Virüsten Kaçış Yok, Herkes Kurallara Uysun

Medibafra Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Özcan Aydoğdu virüsten kaçış yok dedi ve ekledi, herkes bu hastalığa yakalanacak, bizi koruyacak tek etken, hijyen kurallarına son derece dikkat etmemizdir" dedi.

A+A-

KORONAVİRÜS  % 35 NEZLE ETKENİ OLARAK GÖRÜLÜYOR!

Uzm. Dr. Özcan Aydoğan Barış Medya Grup muhabirine yaptığı açıklamada, "Koronavirüs  normalde  % 35 nezle etkeni olarak gördüğümüz virüs ailesinden  bir virüs. tabi bu mutasyona değiştiği için  şuan daha yaygın, ilk belirtileri 38 derece üzerinde yüksek ateş, özellikle balgamsız kuru öksürük ve nefes darlığı ile beliriyor. Devamında ise, halsizlik, kırgınlık, isal, mide bulantısı, vücut ağrıları ve iştahsızlık gibi şikayetlerde yapabiliyor.

Fakat şuan ki konumda hiç bir şikayeti olmadan, çok hafifi iştahsızlık ve halsizlikle bile dolaşan bir çok covid-19 hastası var. Onun için  şakayet beklemek anlamsız herkesi covid-19 hastası kabul etmek gerekiyor.

BU HASTALIKTA İLK YAPMAMIZ GEREKEN!

Aydoğdu, Bu hastalıkta ilk yapmamız gereken, hijyenimize dikkat edeceğiz, el temizliği özellikle çok önemli,  bu hastalığı etrafımıza bulaştırma, hem de kendimize bulaştırma açısından el temizliği çok önem taşıyor.  Çünkü, biz bu virüsü çevreden alıyoruz , ya damlacıkla havadan alıyoruz. Yada enfekte olan kişinin aksırık, hapşırık ve öksürükle etrafa saçtığı damlacıkları oradan geçerken solunum yoluyla alabiliyoruz, yada yüzeye yerleşmiş mikroorganizmaları yani virüsleri temasla alıp yüzümüze, gözümüze, burnumuza, ağzımıza götürdüğümüzde bunu kendimize aktarmış oluyoruz. Dolayısıyla yüzeylerle temas ettiğimiz zaman mutlaka ellerimizi dezenfekte etmemiz gerekir. Halkın arasında fark etmeden dolaşan şikayet yapmayan asemptomatik  olan çok fazla covidli olduğunu biz görmeye başladık" dedi.

Eğer kendinizde Koronavirüs Covid-19 şüphesi varsa, bakanlığın belirlediği çağrı merkezlerinin olduğunu akaran Uzm Dr. Aydoğan, ama en doğru yaklaşım kendinizden bu şekilde bir şüphe duyuyorsanız bakanlığın belirttiği numaraları aramanız. Zaten eğer öyle bir durum var ise, telefonda size bazı sorular sorulacak ve ona göre sizin risk durumunuz belirlenecek ve sizi yönlendirecekler. Eğer size en yakın sağlık kuruluşuna gidin derlerse maskenizi takıp hiç bir yere temas etmeden sağlık kuruluşuna gitmemiz gerekir.

MASKESİZ KESİNLİKLE SOKAĞA ÇIKILMAMASI GEREKLİ

Şuandan itibaren ülkemizde yapılacak en iyi şey, en güzel şey, maskesiz sokağa çıkmamak. Tabi bu maskeler özellikli bir maske olması gerekmiyor. Bazı kişileri sokaklarda görüyoruz FF2, FFP3 denen maskeleri takıyorlar  inanını bunlara hiç gerek yok, zaten burada önemli olan kimin hasta, kimin taşıyıcı olduğunu bilmediğimiz için herkes maske takarsa bulaşıcılık ve bu virüsün yayılması azalacak ve hızını azaltmış olacağız, hız azalınca bizim gerçekten hasta olan kişilerle tedavi sürecimizde daha rahat olacak. Şuan herkes duyarlı, bu virüse karşı kimsenin bağışıklığı yok, mutlaka yakalanacağız, ama % 99 hiç bir şikayet yapmayacak, hiç bir şikayet yapmadığı içinde, o kişinin biz covidle enfekte olduğunu biz anlayamayacağız  diyen Özcan Aydoğan son olarak şunları söyledi, bu şekilde hastalar görüyoruz. Onun için en doğru şey bizim için maske çok önemli, hem etrafa yaymayı engellemek, hem de etraftan almayı engellemek açısında  çok önemli.  ama eldiven önermiyoruz, ben onun yerine Bafralılara dezenfekte öneriyorm, biryere temas ettiklerinde ellerini hemen dezenfekte etsinler. Son olarak ise, herkes topluluğa maskeli olarak girsin ve olabildiğince ellerimizi dezenfekte edelim" dedi.

Haber: Emre Şahinol

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum