Sinop’ta Ahilik Haftası kutlandı

Sinop’ta Ahilik Haftası kutlandı

Sinop'ta 18-24 Eylül Ahilik Kültür Haftası kapsamında tören düzenlendi.

A+A-

Sinop'ta 18-24 Eylül Ahilik Kültür Haftası kapsamında tören düzenlendi.
Tören Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Sinop Valisi Mustafa Özarslan bir konuşma yaptı. Vali Özarslan, 13. “Yüzyılda Anadolu topraklarında temelleri atılan Ahilik; ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas almıştır. Muhtevasındaki, sürekli eğitim, çalışkanlık, kanaat, dürüstlük, hamd ve şükür gibi değerlere bağlı kalan Ahilik teşkilatı, istikrarlı bir şekilde günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. ‘Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir’ diyen Ahi Evran; ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri ile günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza rehber olmaya devam etmektedir” dedi.


Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel, Ahilik Haftası ile ilgili yaptığı konuşmada, “Günümüzde esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumlar; Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. İşinde daima ‘iyiyi, doğruyu, güzeli’ benimsemiş olan Ahilik kurumunun bu yanlarını yeni nesillere aktarmak, öğretmek, ibadet niyetiyle ‘Kazanan kimse Allah’ın sevgili kuludur’ Hadis-i Şerifi ilkesi ile çalışmak, işini düzgün yapmak, müşterilerin güvenini zedeleyecek davranış ve konuşmalardan kaçınmak, kusurlu malına sahip çıkmak gibi evrensel ilkeleri ticarete hakim kılmak amacıyla Ahilik önem kazanarak kutlanmaya başlamıştır” diye konuştu.


Konuşmaların ardından yılın Ahisi seçilen Mehmet Tütüncü’ye Ahi kaftanı Vali Özarslan tarafından giydirilerek plaket takdim edildi. Yılın çırağı Emircan Asna, yılın kalfası Uğurcan Tiftik seçildi. Uğurcan Tiftik’e plaketini Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan verdi. Tören sonunda Vali Özarslan, Belediye Başkanı Barış Ayhan ile birlikte vatandaşlara aşure ikram etti.


Törene ayrıca, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Sinop İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, İl Jandarma Komutanı Ferhat Kuran, kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.