SESOB Başkanı Güler; ‘Zor Bir Dönemden Geçiyoruz, Sabırlı Olmalıyız’

SESOB Başkanı Güler; ‘Zor Bir Dönemden Geçiyoruz, Sabırlı Olmalıyız’

Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen kutlamalarda ilin ahisi, kalfası ve çırağı kaftan giydi. Düzenlenen törende konuşan SESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler, esnafa, “Zor bir dönemden geçiyoruz ama PKK illetiyle uğraşıyoruz. Sabırlı olalım” çağrısı yaptı.

A+A-

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği''nde (SESOB) düzenlenen törenlere Vali Osman Kaymak'ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı ile esnaf ve vatandaşlar katıldı.

SESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler törenin açılışında, ahiliğin kardeşlik, birlik ve beraberlik üzerine kurulu hayat felsefesi olduğunu belirterek, "Ortaya koyduğu temel ilkelerle; toplumun bütün kesimlerini birleştiren, millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan düşünme biçimidir. Temelinde birbirini sevme sayma, yardım etme, fakiri fukarayı kollama, iş hayatında ahlaki kuralları esas alma vardır. Ahilik dayandığı temel ahlaki değerler itibariyle İslam'ın ilk dönemlerine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir" dedi.

sesob-baskani-guler-zor-bir-donemden-geciyoruz-sabirli-olmaliyiz-1.jpg

Eskiden var olan ahilik ocağını günümüzde ise esnaf odaları olarak sürdürdüklerini dile getiren Güler, "Günümüzde küçük esnafımızın bulunduğu ortam apaçık ortadadır. Esnaf ve sanatkar olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Fakat Türkiye'nin çok önemli bir gerçeği ortadadır. Türkiye'nin bütçesi PKK denilen bir illete gitmektedir. Esnaf ve sanatkarlar olarak her zaman vatanımıza, milletimize, bayrağımıza sahip çıktık. Biraz daha sabırlı olacağız. Bu beladan kurtulmak için sabırla bekleyeceğiz. Bazı meseleleri kendi aramızda çözeceğiz. HDP'nin binasının önünde analarımız bağırıyorlar. En büyük uyanış şimdi başladı. Samsun esnaf teşkilatı olarak onların yanındayız. Gerekirse eşlerimizi ve çocuklarımızı alıp Diyarbakır'a gitmeliyiz ve bu beladan hep beraber kurtulmalıyız" diye konuştu.

sesob-baskani-guler-zor-bir-donemden-geciyoruz-sabirli-olmaliyiz-2.jpg

Samsun Valisi Osman Kaymak ise, Avrupa'da günümüzde kooperatif şirketlerin ahilik kültürünün yansıması olduğuna işaret etti. Avrupa'nın demokratik kültürün çok güçlü olması için gündeme getirdiği sivil toplum örgütleri (STK)'ların ahilik teşkilatlanmasının bir yansıması olduğunu dile getiren Kaymak, "Günümüzde de ahilik kültürünü yayabilirsek iş barışını sağlamış olacağız. Samsun tarım, turizm, eğitim, sağlık kenti ama her şeyden önce bir ticaret kentidir. Samsun aslında 100 yıl önce 10-15 konsolosluğun olduğu bir il. Samsun'un 100 yıl önceki ticaret merkezi unvanını tekrar kazanması lazım. O yüzden Samsun esnafını önemsiyoruz. Esnafımız rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın dediği orta direği yansıtıyor. Onların huzuru, mutluluğu direkt toplumun genelini yansıtıyor" görüşünü dile getirdi.

sesob-baskani-guler-zor-bir-donemden-geciyoruz-sabirli-olmaliyiz-3.jpg

Türkiye'nin 50 yıldır terörle mücadele ettiğini ve terörle mücadeleye harcadığımız paranın 500 milyar doları geçtiğini vurgulayan Osman Kaymak, "Türkiye'nin ilerlemesini istemeyenler PKK belası ve diğer belalarla uğraştırıyorlar. O yüzden birbirimizi sevelim. İşin bereketi de orada. Şu anda Türkiye'nin kişi  başına milli geliri 10-15 bin dolar. 30 bin dolara çıktığında bunlar ipliği de pazara çıkacaktır. Kürtler bizim kardeşimiz. Kürtlerin devletiyle bir sorunu yok. Bir sorun varmış gibi çıkararak, bir bahane bulmaya çalışıyorlar. Birliğimiz ve beraberliğimiz onlara vereceğimiz en güzel cevap olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından bu yılki Ahilik Haftası kutlamalarında ilin ahisi Hüseyin Erdem, yılın kalfası seçilen  Murat Polat ile ilin çırağı seçilen İrem Öksüz'e kaftanlarını Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram ile Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı giydirdi. Vali Osman Kaymak tören sırasında Ah-İ Evran'ın esnaflara nasihatlerini bizzat kendisi okudu. Vali Kaymak ve beraberindekiler daha sonra  ahilik pilavını dağıttı.

sesob-baskani-guler-zor-bir-donemden-geciyoruz-sabirli-olmaliyiz-4.jpg

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.