Alper Güngör-Yazılımcı

Alper Güngör-Yazılımcı

TEKNOLOJİK GELİŞMELER-2

A+A-

Altcoin nedir?
Altcoin (AlternativestoBitcoin-Bitcoin’in Alternatifleri) kavramı, Bitcoin haricindeki kripto paralar için kullanılan genel bir kavram. Kripto para, Bitcoin ve bütün Altcoinleri kapsayan bir terim. Altcoin, Bitcoin’den sonra çıkan alternatif kripto paralara verilen bir ad. En çok bilinen kripto para ise Bitcoin’dir.
Altcoinler kendilerini Bitcoinden daha iyi bir alternatif olarak sunmaya çalışır ve kullandıkları konsensüs algoritmasına göre değişiklik gösterirler. Namecoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Monero ve Neo, Altcoinlere örnektir. 1000’den fazla Altcoin çeşidi bulunuyor.
İlk AltcoinlerdenNamecoin, Bitcoinin açık kaynak kodlarından yararlandı ve PoW algoritmasını kullandı, Bitcoin tabanlı geliştirildi. Tıpkı Bitcoin gibi Namecoin de 21 milyon dolaşımla sınırlandırıldı. Ethereuma ile ilk akıllı sözleşmeler (üçüncü bir taraf olmadan kullanıcıların işlem yapmasına olanak sağlayan dijital bir bilgisayar protokolü) ortaya çıktı. Ethereum ikinci nesil Blockchain olarak tanımlanıyor. Litecoin (LTC), Bitcoin gibi PoW algoritmasını kullanıyor. Bitcoin’den farklı olarak dolaşımdaki Litcoin sayısı 84 milyon ile sınırlandırıldı. Litecoin de ortalama 2 dakikada blok oluşurken Bitcoin de bu süre 10 dakika.

Blockchain (Blokzincir) nedir?
Blokchain kavramı; blok olarak nitelendirilen tek tek işlemlerin bir zincire benzer şekilde birbirine eklenerek oluşturduğu ve tüm işlemlerin (blokların) kayıtlarının tutulduğu tek zinciri ifade etmek için blok ve zincir kelimelerinden türetildi. Blockchain, Bitcoin ve diğer kripto para işlemlerinin gerçekleştiği ve bu işlemlerin kayıt altına alındığı, bilgisayarlar arasında kişiden kişiye değer aktarımına izin veren bir sistem.
SatoshiNakamoto olarak bilinen kişi veya gruplar tarafından bitcoin ve ilk blokzincir tasarlanmış. Blockchain teknolojisi merkeziyetsiz ve şeffaf bir yapıda. Blok üzerindeki bilgiler sadece belirtilen alıcı ve satıcı tarafından işlenebilir. Yapılan işlemler blokları oluşturur örneğin; alıcının adı, alıcıya gönderilen tutar gibi bilgilerden her biri bloktur. Bloklar herkes tarafından görülebilir ancak kullanıcı bilgileri gizlidir, bu özellikle yapılan işlemleri herkes kontrol edebilirken gizlilik de sağlanır.
Blockchain’indahiyane yapısı sayesinde bloklarda değişiklik yapmak neredeyse imkansızdır. Her bir blok kendinden bir önceki ve bir sonraki bloğa bağlıdır, bir blokta değişiklik yapmak istendiğinde kendinden önceki ve sonraki blokla uyumsuz olacağından bu değişiklik hemen fark edilir bu yönüyle blockchain teknolojisinin anahtar-kilit uyumuna sahip olduğu, blockchain teknolojisinde hırsızlık olma olasılığının dünyaya meteor çarpma olasılığından çok daha düşük olduğu ifade ediliyor.

Bitcoin Madenciliği nedir, nasıl yapılır?
Bitcoin madenciliği, Bitcoinblockchain ağı üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin güvenliğini sağlamak amacıyla her bir işlemin onaylanması, işlemlerin ana blockchain ağına eklenmesi için madencilik işlemi yapan kişiler tarafından kullanılan bilgisayarlar aracılığıyla matematiksel problemlerin çözülmesi için kullanılan hesaplama gücü işlemidir.
Bitcoin madenciliği, blockchain teknolojisiyle işler. Blockchain teknolojisinde yapılan işlemler bloklarda kayıt altında tutulur ve bitcoin madencilerinin anlık çözmeye çalıştıkları sayısal problemlerle Bitcoin üretme işlemi gerçekleşir.
Bitcoin üretmek, altın madenciliğine benzetilir, ne kadar çok kazı yapılır yani üretim yapılırsa o kadar çok kazanım olur. Bitcoin transferleri kullanıcının onayını aldıktan sonra madenciler tarafından blockchain eklenir ve işlenir. Madenci bu işlem sonunda ödül olarak Bitcoin alır Bitcoin’de yapılan işlemlerin sayısı her geçen gün arttıkça blok uzunlukları da oldukça fazlalaşır. Maksimum Bitcoin sayısına yaklaşıldıkça da blok başı dağıtılan ödül Bitcoin miktarları zamanla düşer.

