SİGARA FABRİKASI ÇALIŞANLARINA GÖZ SAĞLIĞI SEMİNERİ

SİGARA FABRİKASI ÇALIŞANLARINA GÖZ SAĞLIĞI SEMİNERİ

Medicana Samsun Hastanesi, BAT Samsun Sigara Fabrikası’nda göz sağlığı ve göz kuruluğu konusunda seminer düzenlendi.

A+A-

Yaklaşık 100 fabrika çalışanının katıldığı seminere konuşmacı olarak Medicana Hastanesi Göz Sağlığı Uzmanlarından Opr. Dr. Nurcan Gürkaynak katıldı. Slayt sunumu eşliğinde sunulan seminerde ofis ve fabrika ortamlarının göz sağlığını etkilediğine değinen Opr. Dr. Nurcan Gürkaynak, “Gözyaşı, gözyaşı bezlerinden salgılanan kompleks yapıda bir sıvıdır. Gözyaşı üretimi gözümüzde iki şekilde olmaktadır. Birincisi gözün devamlı ıslanmasını sağlayan yavaş, sabit ve sürekli salınan bir gözyaşıdır. İkincisi ise ağlama, göze yabancı cisim kaçması, kirpik batması rüzgar soğuk hava teması, nezle, grip gözün iltihaplanması, gözün kuruması sonucu refleks yolla fazla miktarda üretilen gözyaşıdır. Bazı gözyaşı yeterli miktarda üretilemez, bazısı da kalitesi bozularak gözü yeterince ıslatamaz. Bu durumda ortaya çıkan rahatsızlık, kuru göz olarak bilinen belirti ve yakınmalara neden olur. Bu belirtiler;
gözlerde yanma batma hissi, gözlerde kuruluk hissi ve ‘kum tanesi kaçmış gibi’ gözünde gözün de yabancı cisim hissi, gözlerde ağrı kızarıklık, göz içerisinde ve çevresinde mukus iplikçileri (yapışkan bir akıntı), rüzgar, klima, sigaradan rahatsızlık hissi, yoğun batma sonrası aşırı yaşarma, kontak lens kullananlarda konforun bozulması, batışıma ve lensin sık kuruması, zaman zaman bulanık görme şeklinde olabilmektedir” dedi.
Opr. Dr. Nurcan Gürkaynak, kuru göz sendromunun tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:
“Gözyaşı ilavesi: Öncelikle yapılması gereken tedavi, eksik gözyaşının yerine konulmasıdır. Bu amaçla suni gözyaşı damlaları kullanılır. Bunlar gözü sulandırıp nemli kalmasını, yakınmaların azalmasını sağlar. Hastanın ihtiyacı ve şikayetine göre doktorun uygun gördüğü sıklıkta kullanılırlar. Bu damlaların çok çeşitleri mevcuttur. Kontakt lens kullanan, koruyucu maddelere aşırı duyarlılığı olan kişilere, içerisinde koruyucu madde bulundurmayan gözyaşı damlaları önerilmelidir.
Mevcut gözyaşını muhafaza etmek: Bu amaçla gözyaşını buruna boşaltan kanalların ağzı özel tıkaçlarla geçici ya da kalıcı olarak kapatılır. Bu yolla suni gözyaşı kullanım ihtiyacı azaltılabilir.
Tedaviye destek diğer yöntemler: Gözyaşı buharlaşmasını engellemek için ortam nemli tutulmalıdır. Kuru gözü olan kişiler klimalı, rüzgarlı,sıcak,sigara dumanı olan ortamlardan uzak durmalıdırlar. Bu arada Omega 3 kapsülleri de kuru göz tedavisinde destek olarak kullanılabilmektedir.”

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.