Nesli Tükenmekte Olan Kuş Bafra’da Yaralı Bulundu

Nesli Tükenmekte Olan Kuş Bafra’da Yaralı Bulundu

Nesli tükenme tehlikesi altında olan Yalı Çapkını kuşu, Altınkaya Barajı'nda yaralı halde bulundu.

A+A-

Nesli tükenme tehlikesi altında olan Yalı Çapkını kuşu, Altınkaya Barajı'nda yaralı halde bulundu.

Bafralı hayvan sever Hasan Baltacı tarafından Altınkaya Barajı'nın yanında bulunan kuşun yaralı olduğunun anlaşılmasının ardından Bafra Doğa Koruma Ve Milli Parklar Şefliği'ne teslim edildi. 

 

Yalıçapkını Nerede Yaşar? Yalıçapkını Türkiye'de Nerelerde Görülür?

Yalıçapkını (Alcedo atthis) Avrupa, Güneydoğu Asya ve Afrika’da görülür. Bulundukları bölgeler üreme zamanlarına göre değişebilir. Çoğunlukla tropik iklim koşullarında, göl, deniz ve nehir kenarlarında yaşarlar. Türkiye’de ise tüm kıyı kesimlerinde ve sulak alanların bulunduğu yerlerde görülürler.

Yalıçapkınını Nasıl Tanıyabiliriz?

Yalıçapkını alacalı renklere sahip bir kuş türüdür. Sırt kısımları mavimtırak yeşil, karınları kızılımsı, kuyrukları ise metalik mavi renktedir. Gagaları uzun, siyah ve kuvvetlidir. Başlarında ve gagalarında parlak beyaz şeritler bulunur. Kuyrukları hayli kısadır. Başları büyük, boyunları ise kısa olup tünediklerinde bodur görünürler. Erkek ve dişileri birbirine hayli benzerdir. Erkeklerin gagası tamamen siyah; dişilerinkinin ise üstü siyah, altı kahverengidir. Boyları 17-24 cm arasında değişir. Erkek (solda) ve dişi (sağda) yalıçapkını.

Yalıçapkınının En Önemli Özelliği Nedir?

Yalıçapkınlarının en önemli özelliklerinden biri suya dalarak avlamalarıdır. Özel göz yapıları sayesinde ışık yansımalarından etkilenmemeleri keskin bir görüş yeteneği sağlar. Avlarını gördüklerinde suya dalarak onları yakalar ve dışarı çıkarırlar.

Yalıçapkını Ne ile Beslenir?

Genellikle balıkla beslenirler. Balıkların yanı sıra kabuklu deniz canlılarını ve böcekleri de yerler. Her gün vücut ağırlıklarının yaklaşık %60’ı kadar besin tüketirler.

Yalıçapkını Nerelerde Görülür? Yalıçapkını Nerelerde Yaşar?

Yalıçapkınları yuvalarını nehir kenarlarındaki kum, kil veya taştan yapılma duvarlara oyuk açarak yapar. Oyukların derinliği genellikle 15-30 cm arasında değişir. Nisan ve ekim ayları arasında ürerler. Tek seferde ortalama altı yumurta bırakırlar. Kuluçka süreleri ise 18-21 gün sürer. Hem dişi hem de erkek yavruların beslenmesinde rol oynar. Yalıçapkınlarının ortalama ömrü 15 yıldır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.