Vezirköprü’de nohut tarla günü düzenlendi

Vezirköprü’de nohut tarla günü düzenlendi

Vezirköprü ilçesinde “Nohut Yayım Projesi” kapsamında tarla günü yapıldı.

A+A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilmekte olan “Nohut Yayım Projesi” kapsamında Vezirköprü ilçesi Çakırtaş Mahallesi’nde tarla günü düzenlendi.
Tarla gününe Vezirköprü Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Dr. Hüseyin Özçelik ve çiftçiler katıldı. 
Proje koordinatörü Dr. Hüseyin Özçelik konuşmasında baklagil ekilişlerinin dünyada artış trendi göstermekte iken ne yazık ki Türkiye’de ve Samsun’da ekim alanlarında ve üretimde uzun yıllar içerisinde belirgin bir azalma yaşandığını, TÜİK verilerine göre, 1988-2015 döneminde ülke genelinde toplam bakliyat ekilişinin yüzde 65,5 nispetinde azaldığını, Samsun’da ise 2004-2015 döneminde, kuru fasulye ekilişlerinin yüzde 90, nohut ekilişleri ise yüzde 52 oranında azaldığını belirtti. Özçelik, Samsun’da bakliyat ekilişlerindeki azalmanın amil sebeplerin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortak yürütülen proje çalışmaları tahtında tespit edildiğini, buna göre, kuru fasulye de bilhassa çiçeklenme döneminde görülen yüksek sıcaklıklar nedeniyle yerel çeşitler döllenme yapamadığı, nohutta ise antraknoz hastalığı nedeniyle çiftçilerin fasulye ve nohut tarımından imtina ettiklerini belirterek, uygulanan yayım projeleri ile yüksek sıcaklıklarda döllenme yapabilen çeşit ve hatlar tespit edilerek çiftçi şartlarında deneme ve üretim parsellerinin kurulduğunu, nohutta ise enstitü tarafından geliştirilen ve antraknoz hastalığını çok iyi tolere eden çağatay, sezenbey ve zuhal gibi yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerin çiftçilere tanıtılarak üretiminin yaygınlaştırılmasına çalışıldığını ifade etti.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı ilan etmiş olmasının stratejik bir öneme haiz olduğunu belirterek, baklagillerin, sadece insan beslenmesinde değil hayvan beslenmesinde de önemli bir yere sahip olduğunu, baklagillerin bir diğer önemli hususiyetinin de, glutensiz ve bitkisel proteini en yüksek ürün grubu olması olduğunu, bakliyatın nonalerjik olup, bugüne kadar dünya üzerinde bakliyata alerjisi olan tek bir kişinin bile çıkmadığını ifade etti. 
Program, demonstrasyon alanında ekili ticari çeşitlerin katılımcılara tanıtımı ve üreticilerle olan soru-cevap diyaloglar akabinde yapılan ikramlarla sona erdi.

vezirkopru’de-nohut-tarla-gunu-duzenlendi.jpg

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.