POLONYA HEYETİNİN BAFRA GEZİSİ

POLONYA HEYETİNİN BAFRA GEZİSİ

Polonya’nın Przemet Kenti Belediye Başkanı Dorota Gorzelniak, “Yerel Yönetimlerin Eğitimdeki Rolü” konulu Avrupa Birliği projesi kapsamında Samsun’un Bafra ilçesine geldi.

A+A-

Bafra Belediyesi, Bafra Şehit Erkut Yılmaz Ticaret Meslek Lisesi ve Ticaret ve Sanayi Ortaokulu koordinatörlüğünde gerçekleşen proje gezisine Kadın Belediye Başkanı Dorota Gorzelniak ile beraberinde 6 kişi katıldı. Bir hafta sürecek olan çalışmalarda misafirlere Proje Koordinatörü Bafra Şehit Erkut Yılmaz Ticaret Meslek Lisesi Öğretmeni Olcay Parlak ve Ticaret ve Sanayi Ortaokulu Müdür Yardımcısı Tugay Kökkülünk eşlik edecek.
Ziyaretin ilk günü Altınkaya Barajı ve civarındaki doğal güzellikleri gezen Polonyalı misafirler, Bafra’nın gözde mekanı Aslanlı Konak’ta Bafra pidesi yedi. Konuk kafile, Bafra pidesi ve şalgamını çok beğendiğini söyledi.
Polonya’daki yerel yönetimler ve eğitim sistemi hakkında açıklamalarda bulunan ve 3 dönemdir Przemet kentinde Belediye Başkanlığı görevini yürüten kadın Başkan Dorota Gorzelniak, “Gelirimizin yüzde 3’ünü eğitime harcıyoruz” dedi.
Polonya’da velilerden ‘aidat’ adı altında hiçbir ücret alınmadığını belirten Başkan Gorzelniak, “Polonya Hükümeti belediyelere öğrenci sayısı kadar bütçe gönderiyor. Yerel yönetimler de bu bütçeye katkı sağlıyor. Polonya’da kentlerde milli eğitim müdürlüğü yok. Bütün okullar belediye başkanına bağlı ve maaşlarını belediye ödüyor” diye konuştu. 
Polonya’da kaymakamlık da olmadığını belirten Başkan Gorzelniak, “Biz de bölge yönetimleri var. Merkezi sistemle yönetilmiyoruz. Bunun avantajları çok, uzaktan yönetmek zor ancak dezavantajları da var. Nüfusu yüksek ve zengin ilçelerde daha iyi bir eğitim imkanı sağlanıyor. Nüfusu az, bütçesi zayıf olan yerler de ise belediyelerin yükü artıyor” şeklinde konuştu. 
AB Leonardo Da Vinci Projesi kapsamında başlatılan “Yerel Yönetimlerin Eğitimdeki Rolü” projesi bu konularda yapılan ilk çalışmalardan bir tanesi. Proje ile yerel yönetimlerin eğitimde daha etkin rol alması amaçlanıyor. Proje kapsamında AB ülkelerindeki örnekler incelenecek ve gelecekte yapılacak diğer projelere ışık tutacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.