Bitcoin Madenciliği güvenli mi?:Bitcoin madenciliği blockchain teknolojisiyle çalıştığı için güvenlidir. Merkezi olmayan yapısıyla bir işlemin onaylanıp ‘blokzincir’e işlenmesine tek bir kişi karar veremez, madencilerin ortak kararları ya da oy çokluğuyla bir işlem blok işlenir veya işlenmez. Bitcoin madencileri sınırsız Bitcoin üretemez. Sistem, madencilerin çözmesi gereken şifreyi her defasında zorlaştırır. Böylelikle işlem gücü her defasında yetersiz kalacağından sınırlı sayıda Bitcoin üretilir. En hızlı şifre çözen madenci Bitcoin alabilir.

P2P (Peer to Peer) nedir?
P2P(Peer-to-Peer: eşten eşe) Bitcoin ve Blockchain ağının temel özelliklerinden P2P, üçüncü bir kişi veya kurumun onayına ihtiyaç duymadan, doğrudan kişiler arasında gerçekleştirilen işlemleri ifade ediyor. Birçok bilgisayarı birleştirip veri paylaşımına açık hale getirebilen P2P ile bir veri tek bir kişi yerine, tek seferde birden çok kişiye gönderilebiliyor.

PoW (Proof-of-Work: İş Kanıtı) nedir?
Bitcoinblockchain ağının en temel özelliklerinden birisi olan ve ‘İş kanıtı’ olarak Türkçe’ye çevrilen Proof-of-Work, bir konsensüs mekanizması. Bitcoinblockchain ağının güvenliği için oldukça önemli bir konsept olan PoW, Bitcoin madencilerinin ‘blockchain’e yeni bir blok eklemesi ve işlemleri onaylaması için ağ üzerinde kullanılan bir algoritmadır. PoW protokolü, ‘DoS Saldırıları (denial-of-service: hizmet reddi saldırıları)’ ve spam mesajları gibi servislerin kötüye kullanımını önlemeyi amaçlayan ve tüm siber saldırıları engellemeyi hedefleyen bir sistemdir.
Mutabakat Algoritması: Birçok kripto para birimi mutabakat algoritması olarak PoW kullanır. Mutabakat algoritması, üçüncü bir kişi olmadan para gönderme veya para alma imkanı sunan bir sistemdir. Diğer bir deyişle mutabakat algoritması, blockchain teknolojisini güvenli hale getirmek için kullanılan bir sistemdir.

Dijital imza nedir?
Web ortamında yasal kimlik doğrulama olan ‘dijital imza’ iletilen bilginin hatasız olduğunu, bilginin gönderici ve alıcının kimliklerini doğrulamak şartı ile iletildiğini garanti eder.

 

Kripto paralar 2021 yılının en gözdesi ve yatırım aracı olacak…
    Dünyada ve Türkiye’de kripto paranın hızla geliştiği ve yaygınlaştığına dikkat edilirse yapılan araştırmalarda Y kuşağının yüzde 68.7 ile en çok kripto para işlemi yapan yaş grubu olduğu, eğitim seviyesi ve kripto para kullanımı arasında doğrusal bir oran gözlemlendiği ve Türkiye’de kripto paranın umut verici bir sektör ve yatırım alanı olarak öne çıktığı görülmektedir.
     Kripto paraların günlük hayatta ödeme aracı olacağı aşikardır. Bitcoin gibi bilinen kripto paralar dışında yenilikçi farklı ürünlerin ortaya çıkacağınıda görüyor ve biliyoruz. Kripto para pazar gelişiminin henüz çok başında ve yatırım amacı olarak bunu değerlendiren kişiler yatırımlarına yatırım katmaktadır. Tabiki riskleri vardır, ancak uzun süreli ve pazardaki gelişmeler takip edildiğinde güzel bir yatırım aracı olarak kullanılabilir. Örneği geçen günlerde Elan Mask 1.5 milyar dolarlık Bitcoin aldı. Bu alımın hemen ardından Musk, Tesla'nınBitcoin'i ödeme aracı olarak kabul ettiğini duyurdu. Bu gelişmeler ışığında bitcoin piyasası yüzde 20 değer kazandı. Bunu takip eden yatırımcılar baya bir karlı yatırım yapmış oldu.
               
Peki ‘Dijital Para’ ile ‘Kripto Para’ arasındaki farklar
• Dijital paralar bir otorite tarafından çıkarılır ve kontrol edilir, dolayısıyla merkezi bir yapıdadır,  kripto paraların arkasında ise bir otorite bulunmaz ve merkeziyetsiz.
• Dijital paralarla yapılan işlemler gerçek kimlikleriyle yapılabildiğinden işlemler gizli değil ancak kripto paralar da işlemler gizli.
• Dijital paralar birçok ülke tarafından yasal düzenlemelerle düzenlenmesine rağmen kripto paralar henüz oldukça yeni varlıklar olduğundan az sayıda ülke tarafından sınırlı olarak düzenleniyor.
• Dijital para işlemleri, kripto paralara kıyasla siber saldırılara karşı oldukça zayıf ve manipülasyonlara açık iken blockchain tabanlı kripto para birimleri bahse konu saldırılara karşı çok daha güçlü ve güvenli.

 

Bu bilgiler ışığında teknolojinin bizleri nerelere kadar götürebileceğini hayal etmek imkansız. Ucu bucağı yok. Sizleri bu konularda bir nebze olsun aydınlatabildiysek ne mutlu bize. Saygılarımla…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar