TÜRKİYE AZERBAYCAN'IN HAKLI SESİNE DESTEK VEREN İLK ÜLKE

TÜRKİYE AZERBAYCAN'IN HAKLI SESİNE DESTEK VEREN İLK ÜLKE

Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü (ADAU) , Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi (AMEA) muhabir üyesi, profesör ibrahim Ceferov Türkiye Medyasında

A+A-

TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu sarsılmaz ve ebedidir!, diye Ülker Piriyeva 'ya açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü İbrahim Ceferov,

“Türkiye - Azerbaycan kardeşliği sarsılmaz temeller üzerine kurulmuştur diye belirterek. Bugün bu kelime Azerbaycan medyasında her adımda bulunan en sevilen ve gurur duyulan kelime haline geldi. Çünkü kardeşliğimiz öyle bağlara dayanıyor ki hiçbir kuvvet onu yok edemez. Tarihsel gerçekler, binlerce yıla dayanan kardeşlik ilişkilerimizin olduğunu kanıtlıyor. Bugün bölgeye Türkiye-Azerbaycan birliği hakimdir. İki güçlü devlet, uluslararası arenada ortak bir konuma sahip ve ulusal çıkarlarını korumak için önemli adımlar atıyor. Güney Kafkasya bölgesinde, ekonomik ve enerji projelerinin ortak geliştirilmesi ve uygulanması bunun en iyi örneğidir. Ayrıca devam eden projeler bölgede güvenliğin garantisi haline geldi.”

Rektör Ceferov, “Ulusal lider Haydar Aliyev'in tek millet, iki devlet olarak nitelendirdiği Azerbaycan ve Türk devletleri arasındaki ilişkiler karşılıklı güven, samimi ilişkiler ve üst düzey işbirliğine dayanmaktadır, söyledi.

Zira halklarımızın aynı soy, dil, din, kültür ve daha birçok bağa sahip olması, bu iki ülkeyi daha da yerli hale getirerek, mutlu ve üzücü günlerde birinin diğerinin yanında olmasının temelini atmıştır.

Ermeni provokasyonu neticesinde yaşanan tüm olaylarda, kardeş Türkiye'nin tüm imkanlarıyla Azerbaycan'ın yanında duracağının tartışmasız açıklaması, Azerbaycan-Türk birliğinin açık bir tezahürüdür.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, çeşitli uluslararası etkinliklerde her zaman net bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin sorunlarının çözümünde kardeş ülkeye gerçek bir desteğin gerçek bir örneğini göstermiştir.

Bugün dünyada Azerbaycan ve Türkiye gibi gerçek kardeş ülkeleri göstermenin imkansız olduğunu defalarca ifade etti.”

ADAU Rektörü İbrahim Ceferov, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her zaman yeterli bir adım atıyor. Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarını kurtarmalıyız, kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız, Türkiye her zaman Azerbaycan'ın yanında. Başkan Erdoğan'ın Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne ilişkin görüşleri, sağlam ve net konumu, ülkemize açık desteği, işgalci Ermeni hükümetine verdiği ciddi mesaj, bağımsız devletimize, devlet başkanımıza ve halkımıza yönelik tutumu bir kez daha gündemdeydi” diye, ifade etdi.

Sayın Ceferov, “Yüzyıllardır köklü tarihi kökleri olan Azerbaycan-Türkiye kardeşliği ve işbirliğinin bugünkü aşaması, ülkelerimizin görkemli tarihine parlak sayfalar ekliyor. Bugün Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanları tarafından izlenen doğru, maksatlı politikanın mantıksal bir sonucu olarak iki ülke arasındaki ilişkiler her alanda daha yüksek seviyeye ulaşmakta ve bazı alanlarda niteliksel olarak yeni bir seviyeye taşınmaktadır.

Son zamanlarda Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında askeri işbirliği anlaşması gereği, her iki ülkenin kara kuvvetleri ve hava kuvvetlerinin katılımıyla büyük ölçekli ortak tatbikatlar, güçlü ve sarsılmaz birliğimizin bir başka örneğinin devamı niteliğindeydi.

