Alper Güngör-Yazılımcı

Alper Güngör-Yazılımcı

ROBOT Teknolojilerinin bize getirdikleri…

A+A-

 Aslında robot teknolojileri ile ilgili bilgileri iternette sıkça duyuyorsunuzdur. Özellikler çalışanlara ilişkin haberlere sık rastlıyorsunuz.

Otellerde çalışan robotlardan tutun da restoranlarda yemek hazırlayanlara kadar aklınıza gelebilecek pek çok alanda şirketler robotları tercih etmeye başladı bile.


Hatta son olarak geçtiğimiz günlerde Çinli kargo firması Shentong Express’in yüzlerce robot çalışanının nasıl iş başı yaptığına dair bir haber yapmış. Şirketin bu sayede ne kadar kar ettiğinin hesabını düşünün. Personel Maaşı Yok!, SGK Yok!, Öğle Yemek Derdi Yok!, Ulaşım Sıkıntısı ya da servis derdi Yok!, daha bir çok şey sayabiliriz giderler kısmına. Ancak robot çalışanların insan iş gücü karşısında yaratabileceği sıkıntılara ilişkin insanlar henüz o kadar da kaygılı değil.


"En azından işin ucunun dokunmadığı insanlar"

Bunun birden fazla sebebi var tabi. Öncelikli sebeplerden biri endüstriyel alanda yaygın bir şekilde kullanılabilecek olan robot teknolojisini tam olarak anlayamamak. En önemli sebeplerden biri bu aslında. Kendi yaptığı işi otonom bir makinenin nasıl yapabileceğini hayal edemeyen insan, doğal olarak buna karşı bir çekince de beslemiyor.


            İkinci sebep ise endüstride yaşanan robot devriminin yeterince yaygın olmaması. Hala gelişme, değişme ve dağılma aşamasında. Haliyle iş gücünün insanlar tarafından oluşturulduğu ülkelerde bu bir tehdit olarak algılanmıyor. Ancak işlere endüstri tarafından bakınca yatırımların büyüdüğünü  ve işlerin ciddileştiğini görüyoruz.

Robot_Teknolojisinin Geleceğine Gelecek olursak ; İnsanları yakın gelecekte bekleyen esas tehlike ise yapay zekanın bilinç kazanıp savaş açması değil iş gücünün insandan robotlara kaymasıdır. Halihazırda otomotiv ya da yiyecek sektörlerinde yaygın bir otonom robot kullanımı mevcut. Ancak yakın gelecekte robotların farklı sektörlerde de yaygın olarak kullanılması bekleniyor. Öyle ki 15 öncü ülkede 5 milyondan fazla işin 2021 itibarıyla yok olması ön görülüyor. Şirketlerin düşük maliyetlerle yüksek verim almasını sağlayan robotik sistemlere geçmesi işten bile değil. Sürücüsüz otomobillerden otonom çağrı merkezlerine kadar uzanan listede, yüksek eğitim gereksinimi istemeyen işlerde otonom sistemlere geçiş zaten yavaş yavaş başlamış durumda. Otomatikleşmiş belirli bir düzeni izleyen işlerin bir kısmı halihazırda robotlara teslim. Elbette robotların iş alanlarını ele geçirmesi beraberinde robotlarla iletişim halinde olmayı gerektiren yeni iş alanları oluşturuyor. Ancak bu alanlarda çalışabilmek için belirli bir birikim ve eğitime ihtiyaç var. Bu sebeple robot teknolojilerini büyümesini hızla sürdürürken, insanların gelecekte işlerini kaybetmemesi için şimdiden hazırlanmaya başlaması gerekiyor.

Teknoloji trendinde eğitim önemini artırırken, robotlara yönelik algının  da açılması şart. Bu noktada devletlerin de halkı bilinçlendirmek adına yeni yapılanmalara gitmesi gerekiyor. Eğitim programlarının geliştirilmesi  önem taşıyor. Daha karmaşık işlerde çalışabilecek yeni iş gücü eğitime ihtiyaç duyuyor. Gelişmiş yapay zeka ile başa çıkabilecek, programlama ile haşır neşir, veri yönetimi üzerine bilgili çalışanların yetişmesi gerekiyor. Diğer yandan söz konusu robot işçi tehlikesi sadece bireysel çalışanları değil küçük çaplı işletmeleri  de tehlikeye sokuyor.
             

Büyük fabrikalarda otonom robot sistemlerine geçiş için yeterli alan ve bütçeye yer verirken, daha küçük çaplı veya butik işletmelerde otonom sistemlere geçiş imkanı olmaması durumunda, işletmenin geleceği pek parlak görünmüyor. İnsan gücü ve yüksek vergi ile çok daha az ve yavaş ürün üreten işletmecinin, daha gelişmiş bir teknolojiyle çok daha ucuz ve hızlı bir şekilde ürün üretebilen büyük çaplı işletmeye karşı şansı yok gibi.

ROBOT Teknolojilerinin bize getirdikleri yazımla alakalı videoya burayı tıklayarak izleyebiliriniz

Saygılarımla…
Yazılımcı ve Bilişim Uzmanı
Güngör Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı

Alper Güngör

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar