekik-fidesi-dagitimi-gerceklestirdi.JPGbafrada-kekik-yetistiriciligine-buyuk-destek-dogu-karadeniz-projesi-kalkinma-idaresi-baskanligi-dokap-bafrada-3-ciftciye-10-dekar-alanda-ekilmek-uzere-kekik-fidesi-dagitimi-gerceklestirdi-001.JPGbafrada-kekik-yetistiriciligine-buyuk-destek-dogu-karadeniz-projesi-kalkinma-idaresi-baskanligi-dokap-bafrada-3-ciftciye-10-dekar-alanda-ekilmek-uzere-kekik-fidesi-dagitimi-gerceklestirdi-002.JPGbafrada-kekik-yetistiriciligine-buyuk-destek-dogu-karadeniz-projesi-kalkinma-idaresi-baskanligi-dokap-bafrada-3-ciftciye-10-dekar-alanda-ekilmek-uzere-kekik-fidesi-dagitimi-gerceklestirdi-003.JPGbafrada-kekik-yetistiriciligine-buyuk-destek-dogu-karadeniz-projesi-kalkinma-idaresi-baskanligi-dokap-bafrada-3-ciftciye-10-dekar-alanda-ekilmek-uzere-kekik-fidesi-dagitimi-gerceklestirdi-004.JPGbafrada-kekik-yetistiriciligine-buyuk-destek-dogu-karadeniz-projesi-kalkinma-idaresi-baskanligi-dokap-bafrada-3-ciftciye-10-dekar-alanda-ekilmek-uzere-kekik-fidesi-dagitimi-gerceklestirdi-005.JPGbafrada-kekik-yetistiriciligine-buyuk-destek-dogu-karadeniz-projesi-kalkinma-idaresi-baskanligi-dokap-bafrada-3-ciftciye-10-dekar-alanda-ekilmek-uzere-kekik-fidesi-dagitimi-gerceklestirdi-006.JPGbafrada-kekik-yetistiriciligine-buyuk-destek-dogu-karadeniz-projesi-kalkinma-idaresi-baskanligi-dokap-bafrada-3-ciftciye-10-dekar-alanda-ekilmek-uzere-kekik-fidesi-dagitimi-gerceklestirdi-007.JPGbafrada-kekik-yetistiriciligine-buyuk-destek-dogu-karadeniz-projesi-kalkinma-idaresi-baskanligi-dokap-bafrada-3-ciftciye-10-dekar-alanda-ekilmek-uzere-kekik-fidesi-dagitimi-gerceklestirdi-008.JPG

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.