Kardeş ülkelerin yenilmez ordularının katılımıyla iki yıl önce Bakü'de düzenlenen büyük askeri geçit töreninin “iki devlet - bir ordu” modelinin pratik bir örneği olduğunu unutmayalım.

Bu yıl, Bakü, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Gence, Kürdemir ve Yevlah'ta düzenlenen ortak askeri eğitimler ordu birimlerimizin görkemli geçit törenini bir kez daha sergilemiş oldu.

Azerbaycan-Türkiye sınırındaki kardeş ülke askerlerinin bayrağı değiştirme eylemi derin bir anlam taşıyordu, bütün bunlar kahraman ordularımızın kutsal devlet sembollerimizi korumada aynı amel, sorumluluk ve onurla ayakta durduğunu bir kez daha gösterdi” diye, söyledi.

Sayın Rektör İbrahim Ceferov, “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeni atanan Yunanistan'ın Azerbaycan Büyükelçisi Nikolaos Piperigkos ile 2 Eylül'de yaptığı görüşmede Bakü'nün tutumunu yineledi: Türkiye'nin sadece dostumuz ve ortağımız değil, kardeş ülkemiz olduğu da bir sır değil. Türkiye'yi tereddütsüz destekliyoruz ve her durumda destekleyeceğiz. Türk kardeşlerimizden de aynı desteği görüyoruz. Azerbaycan'ı her konuda destekliyorlar ve biz onları Doğu Akdeniz istihbaratı da dahil olmak üzere her konuda destekliyoruz. Konumumuzu bilmeni istiyorum. Bu durum benim talimatım üzerine Azerbaycan hükümeti tarafından zaten resmi olarak ilan edildi. Türkiye bizim için sadece dost değil kardeş bir ülke ve Türkler bizim kardeşimizdir. Yani, her konuda onlarla birlikte olacağız.

Görüldüğü gibi, iki ülke arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor. Bu nedenlerle, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Azerbaycan'ın milli çıkarlarına dayalı çok açık fikirler seslendirmesi, Azerbaycan-Türk kardeşlik ilişkilerinin yüksek seviyesi, her zaman olduğu gibi iki ülke arasında dış diplomaside ve askeri işbirliğinde işbirliğimizi genişletmek için atılan adımlar, bazı menfur komşularımızın uykusunu bozmuş durumda.

Tarihlerinin zorlu sınavlarını başarıyla geçen bu iki kardeş devlet arasındaki ilişkileri hiçbir güç engelleyemedi ve asla başaramayacaklar”, dedi.”

Sayın Ceferov, “Geçenlerde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TRT Haber'de Azerbaycan'ın Türkiye için kardeş ülke olduğu ve eminim ki Azerbaycanlı yerinden, yurdundan edilmiş mültecilerin er ya da geç anavatanlarına dönecekleri açıklaması karşılıklı ilişkilerin ve Türkiye'nin haklı sesimize verdiği desteğin kanıtıdır.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıldönümüne adanmış geçit töreninde yaptığı konuşmada “Bugün kelimenin tam anlamıyla tarihi bir gün, Türkiye-Azerbaycan birliği, Türkiye-Azerbaycan kardeşliği günüdür. Biz bu kuşağın temsilcileri olarak bu günü yaşıyor ve yaşatacağız. Bugün tüm dünya görüyor Türkiye ile Azerbaycan'ın bir arada olduğunu, tüm dünya görüyor sarsılmaz bir dostluğumuz var, kardeşliğimiz sonsuz”, bu görüşleri dile getirse de, bu sözler her zaman geçerlidir ve bu gün Başkomutanımızın rehberliyi altında, Dağlık Karabağımızın işgalden azad etmek için girdiğimiz bu haklı ve adalete dayalı davada Türkiye Cümhuriyeti kardeş devlet olarak tüm manevi desteği ile yanımızda” diye belirtmiş bulundu..

ADAU Rektörü İbrahim Ceferov son olarak , “Tüm bunları hesaba katarsak, gururla ve tartışmasız bir şekilde, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin ve dostluğunun sonsuz ve sarsılmaz olduğunu söyleyebiliriz!”diye Türkiye Medyası ' na açıklamalarda bulundu..

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.