Başkan Köksal’dan “Erişilebilir Bir Dünya” Çağrısı

Başkan Köksal’dan “Erişilebilir Bir Dünya” Çağrısı

Bafra Sakatlar Derneği Başkanı Recep Köksal, 3 Aralık Engelliler Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı yapısal sorunlara dikkat çekerek kalıcı çözümler için çağrıda bulundu.

A+A-

Bafra Sakatlar Derneği Başkanı Recep Köksal, 3 Aralık Engelliler Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı yapısal sorunlara dikkat çekerek kalıcı çözümler için çağrıda bulundu. Köksal, “Erişilebilir bir dünya mümkün ve hemen şimdi gereklidir” ifadelerini kullandı.

Başkan Köksal, açıklamasında özellikle erişilebilirlik, eğitim, istihdam, sağlık hizmetlerine ulaşım ve toplumsal önyargılar konusunda önemli mesajlar verdi. Engelli bireylerin sosyal hayata katılımının önündeki en büyük engelin, fiziksel düzenlemelerdeki eksiklikler olduğunu vurgulayan Köksal, kaldırımlar, toplu taşıma araçları, kamu binaları ve dijital platformların hâlâ erişilebilir olmadığını söyledi.

Eğitim alanında yaşanan sorunlara da değinen Köksal, kaynaştırma eğitimi, özel eğitim öğretmeni sayısı ve destek personeli eksikliğinin engelli öğrencilerin öğrenim hakkını sınırladığını belirtti. Köksal, istihdamda önyargılar nedeniyle engelli bireylerin iş gücüne yeterince dahil olamadığını ifade ederek, “Kota uygulamalarının tam anlamıyla işletilmesi ve uygun çalışma ortamlarının oluşturulması şarttır” dedi.

Sağlık ve rehabilitasyon hizmetlerine ulaşımda yaşanan güçlükleri de hatırlatan Köksal, yüksek maliyetli cihazlar, uzun bekleme süreleri ve uzman yetersizliği nedeniyle engelli bireylerin yaşam kalitesinin olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Toplumdaki yanlış algıların da önemli bir sorun olduğunu belirten Köksal, “Engelli bireyler hâlâ ‘yardım edilmesi gereken’ kişiler olarak görülüyor. Oysa engellilik bir eksiklik değil, toplumun doğal bir parçasıdır. Asıl engel farkındalığın eksik olmasıdır” dedi.

Köksal, çözüm önerilerini ise şu sözlerle sıraladı:

“Evrensel tasarım ilkeleri kamu ve özel sektörde zorunlu hale getirilmeli. Okullarda tam kapsayıcı eğitim sistemi kurulmalı. Engelli bireylerin istihdama katılımını artıracak teşvikler güçlendirilmeli. Rehabilitasyon hizmetleri erişilebilir olmalı ve toplumda önyargıları kıracak kampanyalar yaygınlaştırılmalıdır.”

Açıklamasını, “3 Aralık sadece farkındalık günü değil, kalıcı politikalar için bir çağrıdır” diyerek tamamlayan Başkan Köksal, daha erişilebilir ve daha kapsayıcı bir toplum için herkesi sorumluluk almaya davet etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.