SİMURG ATEŞİ YOZGAT'TA ESTİ

SİMURG ATEŞİ YOZGAT'TA ESTİ

10 Şehir 10 Şair Projesi kapsamında devam eden “ Simurg Ateşi” nin ikinci ayağı bu kez Yozgat İlimizde ateş aldı…

A+A-

Rivayet olunur ki, kuşların hükümdarı olan Simurg ( Zümrüd-ü Anka ya da batıda bilinen adıyla Phoenix ), Bilgi Ağacı'nın dallarında yaşar ve her şeyi bilirmiş.Bu kuşun özelliği gözyaşlarının şifalı olması ve yanarak kül olmak suretiyle ölmesi, sonra kendi küllerinden yeniden dirilmesidir.....

Kuşlar Simurg'a inanır ve onun kendilerini kurtaracağını düşünürmüş. Kuşlar dünyasında her şey ters gittikçe onlar da Simurg'u bekler dururlarmış. Ne var ki, Simurg ortada görünmedikçe kuşkulanır olmuşlar ve sonunda umudu kesmişler.

Derken bir gün uzak bir ülkede bir kuş sürüsü Simurg'un kanadından bir tüy bulmuş. Simurg'un var olduğunu anlayan dünyadaki tüm kuşlar toplanmışlar ve hep birlikte Simurg'un huzuruna gidip yardım istemeye karar vermişler.

Ancak Simurg'un yuvası, etekleri bulutların üzerinde olan Kaf Dağı'nın tepesindeymiş. Oraya varmak için ise yedi dipsiz vadiyi aşmak gerekirmiş, hepsi birbirinden çetin yedi vadi... İstek, aşk, marifet, istisna, tevhid, hayret ve yokluk vadileri...

Kuşlar, hep birlikte göğe doğru uçmaya başlamışlar. İsteği ve sebatı az olanlar, dünyevi şeylere takılanlar yolda birer birer dökülmüşler. Yorulanlar ve düşenler olmuş...

"Aşk denizi"nden geçmişler önce...". "Ayrılık vadisi"nden uçmuşlar...". "Hırs ovası"nı aşıp, "kıskançlık gölü"ne sapmışlar... Kuşların kimi "Aşk denizi"ne dalmış, kimi "Ayrılık vadisi"nde kopmuş sürüden... Kimi hırslanıp düşmüş ovaya, kimi kıskanıp batmış göle...

Önce Bülbül geri dönmüş, güle olan aşkını hatırlayıp;

Papağan o güzelim tüylerini bahane etmiş (oysa tüyleri yüzünden kafese kapatılırmış);

Kartal, yükseklerdeki krallığını bırakamamış;

Baykuş yıkıntılarını özlemiş;

Balıkçıl kuşu bataklığını.

Yedi vadi üzerinden uçtukça sayıları gittikçe azalmış. Ve nihayet beş vadiden geçtikten sonra gelen Altıncı Vadi "şaşkınlık" ve sonuncusu Yedinci Vadi "yokoluş"ta bütün kuşlar umutlarını yitirmiş... Kaf Dağı'na vardıklarında geriye otuz kuş kalmış.

Sonunda sırrı, sözcükler çözmüş: Farsça "si", "otuz" demektir... murg" ise "kuş"...

Simurg'un yuvasını bulunca ögrenmişler ki; "Simurg - otuz kuş" demekmiş.Onların hepsi Simurg'muş. Her biri de Simurg'muş. 30 kuş, anlar ki, aradıkları sultan, kendileridir ve gerçek yolculuk, kendine yapılan yolculuktur.

Simurg Anka'yı beklemekten vazgeçerek, şaşkınlık ve yokoluşu da yaşadıktan sonra bile uçmayı sürdürerek, kendi küllerimiz üzerinden yeniden doğabilmek için kendimizi yakmadıkça, her birimiz birer Simurg olmayı göze almadıkça bataklığımızda, tüneklerimizde ve kafeslerimizde yaşamaktan kurtulamayacağız. Şimdi kendi gökyüzünde uçmak zamanıdır..

İlk adımımız 10 şehir 10 şair,

İkinci adımımız: 20 şehir 20 şair

Üçüncü adımımız:30 şehir 30 şair

   İşte, biz simurglar da “ben”liklerimizi yakarak “biz” olma çabasında olan bir avuç hasbi gönüllü ruhuz..Ve” SİMURG” u  oluşturmaktır muradımız…

 “ SİMURG ATEŞİ”  etkinliği ,ev sahibi Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı, Tv program yapımcısı,gazeteci, arkadaşımız Ahmet Sargın’ın davetiyle ; 10 ayrı ilden gelen Simurglar ve bir  çok şair, yazar , gazeteci , iş adamı, sanatçı ,yerel  ozanlarının  katılımıyla gerçekleştirilmiştir.  ..

