Tüberkülozda tedavi uyumu

Tüberkülozda tedavi uyumu

Bursa'da, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde seminer düzenlendi.

A+A-

Hastanenin konferans salonunda yapılan seminere Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nden Prof. Dr. Şeref Özkara, İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nden Doç Dr. Aylin Babalık, Doç. Dr. Tülin Sevim ve Bursa Verem Savaş İl Koordinatörü Uzm. Dr Tülay Keskin katıldı. Yapılan sunumlarda Türkiye’nin ve Bursa’nın verem konusundaki durumu, yapılabilecekler, hasta tedavisinde modern teşhis ve tedaviler, yeni ilaçlar, ilaç yan etkileri, hangi hastaya hangi tedavi yapılması gerektiği ele alındı. En çok sorulan sorunun, "Türkiye’de Suriyeli göçmenlerden sonra hasta sayısında artış oldu mu? Tedavisi zor olan çoklu ilaca dirençli tüberküloz vakaları var mı?’’ olduğunu belirten Prof. Dr. Şeref Özkara, “Suriyelilerde rastlanan tüberküloz hastalıklarının oranı Türkiye ortalamısına yakın. Vaka artışı yok, ilaç direncine az rastlanıyor. Ancak özellikle Rusya, Türki Cumhuriyetlerden gelen hastalarda tedaviyi terk ve ilaç direnci yüksek” dedi.
Özkara, tüberküloz hastalığının teşhisindeki zorluklara değinirken, tedaviye uyumlu hastalarda yüzde 90’a varan başarı sağlandığını, tedaviye uyumsuz hastalarda ise başta akciğer olmak üzere diğer organlarda da harabiyet görüldüğünü anlattı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.