Türbe Köyü Hal Projesi 2. Kez Bilirkişi Raporunda 'Red' Yedi

Türbe Köyü Hal Projesi 2. Kez Bilirkişi Raporunda 'Red' Yedi

Samsun’un Bafra İlçesi Türbe Mahallesinde yapımı planlanan ‘Hal Projesi’ ikinci kez bilirkişi raporundan geçemedi.

A+A-

Samsun’un Bafra İlçesi Türbe Mahallesinde yapımı planlanan ‘Hal Projesi’ ikinci kez bilirkişi raporundan geçemedi.
Sebze ve meyve hali projesine evi en yakın olan köylü ve aynı zamanda davayı yürüten Fehmi Şahin yaptığı açıklamada, "Bafra Ovasında Türbe köyü sınırları içerisinde bulunan ve meyve-sebze hali yapılmak istenen arazi, sulu mutlak tarım arazisi olup, kenarından DSİ’ nin sulama kanalı geçen düz ve düze yakın topoğrafyada, taşlık ve drenaj gibi tarımsal faaliyetleri engelleyici unsurları bulunmayan yüksek verim özelliğine sahip bir arazidir. Bu arazilerin tarım dışına çıkarılarak imara açılması bir cinayettir. Bu şekilde 1. sınıf sulu tarım arazisinin katledilmesine seyirci kalamayız."
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türbe Köyüne gelen ilk heyetin açıkladığı rapora itiraz etmişti, ikinci heyet geldi ve onlar da Türbe köyüne sebze hali yapılamayacağını açıkladılar. Zeminde çok yüksek sıvılaşma oranı tespit edildi. Türbe-Kalaycılı köprüsünün çok yoğun olacak bu trafiği karşılamayacağı, yapılması planlanmakta olan çevre yoluna ve şehirlerarası ulaşım yoluna çok uzakta kalacağı, çok kısa sürede binlerce dönüm tarım arazisinin imara açılarak ova tarımının neredeyse biteceği gibi birçok neden açıklandı.
Heyet, ‘’Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türbe köyü yakınlarında inşa edilmesi öngörülen bu proje için ikinci kez olumsuz bilirkişi olumsuz raporu aldı ve raporu mahkemeye sundu. Rapor, hal binasının Samsun-Sinop yoluna 6 km mesafede olmasının, ağır tonajlı araçların trafiğinin ovada toprak sıkışmasına ve taban suyu akışının olumsuz etkilenmesine neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, alternatif alanların benzer özellikler göstermesi ve yeni bir çevre yolunun trafiği şehrin güneyine kaydıracağı göz önüne alındığında, önerilen alana dair çeşitli uyumsuzluklar ortaya konuldu. Tarımsal potansiyeli yüksek tarım arazilerinin korunmasının, projenin amacına aykırı kullanımdan daha fazla kamu yararı sağlayabileceği vurgulandı. Bu nedenle, önerilen meyve-sebze hali projesinin Samsun-Sinop karayolunun güney koridoru üzerinde başka bir yere taşınabileceği ve çevre düzeni planının buna destek verdiği ve altyapının bu yönde ilerlediği sonucuna varıldı."dedi.

Bu raporla Samsun Büyükşehir’in yapmayı planladığı hal projesinin tekrar iptal olacağı heyetin raporundan sonra tekrar gündeme geleceği konuşuluyor.

whatsapp-image-2023-12-21-at-13-50-38-1.jpegwhatsapp-image-2023-12-21-at-13-50-38.jpeg

Bafra Haberleri sitemizde

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.