Özköylü;"Antrenörlük kursunu bitirenlerin yeterlilikleri tartışılır"

Özköylü;"Antrenörlük kursunu bitirenlerin yeterlilikleri tartışılır"

“Gerçekçi olmak gerekirse Samsunspor kendine hedef koyabilmesi için önünde birkaç sene gerekiyor”

A+A-

Samsunspor Teknik Direktörü Osman Özköylü, antrenörlük kurslarını bitirip takım başına geçen antrenörlerin ne kadar iyi yetiştirildiği ve yeterli olduğunun tartışılabileceğini söyledi. 
Samsunspor Teknik Direktörü Osman Özköylü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi’nde Antrenörlük Bölümü öğrencileri ile bir araya geldi.
Öğrencilerin sorularını cevaplayan Samsunspor Teknik Direktörü Osman Özköylü, bir öğrencinin, “İşler kötüye gittiğinde ilk fatura antrenörlere kesiliyor. Bu sizi nasıl etkiliyor?” sorusuna Özköylü, “Çok zor bir durum. Çalıştığınız yerde ne kadar kalıcı olduğunuz sadece aldığınız sonuçla alakalı. Bu da sizi sürekli bir baskı altında, sürekli sonuç almaya endeksli bir hale getiriyor. Günlük yaşıyoruz. Maç kazanılsın, başarı olsun, hep bu düşünce ile yaşıyoruz. Halbuki başarıya ulaşmak aslında uzun süreçli bir planlamadır. Zaman gerektirir. Ama maalesef ne halkımız, ne yöneticimiz, ne de basınımız bu zamanı size tanımıyor. Bu anlamda çok kalifiye hocalar, elinde doğru bir yapı bulamadığı için, doğru oyuncular bulamadığı için ya da doğru kulüp planlaması bulamadığı için yok olup gidiyor. Ben onun için Samsunspor’a gelirken, ilk şartım ‘paradan önce bana 2.5 senelik sözleşme verirseniz ben öyle gelirim’ dedim. Ben burada bir planlama yapacağım. Bir kulüpte bir sene kalmak, bir şeyleri oturtmuşken, tam başarıyı yakalayacağım sırada oradan ayrılmam beni de yordu. Onun için böyle bir planlama yaptık. İnşallah bu planlamanın sonuna kadar hem yöneticiler sadık kalır, hem bizler bu şansı bulabiliriz. Bu konuda ben kendime ve ekibime güveniyorum. Doğru planlama yaptıktan sonra ben bir sistem dahilinde çalışan bir hocayım. Bir planlamam ve oyun sistemim var. Bunları kurgulayabilmem için elimde malzemeye ihtiyacım var. Her oyuncu ile bu olmuyor. Bunu da inşallah devre arasında hamle yapmak zorundayız. Kulüpteki sıkıntıyı bilerek geldik. Ama devre arasında yapacağımız doğru hamleler en azından bu seneyi iyi geçirip, gelecek senede bu takımın hedefine ulaşması için onu oluşturmaya çalışacağız” dedi.

"Alt yapılara yatırım yapmamız gerekiyor"
Antrenör kurslarını bitirip takım başına geçen antrenörlerin ne kadar iyi yetiştirildiğinin tartışılabileceğini belirten Özköylü, “Sürekli antrenör kursları açılıyor. Sürekli kurslardan antrenör geliyor. O antrenörün ne kadar iyi yetiştirildiği, ne kadar yeterliği olduğu tartışılır. Birçok yerde de oynamış, futbolu bırakmış, bir takım ekonomik sıkıntılar yaşamış kişileri ‘bunu alalım, U14 takımının başına getirelim de birazcık maaş verelim. Adam zor durumda’ deniliyor. Adam en kritik yere geliyor. En kritik yer 13, 14, 15 yaşlar. Tam A takımı temel atıldığı yere sen adam getiriyorsun. Adamın orayla ilgili yeterliliği hiç yok. Ben prolisans kursu aldım. Burada prolisans kursu için 35 bin TL’yi yatırıyorsun. Burada prolisans için eğitimlerden geçiyorsun, pratiklerde 11’e 11 çalışma yaptırıyorsun. Sonra oradaki hoca bunu yetersiz görüyor. Daha bunu orada bırakıyor ama ikinci bir sınav hakkı tanıyor ve onu geçiriyor. Sen bu adama nasıl kulüp teslim edeceksin. Nasıl 13-14 yaşındaki oyuncuları teslim edeceksin. Alt yapıdaki birçok hocanın hedefi, ‘A takımdaki hoca kötü olsa da gitse, biz gelsek’ diyorlar. Adamlar oyuncu yetiştirmek için uğraşmıyor ki. Avrupa da bu adamlarla sözleşme yapılıyor. Onlara ‘sen bu kadar sene altyapının başındasın. Buradan ayrılırsan tazminat hakkın var’ diyorlar. O zaman da adam diyor ki, ‘ben alt yapıda oyuncu yetiştireceğim. Benim asli görevim bu’ diyor. Bizim A takımlara para harcamamızdan daha ziyade alt yapılara yatırım yapmamız gerekiyor. Maalesef öyle bir planlama yapılmıyor. Çünkü şehir A takımın başarısını bekliyor” diye konuştu.

“Hedefimiz ligde kalıcı olmak”
Samsunspor’da hedeflerinin ligde kalıcı olmak olduğunu ifade eden Özköylü, “Samsunspor’da hedefimiz bu ligde kalıcı olmak. Çünkü bulunduğumuz yer, elimizdeki kadronun yetersizliği bizim sonuç almamızı engelliyor. Elimizde 12 tane oyuncu var. Bu oyuncularla gitmek zorundayız, alternatifimiz yok. 12 tane oyuncu ile hiçbir takım gidemez. Ben kulübeye baktığım zaman sahadakini tehdit edecek hiçbir oyuncum yok. O yarışmacı takımını oluşturmam için alternatif oluşturulması zorunda. Ondan da daha önemli kulübün idari, mali anlamda doğru süreç geçirmesi gerekiyor. Geçmişten kalan borçlar, sıkıntılar şuandaki sıkıntıyı doğuruyor. Bu kulüp 2 dönem transfer yasağı almış bir kulüp, elindeki iyi oyuncularını kaybetmiş bir kulüp. Mecburiyetten yeterli olup, olmadığına bakılmaksızın alt yapıdan oyuncular getirerek bu süreci geçiştirmeye çalışan bir kulüp durumundayız. Öncelikli olarak bu seneyi kalıcı olarak geçirip, bununla beraber yönetimin alacağı tedbirler, borçların doğru bir şekilde idare edilmesi, bunların ödenmesi, kulübün bu borç yükünden kurtulması, alt yapının doğru bir şekilde planlanması gerekiyor. Gerçekçi olmak gerekirse Samsunspor kendine hedef koyabilmesi için önünde birkaç sene gerekiyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.