3 AĞUSTOS DÜNYA KARPUZ GÜNÜ KUTLU OLSUN

Tüm dünyada 3 Ağustos Dünya Karpuz Günü olarak kutlanıyor.

Tüm dünyada 3 Ağustos Dünya Karpuz Günü olarak kutlanıyor.

Dünya Karpuz Günü Ne Zaman?
Aslında Karpuz o kadar ferahlatıcı ve lezzetli ki, yaz aylarında ona ayrılmış bütün bir gün var. Ancak Dünya genelinde her yıl 3 Ağustos Dünya Karpuz Günü olarak kutlanmaktadır.
Yaz, büyük miktarlarda karpuz tüketmenin zamanıdır. Tarlada Temmuz ve Ağustos aylarında ve hatta bazı güney şehirlerde daha erken olgunlaşırlar. Ama lütfen karpuz tüketiminizi sadece bu aylar ile sınırlamayın. Mağazalar veya manavlar yılın on iki ayı karpuz satabilir.
Karpuzun Tarihçesi
Bu meyvenin yetiştirilmesi, Mısır’da yaklaşık 5.000 yıl önce kayıtlara geçen ilk karpuz hasadı ile MÖ 2000 yılına dayanmaktadır. Kral Tutankamon’un mezarı da dahil olmak üzere 12. Mısır Hanedanlığı’nın yerlerinde karpuz ve tohumlarının izleri keşfedildi. Eski Mısır yazıtlarında farklı karpuz türlerinin resimleri de bulunmuştur. Bugün yaz mevsiminin vazgeçilmez tatlı meyvesi olan karpuz, bin yıllık bir uygulama sürecinde meydana gelen mutasyonların sonucudur.


Bir anda aklınıza yaz mevsimi getiren bir meyve olsaydı, o da karpuz olurdu. Karpuz bize sadece yaza dair sevdiğimiz şeyleri hatırlatmakla kalmaz, aslında birkaç sembolik anlamı daha vardır. Çeşitli kültürlerde karpuzun doğurganlık belirtisi olduğu düşünülür. 
Fakat ne olursa olsun Karpuzun bu yıl Bafra ve Bölgesinde iklime dayalı geç çıkmasından dolayı üreticilerin moralleri oldukça bozuk vaziyette. 
Evet gelelim Karpuz ile ilgili bilgilere.
Karpuzun %92’sinin su olduğunu biliyor muydunuz? Bu kadar ferahlatıcı olmasına şaşmamalı! İnsanlar binlerce yıldır bu lezzetli, sulu meyveyi araştırıyor ve afiyetle tüketiyor. Eski Mısır’da Nil Vadisi’nde karpuz yetiştiriciliğinin MÖ 2. binyıl kadar erken bir tarihte başladığı söylenir. Karpuz tohumları Kral Tutankhamun’un mezarında bile bulundu.
Her yıl 3 Ağustos’ta, bu eski meyveyi, Dünya Karpuz Günü olarak da bilinen sulu bir lezzet şöleninde kutlanmakta.
Tam bir C vitamini deposu olan karpuza kırmızı rengini veren likopen, kanser hastalığından göz sağlığına, kalp ve damar sağlığına kadar pek çok hastalığa şifa olmaktadır.
Karpuz çok miktarda su ve az miktarda lif içerir ve bunların her ikisi de sağlıklı sindirim açısından hayati önem taşır. Su, sindirim sisteminizin etkili bir şekilde hareket etmesine yardımcı olurken, lif dışkınız için hacim sağlayabilir. Hem lif hem de su açısından zengin meyveler yerseniz, sağlıklı ve normal bağırsak hareketlerini teşvik etme açısından çok faydalı olabilir. Bu aynı zamanda kendinizi rahat hissetmenizi ve gün boyunca kendinizi tıkanmış hissetmemenizi sağlamak için de önemlidir.
Sulu, ferahlatıcı karpuz kendi gününü hak ediyor, bu yüzden Ulusal Karpuz Günü’nü kutluyoruz.

ULUSAL Haberleri

Tokat’ta minibüs motosikletle çarpıştı: 1 ölü
Kene istilası korkuttu, köylüler tedirgin
Samsun'un da içinde bulunduğu 'Narkoçelik-14' operasyonlarında binlerce uyuşturucu ele geçirildi