Şükran AKGÜN

Şükran AKGÜN

1924 BAFRA KIZILIRMAK İDMAN KULÜBÜ

A+A-

Bir vesile ile kitaplığımda bulunan Sayın Kemal Kopuz’un hazırladığı, 2002 yılı basımlı “Geçmişten Günümüze Bafra” isimli kitabı incelerken III. Bölüm olan “Bafra’nın Spor Yaşamı” adlı kısım dikkatimi çekti ve siz değerli okuyucularımızla da paylaşmak istedim.

Elimde ki kaynak niteliğinde ki esere göre Bafra’nın futbol tarihçesine baktığımızda karşımıza 1924 yılı çıkmaktadır. Dedeli köyünden Kadı Süleyman Efendi’nin oğlu Mehmet Nuri Bey’in, İstiklal savaşı sonrası kırmızı-siyah renklerle kurduğu, “Bafra Kızılırmak İdman Kulübü.”

Hindistan’da savaşırken, İngilizlere esir düşen Mehmet Nuri Bey futbolla burada tanışmış, serbest kalıp Bafra’ya döndüğünde bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Bafra Kızılırmak İdman Kulübü’nü kurmuştur. Kulübün ilk yönetim kurulu üyeleri ise şöyledir;

*Nuri Bey (Başkan)                                               *Fahri Otaç,

*Hidayet Ahmet Bey                                            *Naci Baş,

*Burhan Tokgöz                                                   *Nazım Baş,

*Ahmet Çizmeli                                                   *Sadi Baş,

*Zihni Lokman                                                     *Mustafa Kol,

*Mustafa Ergin                                                    *İsmail Işın,

*Mahmut Barutçu,                                             *Sırrı Dönüm,

*Ekrem Ünyay                                                    *Naci Abacı,

*Cemal Kurfal                                                      *Mansur Çakmaklı

Kulüp binası Gazipaşa mahallesinde, Kızılırmak İlkokulu sırasında ki eski üç dükkândır. Kulüp, çalışmalarını ise Kilise ve Kızılırmak İlkokulunun bahçesinde yapmıştır. Futbol faaliyetleri sınırlı olup, antrenmanlarda tek kale top oynanarak veya kaleye şut atılarak gerçekleştirilmiştir. Seyrek olarak da özel maçlar düzenlenmiştir. Takımın hocalıklarını, İstanbul’dan gelen Özcan Köknel ve Nidai Bey gibi kişiler yapmışlardır.

Yine aynı yıl 1924’te Samsun Alyıldız futbol takımı ile Bafra’da özel maç yapılmış olup o yıllarda Bafra’da stat olmadığı için maç, Kızılırmak köprüsünün karşı tarafında, Mardar ile Dedeli köylerinin yol kavşağında ki at koşusu alanında yapılmıştır.

Samsun takımında oynayan Fitil Nuri, Hamit Sertbaş (Gollik Hamit), Osman isimli futbolcular güzel oyunları ile dikkat çektikleri için maç sonrası Bafralı yöneticiler kendilerine iş verme karşılığında Bafra’da kalma teklifinde bulunmuşlar onlar da kabul ederek Bafra’ya yerleşmişlerdir. Kulüp üç sene faaliyet gösterdikten sonra 1927’de, Gençlerbirliği’nin kurulmasından bir yıl sonra kapanmıştır.

Takımın tertibi ise şöyledir;

*Kaleci; Naci Abacı

*Bekler; Mansur Çakmaklı, Cemal Kurfal

*Haflar; Ali Kazan, Baha Bey, Muharrem Çakır

*Forvet; Hüseyin Ergin, Osman Çakır, Kazım Çakır, Nazım Çakır, Adil Bey (Çarliston Adil)’dir.

Öyle görülmektedir ki İstiklal savaşı sonrasında dahi Bafra’da, sosyal faaliyetler  tüm Bafralıların çabalarıyla devam etmiş olup Bafralı, sosyal ve idari kadrolarda öncülük ederek, birlik ve beraberliğine sahip çıkarak o dönemler de Samsun ve yöresinde söz sahibi bir belde olmuştur. Bu azim ve kararlılıkla, hız kesmeden, Bafralılar olarak birlik ve beraberliğimize sahip çıkarak, Baframızı daha ileriye taşımamız temennisiyle, Kovid-19 sürecini bir an önce atlamayı, süper amatör lig maçlarının başlaması ile birlikte oynanacak maçlarda da 1930 Bafraspor kulübümüze başarılar dilerim.

İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle, sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.