Alper Güngör-Yazılımcı

Alper Güngör-Yazılımcı

SON ZAMANLARDA SIKÇA DUYULAN E-FATURA SİSTEMİ NEDİR?

A+A-

Tüm okurlarımıza merhabalar

Teknoloji alanında aklınıza takılan bir çok soruya cevap verebilmek, güncel konularda sizleri aydınlatabilmek için yazılarımda bir çok konuya değiniyor sizlere bilgiler veriyorum. Bu yazımda e-fatura konusunda değineceğim. Bu konu aslen MUHASEBE konusu olsa da beni ilgilendiren kısmı bilgisayar alt yapısı kullanılması ve elektronik ortamda bunların tanzim edilmesi ve de ilgili alt yapının hazırlanması kısmıdır. Sizlere teknolojiyi bağlayan kısımlarından bilgi vereceğim. (Muhasebecilerimiz e-fatura konusunda teorikte bizden daha fazla bilgiye sahiptirler)

    Öncelikle e-fatura nedir sorusuna cevap bulmak gerek? 


    Kimi şirketler bilgisayardan program vasıtası ile matbaalarda hazırlanmış resmi fatura kağıtlarının üzerine yazdırıyordu faturalarını, kimisi ise elde kağıt kalem kesmeye devam ediyordu hani fatura koçanına kalem ile yazılan sistem denilen fatura kesme işlemi yapılıyordu. Artık bu sistem değişiyor.  Çünkü teknoloji devrinde artık sistem E-DENETLEME’ye doğru gidiyor. Bu işlemin ayaklarından biri olan e-fatura sistemi genel anlamda elektronik ortam ile hazırlanan faturalar e-fatura olarak adlandırılır. Alıcılar ya da satıcılar sunucu ile e-fatura iletimini gerçekleştirir. 
Kullanıcılar 2 Şekilde E-Fatura kesebilirler;


1- İş yerinde kullandıkları paket program ile (Stok programı vasıtası ile fatura modülü kullanan işyerlerinde) e-fatura modülünü satın alarak ve programlarının desteklediği özel entegratör ile anlaşma yapmak kaydı ile e-fatura sistemine  geçebilirler.


    Burda dikkat edilmesi gereken konu şudur; Program kullanan iş yerleri (Eczane-Ticarethane-Medikalciler-Optikciler-Diğer Sektörler V.b) mutlaka kendi programlarının anlaştığı özel entegratör ile anlaşmak durumundadır. Programdan fatura kes dediğinizde otomatik olarak faturaları kesebilmesi, fatura satırındaki malzeme isim ve fiyatları otomatik sisteme aktarması için bu gereklidir. Eğer programın desteklemediği bir entagratör ile anlaşırsa yine e-fatura sistemine geçmiş olsa da her keseceği fatura için hem programa ürün ve hareketleri girmesi hem de entegratör portalına ürün ve hareketleri satır satır tek tek girmesi demektir. Bu da zaman kaybından başka bir şey değildir. Birde hesaplamalarda aktarırken bir yanlış yaptığını düşünüp bunu iptal etmeye sarf edeceği çabayı düşünürsek bu iş size çok cazip gelmeyecektir. 


2- Eğer bir program kullanmıyorlar ise zaten faturaları manuel  GIB üzerinden kesiyorlarsa Kanuni olarak belli ciro ve belli yerlere fatura kesme zorunluklarından dolayı e- faturaya geçme zorunlukları var ise özel bir PORTAL ile anlaşarak e-fatura sistemine geçmiş olurlar. 
    Tabiki manuel kesmenin dezavantajı olan malzeme isimleri, ürün miktarları, fiyatlarını yine tek tek satır satır ve manuel yazarak işlem yapmak zorunda olacaklardır.

Gelelim E-Arşiv Fatura’ya...


E-arşiv faturanın genel kullanımı, e-fatura mükellefi olmayan kullanıcılara kesilecek faturadır. Yani diyelim ki siz e-fatura mükellefi oldunuz. Bir vatandaş sizden alışveriş yaptı ve fatura istedi, (Bu vatandaş kırsal bölgeden gelmiş olsun) bu kişi’nin vergi numarasını yada kimlik numarasını sisteme girdiğinizde sistem bu kişinin e-fatura mükellefi mi yoksa e -arşiv mükellefi mi bunu otomatik ayırt edecek ve size bu kişi için e-arşiv belge düzenleyecektir. Faturayı oluşturduğunuzda faturanın üstünde e-arşiv belge ismi yazacaktır. 

    E-fatura geçiş işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz alpergungor55@hotmail.com mail adresine yada 0.362.500 5000 telefon numaralarımızdan ayrıntılı bilgi alabilrsiniz.

                                  
                                                                                                               Alper GÜNGÖR
                                                                                                           Yazılımcı ve İşletmen
                                                                                                      Güngör Bilgisayar Yönetim                                                                                                                        Kurulu Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar