“OTİZM EKSİKLİK DEĞİL,FARKLILIKTIR”

“OTİZM EKSİKLİK DEĞİL,FARKLILIKTIR”

Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 142 bin 586 otizmli birey olduğu ve Bafra da ise 69 kişi bulunmaktadır.

A+A-

Konu ile ilgili açıklama yapan Bafra İlçe Sağlık Müdürü, Doktor Aytaç Akın şunları dile getirdi;

''Otizm spektrum bozukluğu doğuştan gelen ya da yaşamın genellikle ilk yıllarında ortaya çıkan bireyin ilgi ve faaliyet aralığını önemli ölçüde kısıtlayan, sosyal iletişim ve etkileşim becerilerinde anormal veya bozulmuş gelişme olarak tanımlanan karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor.

Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 142 bin 586 otizmli birey olduğu ve Bafra da ise 69 kişi bulunmaktadır.

Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğunu her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır.

Bilişsel ve duyusal işlevler doğumdan itibaren çalışmaya başlasa da gelişim, aynı hızda ve doğrultuda ilerleyemeyebiliyor. Yani, gerek genetik faktörlerin, gerekse çevresel faktörlerin farklı olması bedensel ve sosyal iletişim becerilerin gelişimini de büyük ölçüde etkileyebiliyor. Bu aşamada, bebeklerimizin gelişimini dikkatle takip etmemiz ve otizmin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı olmadığını gösteriyor.

Bugün, otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz kesin olarak bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır. Hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır.

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturarak otizmden kaynaklanan sorunları çözmek amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir

Sağlık Bakanlığı, otizm tanı ve tedavisine ilişkin ülke genelinde ve illerde yerel olarak faaliyetler yürütmekte, yürütmekte, özellikle 18-36 aylık çocukların gelişimsel takibi aile hekimlerince yapılmakta ve çocuklar gerektiğinde hastanelere yönlendirilmektedir.

Halkı bilinçlendirmek adına eğitim faaliyetleri yürütülmektedir. Otizm, tüm toplumu ilgilendiren ve etkileyen gelişimsel bir bozukluktur ancak unutulmamas gereken; erken tanı, tedavi ve eğitimle otizmli bireyler, büyük ölçüde yaşamlarını başkalarına bağımlı olmadan sürdürebilmektedirler.

Bu nedenle otizmi tanımak ve bu konuda bilgi edinmek, otizmin “hastalık” değil farklılık olduğu bilincinin yerleşmesine katkı sağlayacaktır'' dedi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.