Tehlike kapıda

Tehlike kapıda

Bebeğine aşı yaptırmak istemeyen ebebeyinler Samsun'da Hızla çoğalıyor.

A+A-

Türkiye'de son yıllarda aşı karşıtı kampanyalar sonucunda aşı tereddüdü ve aşı reddi dikkat çekici boyutlara ulaştı. Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, Samsun'da da aşı karşıtları sayısının arttığını ve 2012-2018 yılları arasında görülmeyen kızamık hastalığının, 2019'da görülmeye başladığını söyledi.

KIZAMIK VAKALARINDA ARTIŞ

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 7 yılda çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 183'ten 23 bine çıktı. İddialara göre, 2019 yılının ilk dokuz ayında ise kızamık vakaları önceki yılın aynı dönemine kıyasla 5.2 kat artarak 2 bin 666’ya ulaştı.

SAMSUN'DA SAYILARI ARTTI

Gelişmekte olan ya da gelişmiş ülkelerde aşıyla önlenebilir bulaşıcı hastalıklarda aşı karşıtları nedeniyle artış olduğunu ifade eden Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, "Özellikle 90'lı yıllarda aşıların kısırlık yaptığına inanan aşı karşıtları vardı. Ancak günümüzde bu söylem değişmeye başladı. Temelde yatan problemin sağlık okuryazarlığı ve bilgisizlik olduğunu düşünüyorum. Son günlerde ülkemizde ve Samsun'da da aşı karşıtları artmaya başladı. Samsun'da, Türkiye oranının bir miktar üzerinde aşı reddini görüyoruz. 2012-2018 yılları arasında kızamık vakası görülmezken, 2019 yılı içerisinde kızamık vakalarıyla karşılaşmaya başladık. Bunun nedenini de aşı karşıtlarına bağlıyoruz" dedi.

MÜCADELE EDİYORUZ

Vatandaşların ve sağlık personelinin bilinçlendirme düzeyini arttırarak aşı reddi ile mücadele etmeye çalıştıklarını belirten Dr. Özoğlu, "Kronik ve bağışıklıkla alakalı sıkıntılı olan çocuklarımıza aşı yaptıramadığımız için toplumun bağışıklık oranı belirli bir düzeyde olursa biz o çocuklarımızı da korumuş oluyoruz. Aşı reddi ile birlikte bağışıklık oranımız düştüğü zaman bu çocuklarımız da risk altında olacaklar. Biz bağışıklık oranının yüksek olmasını istiyoruz. Bazı ülkeler kendilerine göre kanuni tedbirler alarak aşı reddinin önüne geçmeye çalışıyorlar. Samsun'da aşı yaptırmak istemeyen ailelere, aile hekimlerimiz ya da Sağlık İl Müdürlüğü olarak eğitim vermeye çalışıyoruz. Buna rağmen aşı yaptırmayan bir kesim oluyor. Biz aşı reddiyle mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.