“ SİMURG ATEŞİ”  imza ve kitap tanıtımı etkinlik programı, 22  Şubat 2014 ,cumartesi günü ,Tarihi Hayri İnal Konağında gerçekleştirildi ve Simurg Ateşi Programına katılan şair ve yazarlar şöyle sıralandı: Kayseri’den Ali Özkanlı, Samsun’dan Süleyman Altunbaş, Nevşehir’den Ayşe Paslanmaz, Antalya’dan Şafaknur Yalçın, Manisa’dan Mehmet Metin Baş, Tokat’tan Hasan Akar, İzmir’den Birgül Sevil Tekinay ve Yozgat’tan Ahmet Sargın…Âcil işleri sebebiyle Ankara’dan Gülay Altınsoy ve Gazi antep ‘den Zekeriya Efiloğlu katılamamışlardır.

Sunuculuğunu kurucu üyelerden  Süleyman ALTUNBAŞ’ın yaptığı programda ,daha önceden karar altına alındığı gibi, bu ilimizde de bu ilin şair, yazar, gazetecisi Ahmet SARGIN Beyin  sanata, şiire bakışı ele alındı. İrdelendi ve her konuşmacı üye yaptığı konuşmanın sonunda Ahmet Sargın beye ait şiirleri seslendirmişlerdir. Açılış konuşmasını yapan ev sahibi Ahmet Sargın beyden sonra, mikrofona davete dilen  “simurg ateşi” projemizin fikir sahibi, oluşumun mimarlarından biri olan eğitimci, şair, gazete köşe yazarı, söz yazarı Antalya ilimizden  sayın ŞAFAKNUR YALÇIN hanım konuklara “simurg nedir ,neden grubun ismi simurg ateşi olmuştur” konularını  izah etmiştir.

Daha sonra alfabetik sırayla mikrofona davete dilen şairlerden, eğitimci,TV program yapımcısı ,şair,yazar ,radyo program yapım ve sunucusu sayın ALİ ÖZKANLI Bey,

Nevşehir ilimizden ,şair,yazar,gazeteci,radyo program yapımcı ve sunucusu,bir çok derneğin başkanı sayın AYŞE PASLANMAZ,

İzmir ilimizden,şair,besteci,radyocu kimliğiyle BİRGÜL SEVİL TEKİNAY,

Tokat ilimziden,araştırmacı,eğitimci,şair,yazar,tv program yapımcı ve sunucusu sayın HASAN AKAR Bey,

Manisa/soma ilimizden, insani kişiliği,sıcacık tavırları şair sayın MEHMET METİN BAŞ Bey,

Yaptıkları konuşmalar ile AHMET SARGIN Beyin hayatını,şiire,sanata bakışını ele almışlar ve Ahmet beye ait birer şiir seslendirmişlerdir..Bazı şair dostlar ayrıca kendi şiirlerinden de seslendirmişlerdir.

Son konuşmacı olarak sunucu,”simurg ateşi “projesinin mimarlarından Samsun/Bafra ilimizden SÜLEYMAN ALTUNBAŞ söz alıp Ahmet Sargın bey ile ilgili düşüncelerini ifade ettikten sonra, “simurg ateşinin felsefesi” üzerinde uzunca durmuş, konukları aydınlatmıştır..

Etkinlikte ,10 Şehir 10 Şair Projesinin Yozgat Tanıtımına katkı sunan şair ve yazarlar isi şunlar: Sorgun Şairler, Yazarlar ve Âşıklar Derneği Başkanı Durali Doğan, Burdur Eski Milletvekili Yard. Doç. Dr.  Süleyman Coşkuner, Durak Arıkan, Kayseri Halk Ozanları Derneği Başkanı Turgut Aydın, Yozgat  Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Saygı, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Yakup Arslan, Yozgat  Belediyesi Katı Atık Müdürü Bekir Sargın, Kapaklı Köyü Yardımlaşma Derneği Başkanı Hacı Yiğid, Yerköy Halk Ozanları Derneği Başkanı Kadir Çapanoğlu, Sarıkaya Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Kelami Akdemir,  Din Görevlileri Derneği Başkanı Selim Nemli, Yenice Köyü Yardımlaşma Derneği Temsilcisi Necati Duyar.

Yozgat Simurg Ateşi programına katılan gazeteci, şair yazar konuklar Tarihi Çapanoğlu Camiini, Çamlık Milli Parkını, Kent Ormanını, Kent parkı ve Şahin Tepesini gezerek gezi ve incelemelerde bulundu. Programın ev sahipliğini yapan Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Sargın, hem katılımcı şairlere hem de programa destek veren Kültür- sanat dostu, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’e, Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Bozkurt’a ve Belediye Kültür Sorumlusu Erhan Özel’e teşekkür etti. Simurglar Yozgat’tan güzel fotoğraf kareleri paylaşarak Yozgat’ın tanıtımına katkıda bulunacakları sözü verirken, emeği geçenlere teşekkür ettiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.