SAMSUN EĞİTİM-BİR-SEN 2 NOLU ŞUBE’DEN ARAKAN’A DESTEK

SAMSUN EĞİTİM-BİR-SEN 2 NOLU ŞUBE’DEN ARAKAN’A DESTEK

Samsun Eğitimciler Birliği Sendikası 2 Nolu Şube Arkanda yaşanan drama sessiz kalmadı. Bugün yola çıkacak olan Samsun IHH Ekibi ile Arakan’a ulaştırmak toplanan yardımı Samsun IHH Derneğine teslim etti.

A+A-
Şube Başkanı Yılmaz Taşova yaptığı açıklama ile: Mazlum Coğrafyalar başta olmak üzere, Dünya üzerinde meydana gelen bütün sorunlara karşı duyarlıyız. Özellikle Kurtuluş Savaşı ve ondan önce Birinci Dünya Savaşında Ülkemize gelinlik kızların çeyizlerini, kulaklarındaki küpeleri dahi satarak destek olan Arakan’lı Güzel insanlara karşı minnet borcumuzun farkındayız. Cumhurbaşkanımızın desteği de burada çok önemli. Bölgeye yardım götüren yardım kuruluşlarının desteklenmesi de ayrıca önem arz ediyor. Karınca kararınca yardımlarımızı ve insan olmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz. Yolculuğa çıkan kardeşlerimize hayırlı yolculuklar diliyoruz. Arakan’lı insanların üzerinde 250 yıldır devam eden baskının da bir an önce bitmesi için uluslararası bir çalışmanın şart olduğunu kamuoyu ile paylaşıyoruz dedi.
 
Arakan ile ilgili gerek ulusal medyada gerekse sosyal medyada çok fazla paylaşımlar görüyoruz. Meselenin geçmişini ve bugün ki durumunu analiz edecek olursak: 
 
Arakan Nedir? Arakan'da Neler Oluyor?
 
Yaklaşık 250 yıldır Myanmar'ın batısındaki Arakan (Rakhine) eyaletinde baskı ve şiddet altında yaşayan Rohingya Müslümanları farklı tarihlerde defalarca katliama uğradı. 1942 yılında Müslüman kadınlara tecavüz edip mızraktan geçiren Budist çeteler, 150.000 Arakanlı’yı katletti. Benzer olaylar daha sonra defalarca tekrarlandı. Budist saldırılar sonucu Haziran 2012’de yine binlerce Müslüman katledildi. 
 
Ekim 2016'da başlayan askeri şiddet ve baskılar neticesinde yaklaşık 100 bin insan yerlerinden edildi. 75 binden fazla insan Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesinde bulunan ve dünyanın en kötü kampı olarak bilinen Kutupalong Kampı ve çevre bölgelerine yerleşmek zorunda kaldı. Yakılan köyler ve baskılar neticesinde yaklaşık 30 bin insan Arakan içinde yerlerini değiştirmek zorunda kaldı. O tarihten bu yana yüzbinlerce Arakanlı yardıma muhtaç hale geldi.
 
Evlerini terk ederek Bangladeş’e sığınan Arakan Müslümanları dünyanın en kötü şartlarında mülteci kamplarında hayatta kalmaya çalışıyor. 
 
Son olarak Arakan bölgesindeki çatışmalar 10 polisin öldürülmesiyle yeniden başladı. Polislerin ölümünden Rohingya Müslümanlarını sorumlu tutan Myanmar hükumeti ve çeteler, bölgede insan avına çıktı. Binlerce kişinin öldüğü, on binlerce kişinin de işkence gördüğü katliamdan kaçan Rohingyalar ise sınırda Bangladeş polisi tarafından geri çevriliyor.
 
Olayların Bilançosu
 
Myanmar’da 10 günde 700’den fazla ev, cami, Kuran kursu, medrese, okul ve dükkân yakıldı; 35’e yakın köy boşaltıldı. Bangladeş hükümeti mülteci girişini engellemeye çalışsa da son birkaç günde 20 binden fazla Müslüman yasa dışı yollarla Bangladeş’e giriş yaptı. Yaklaşık 60 bin Müslüman ise sınırı geçemediği için dağlık bölgelerde hayatta kalmaya çalışıyor.
 
Rohingya Müslümanlarına yardımlarını aralıksız sürdüren ve bölgede bulunan ekipler, katliamdan kaçanlara acil gıda yardımı ulaştırmaya devam ediyor. Sürekli tazelenen yeni yardım paketleri ile yaralı yüreklere dokunulmaya çalışılıyor ama bunlar çok da yeterli değil. Sorunun kesin çözümü için muhakkak daha çok çalışmak ve sorumluluk almak gerekiyor. Uluslararası Toplum ve BM başta olmak üzere konunun çözücü güçlerinin sorunlu bölgelerde isteksiz olmasını kınıyoruz. 
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum