YENİ BAFRA MEYVE ve SEBZE HALİ

YENİ BAFRA MEYVE ve SEBZE HALİ

Bu hafta, son zamanlarda tüm Bafralı hemşerilerimiz gibi benimde dikkatimi çeken bir konuyu “Bafra Meyve ve Sebze Halini” gündemimize taşımak istedim.

A+A-

Bu hafta, son zamanlarda tüm Bafralı hemşerilerimiz gibi benimde dikkatimi çeken bir konuyu “Bafra Meyve ve Sebze Halini” gündemimize taşımak istedim.

Yeni yapılacak halin konumlandırılması ile ilgili o kadar çok konuşuldu ki bende konunun özünü merak ettiğim için bizzat Belediye Başkanımız Sn. Hamit Kılıç ve Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Sn. Mehmet Güreş ile görüşerek bu hafta ki yazımı kaleme aldım.

Yaptığım araştırmalar neticesinde fark ettim ki asıl ilgilenmemiz gereken konu yeni yapılacak halin projesi, bölgemize ekonomik katkısının ne olacağı ve belediyemizin yeni yapılacak hal ile ilgili nihai hedeflerinin ne olduğuydu?

Projesi Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Bafra Meyve ve Sebze Hali, üretim alanına yakın olması gerekçesiyle ovada olması gerektiğinden Türbe Köyünde 368 dönüm alan üzerine inşa edilecek olup bunun 180 dönümü hazine alanı, 188 dönümü ise kamulaştırmadır. Halde tüccarlar için çift cepheli 250 m2’nin 200 m2’si kapalı 50 m2’si açık olmak üzere 91 adet işyeri bulunacaktır. (50 m2 açık alanın ne kadar yeterli olduğunu sorduğumda ise konunun Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden değerlendirildiğini öğrendim.) Bununla birlikte yeni yapılacak halde araç park alanı, restoran, ibadet alanı, yönetim alanı, akaryakıt istasyonu, soğuk hava deposu, kantar ve kompostlaştırma tesisi, kasa depolama alanı da bulunacaktır. Ayrıca yetkililer yeni yapılacak meyve ve sebze halinin 40 yıllık ihtiyaca cevap verecek nitelikte olduğunu da ifade etmektedirler. Bu arada belirtmek isterim ki mevcut halimiz 1987 yılında 36 dönüm üzerine inşa edilmiş olup 77 adet 12 farklı boyutta işyeri mevcuttur.

İlçemizde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 6500 çiftçimiz bulunurken herhangi bir sebeple kayıtlı olmayan 3500 civarında çiftçimiz bulunmaktadır. Bu çiftçilerimizden, sebze üretimi yapan çiftçi sayımız ise yaklaşık 2000 kişidir. 668,857 dekar tarımsal üretim alanı bulunan Bafra’mız da sebze yetiştiriciliği alanı 168.000 dekardır. Toplam üretim miktarı 678.908 ton, üretim karşılığı ise 1.201.586.000,00 TL’dir. Meyve alanımız ise 100 dekar, üretim miktarı 300 ton, üretim karşılığı 600.000,00 TL’dir. Bu katkıdan, üreticiler, komisyoncular, nakliyeciler, tarım işçileri, pazarcılar v.s. faydalandığı gibi yeni halin inşası ile birlikte pazarlama imkanları da kolaylaşacağından kurumsal marketler tarafından da tercih edilecektir. Bu sebeplerden ötürü ihracatta da artış sağlanacağı düşünülmektedir.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzden aldığım bu bilgiler ışığında, yeni Bafra sebze ve meyve halinin;

*Yakakent, 19 Mayıs ve Alaçam ilçeleri için öneminin ne olduğunu sorduğumda, Yakakent ilçemizde ticarete konu olabilecek sebze ve meyve üretimi bulunmadığını, Alaçam ve 19 Mayıs ilçelerimizde ise üreticilerin ürünlerini Bafra halinde, çevre il ve ilçe pazarlarında satışını gerçekleştirdiklerini ifade ettiler. Yeni sebze ve meyve hali ile birlikte pazarlama konusunda da bir iyileşme öngörüldüğünden bu ilçe üretimlerinde de artış beklenmektedir.

*2021 yılı İklim Değişikliği ve Tarım Değerlendirme Raporuna göre Karadeniz’de beklenen bitkisel üretim deseninde ki değişikliğin yeni hal üzerinde bir etkinin olup olmayacağını sorduğumda ise yetiştirilen mevcut ürünler üzerinde önemli değişiklikler beklemediklerinden yeni hal üzerinde de önem arz edecek faktörler olmadığını dile getirdiler.

Yetkililer yeni yapılacak hal ile ilgili nihai hedeflerini ise “üreticilerini koruyup, ticareti geliştirerek, bölgemize ekonomik katkı sağlamak ve halin yeri dolayısıyla ulaşım ve şehir trafiği açısından rahatlama sağlamak” olarak tanımlamaktadırlar. Trafik güzergahlarını sorduğumda da halin yanında bulunan Kalaycılı Köprüsü kullanılarak Samsun – Sinop yoluna bağlantı sağlanacağını söylediler. (Endişelere mahal vermemek adına Kızılırmak sedde rekreasyon yeşil alan düzenlemesi olan istikametten traktör, tır geçişi olmayacak.) Kalaycılı Köprüsü’nün geliş gidiş istikametinde aynı anda iki tır geçişi için yeterli olup olmadığını sorduğumda ise yeni bir köprünün yapılması düşünüldüğü bilgisini de sizlerle paylaşmak isterim.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından 2018 yılında yapılan “bölgesinde önemli tarımsal üretim merkezlerini analiz eden çalışmasında” Bafra ilçesinin; ulaşım bağlantıları yönünden yeterli karayolu alt yapısına sahip olduğu gibi Samsun ilindeki liman, havalimanı ve demiryoluna yakın olduğunu ancak Gürcistan-Trabzon-Samsun-Ankara/İstanbul yolu üzerinde yer almamasından dolayı pazarlama ve bilinirlik açısından eksik görüldüğünü ve bununla ilgili bir çalışmanın yapılıp yapılmadığını sorduğumda ise meclisten geçen, plana alınan ve imara işlenen bir çevre yolu projesi  olduğunuda öğrendim.  

Bu vesileyle makalemi bitirmeden önce belirtmek isterim ki; hepimizin bildiği üzere Bafra denizin bitişiğinde şirin bir ilçemizdir. Bu durumda Bafra Ovası ürünlerini bu avantajdan faydalanarak deniz yoluyla dünya ticaretine açamaz mı?

Sabırla yaklaşarak, hazırlanarak, projelerin hakkını vererek, geçmişe minnettarlıkla, geleceğe sevgi, saygı ve hürmetle hepimize iyi bir hafta sonu olmasını temenni ederim.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum