SÜT, PEYNİR VE YOĞURT YİYEN SPORCULARIN SAKATLANMA RİSKİ DÜŞÜKTÜR

SÜT, PEYNİR VE YOĞURT YİYEN SPORCULARIN SAKATLANMA RİSKİ DÜŞÜKTÜR

Uzman Diyetisyen Büşra Atmaca, Koronavirüs arasının ardından idmanlara başlayan futbolcuların antrenmanlarda ciddi şekilde sakatlıkların yeterli beslenme

A+A-

olmadığından kaynaklandığını belirterek, kalsiyumdan zengin beslenen yani süt, peynir ve yoğurt ile yeterli D vitaminine sahip sporcuların sakatlanma riskinin düşük olduğunu ifade etti.

Vitamin ve mineraller enerji üretimi, kırmızı kan hücresi üretimi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kas yapım ve onarımı, egzersiz sonrası toparlanmanın sağlanması gibi vücutta önemli görevlerde rol aldığını belirten Uzman Diyetisyen Büşra Atmaca, “Tüm bu görevler maksimum performansa ulaşmak ve sağlığın korunması için oldukça önemlidir. Dayanıklılık ve takım sporlarında harcanan enerjinin ve terle kayıpların fazla olması nedeniyle vitamin ve mineral gereksinmesi artmıştır. Örneğin antioksidan içeriği yüksek C vitamini profesyonel sporcularda sedanter bireylere göre daha fazla ihtiyaç duyulur.
Vitamin ve minerallerin her öğünde tüketiliyor olması optimal sağlık ve sporcu performansı açısından önemlidir. B grubu vitaminlerin egzersiz sırasında enerji üretimini desteklemek yani B1, B2, B3, B6 ve oksijenin dokulara taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin yapımında yani B12 önemli görevlere sahiptir. Önerilen miktarlarda B grubu vitaminleri et ürünleri, süt ürünleri, tahıllar, taze yeşil yapraklı sebzelerdir” dedi.

SÜT, PEYNİR VE YOĞURT YİYEN SPORCULARIN SAKATLANMA RİSKİ DÜŞÜKTÜR
Sporcuların nasıl beslenmeleri konusunda bilgiler veren Büşra Atmaca, “Antioksidan içeriği yüksek C vitamininden zengin taze sebze ve meyvelere her öğün yer vermek, E vitamininden zengin tahin, badem ve tahıl ürünleri tüketmek bağışıklığı güçlendirmesiyle birlikte, egzersiz sonrası toparlanmaya yardımcı olur. Kalsiyum ve D vitamini dayanıklı ve güçlü kemiklerin oluşmasında görev alırken, kemiklerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Kalsiyumdan zengin beslenen örneğin süt, peynir, yoğurt ve yeterli D vitaminine sahip sporcuların sakatlama riski düşüktür” diye konuştu.

Antrenman sonrası yapılacak beslenme hakkında da bilgi veren Büşra Atmaca, “Çinko minerali protein sentezini aktive ederek kasın toparlanmasını ve büyümesini sağlar, bağışıklık sisteminin korunmasında, yara iyileşmesinde ve DNA sentezinde görev alır. Çinkodan zengin kabak çekirdeği, yer fıstığı, kırmızı et, beyaz mantar tüketmek kas gelişimine yardımcı olur. Magnezyum ise kas kramplarının önlenmesinde ve kasın kasılmasında görev alır. Badem, kabak çekirdeği, muz, ceviz magnezyum içeriği zengin besin grupları arasında yer alır. Egzersiz sonrasında oluşan sıvı elektrolit dengesinin sağlanmasında yerli sıvıyla birlikte sodyum mineralinin vücuda alınması sıvı dengesinin sağlanmasında görev alır. Bunun için egzersiz sonrasında içilen sıvının içerisine bir şişe maden suyu veya bir miktar tuz atılması elektrolit dengesinin sağlanmasında yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.