ŞİMŞEK ET ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI SORDU

ŞİMŞEK ET ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI SORDU

Milletvekili Cemalettin ŞİMŞEK TBMM Başkanlığına Tarım Bakanı M.Mehdi EKER tarafından cevaplanmak üzere "Et üreticilerin sorunlarıyla" ilgili soru önergesi verdi.

A+A-

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım Bakanı  Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini arz ederim. 

Cemalettin ŞİMŞEK

Samsun Milletvekili

 2010 yılında hayvancılığı desteklemek amacıyla TC Ziraat Bankasından Sıfır faizli denilerek üreticilere kredi kullandırılmış ve kesinlikle İthal dana ve karkas etin gelmeyeceği bizzat sizin tarafınızdan taahhüt edilmiştir. Üreticiler bankadan bütün gayrimenkullerini ipotek vererek para almışlar ve o yıl çok pahalı olan hayvanları, tanesini 3000-3500 TL gibi ortalama fiyatlarla işletmelerine bağlamışlardır. Ama daha sonra İthalat, hem canlı dana olarak hem karkas et olarak açılarak üretici çok zor durumda bırakılmış ve hala bu ithal furyası devam etmektedir. Üstüne üstlük yem girdileri, sanayi ürünleri, mazot vb. girdiler ayrıca 90 yıllık Cumhuriyet tarihimizde samanın bile ithal etmemiz işin tuzu biberi olmuştur.

Ekonomi Bakanı tarafından yapılan “kırmızı et enflasyona 2 puan baskı yapıyor” açıklamasıyla üreticinin elinden etli danalar maliyet fiyatının çok altında alınmış üretici adeta kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Sıfır faizli denerek verilen paraların maliyeti masraflarıyla birlikte yüzde yüzleri geçmiş üretici bitirilme noktasına getirilmiştir.

 Ayrıca ŞAP hastalığı ile de üreticilerin direk yüzde 15 leri bulan kayıpları mevcuttur. Şap hastalığı yüzünden ülkemiz yıllık 4 milyar dolar kayba uğramaktadır. Şap hastalığının sınırlarda uygulanan aşıyla yok edilmesi bu aşının Anadolu'da kullandırılması üzerinde önemle durulması gereken çok önemli bir konudur.

       Gelinen bu noktada Türk üreticisi üzgün ve çoluğuyla çocuğuyla mutsuzdur. Çünkü banka ödemelerinin günü yaklaşmıştır. Sermayesi eriyip biten Türk çiftçisi Sosyal bir patlamanın eşiğindedir.

Bunların ışığında;

Tarım Kredi Kooperatiflerine uygulanan yapılandırma gibi, Ziraat Bankasından üreticilere sıfır faiz adı altında kullandırılan kredilerde de; 2 yıl ödemesiz + 5 yıl eşit taksitlerle borçlarının yapılandırılması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.