Bafra'lı Ahmet Amca 93 Yaşında Kalp Ameliyatı Oldu

Samsun’un Bafra ilçesinin Çatak köyünde oturan Ahmet Türkmen’e bentall operasyonu yapılarak, aort damarı ve 2 kalp kapakçığı değiştirildi.

Samsun’un Bafra ilçesinin Çatak köyünde oturan ve 12 gün önce göğüs ağrısı şikayetiyle Bafra Devlet Hastanesi’ne başvuran çiftçi emeklisi 93 yaşındaki Ahmet Türkmen, burada yapılan tetkikler sonucu Samsun Mediva Hastanesi’ne sevk edildi. Daha sonra Samsun Mediva Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanları Opr. Dr. Hüseyin Soydemir ve Opr. Dr. Renda Cırcı tarafından tedavi edilen hasta, yapılan tetkikler sonucu kalbinde kalp kapağı rahatsızlığı ve kalpten çıkan ana aort damarının balonlaştığı tespit edildi ve hastaya ameliyat yapılması kararlaştırıldı. Hastaya Samsun Mediva Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanları Opr. Dr. Hüseyin Soydemir ve Opr. Dr. Renda Cırcı tarafından yaklaşık 4 saat süren başarılı bir operasyon yapıldı ve aort damarı ile 2 kalp kapakçığı değiştirildi. 
Hastanın hastaneye göğüs ağrısı ve kalp büyümesi şikayetiyle geldiğini belirten Mediva Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Soydemir, “12 gün önce 93 yaşındaki Ahmet Türkmen poliklinik kapısından içeri girdi. Nefes darlığı ve ayaklarda şişkinlik şikayetiyle geldi. Hastamıza kardiyoloji ile birlikte yaptığımız değerlendirme sonucu ciddi bir kapak rahatsızlığı, kalpten çıkan ana aort damarının balonlaştığını tespit ettik. Kendisinin ameliyat olması ve riskli bir ameliyat olmasını anlattık. Hastamızın bize gelişinden 3 gün sonra ameliyatını gerçekleştirdik. Ameliyatta kalp kapakçıklarını ve büyük aort damarını değiştirdik. Hastamız toplamda 3 gün yoğun bakımda yattı. Şu anda da 4 gündür serviste yatıyor. Birkaç gün sonra da yapay kalp kapakçığından dolayı vermek zorunda kaldığımız ‘pıhtı önler’ ilacın dozunu ayarlayacağız ve kendisini taburcu edeceğiz” dedi.
Ameliyatın ortalama 4 saat sürdüğünü ifade eden Soydemir, “Tıbbi tanımlamalarda en fazla 5.5 santimetre olması gereken kalbi, 7.5 santim büyümüştü. Bize göre değerlendirildiğinde bu sınırdaydı. Bu ameliyat çok riskliydi. Yaptığımız operasyon sonrası hastamız ihtiyar delikanlı oldu. Hastamız ameliyat olmasaydı kalp nakli aşamasına gelebilirdi” diye konuştu.
4 çocuk ve 5 torun sahibi 93 yaşındaki hasta Ahmet Türkmen, çiftçi emeklisi olduğunu ve 60 yıl sigara içtiğini söyledi. Türkmen, “Kalbimde çarpındı vardı. Bafra’da tedavi oldum. Ondan sonra Mediva Hastanesi’ne sevk ettiler. Burada da başarılı bir operasyon geçirdim. O gün kalbimde bir sıkışma oldu, nefesim kesildi ve nerdeyse düşecektim. Hastanede bana kalp kapaklarımda sorun olduğunu söylediler. Biz de doktorlarımıza güvendik ve ameliyat olduk. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. Kalkabiliyorum, kahvaltımı yapabiliyorum” şeklinde konuştu.

BAFRA Haberleri