Memur ve Emekli Maaşı Zammı Ne Kadar Olacak?

Memur ve Emekli Maaşı Zammı Ne Kadar Olacak?

Kasım ayı enflasyon oranı açıklanınca 2019 zam oranına dair de tahminler gelmeye başladı. Peki 5 aylık enflasyon verilerine göre, memur ve emekli maaşlarına 2019 yılında enflasyon farkı ne kadar olacak?

A+A-

5 AYLIK RAKAM BELİRLENDİ

Dünkü enflasyon rakamları üzerinden hesaplama yaparsak 5 aylık oran artık kesinleşmiş oldu. Buna göre de SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 5 aylık zamları yüzde 10,64 olarak gerçekleşti.  ve memur emeklilerine de yüzde 7.14 enflasyon farkı oluştu. Yüzde 4'lük toplu sözleşme artışı ile birlikte Ocak zammı memur ve memur emeklileri için böylece yüzde 11.14'e ulaştı. Kesin oran için sadece 1 veri kaldı. Aralık enflasyonuna göre, şu ana kadar oluşan  oranı azalabilecek ya da artabilecek.

KİM NE ALACAK?

5 aylık enflasyona göre emeklilerin  hesabı da şöyle yapılacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri: Eski adıyla SSK ve Bağ-Kur kurumlarından  olan vatandaşlar yılda iki kez zam alıyor. Temmuz ve Ocak aylarında yapılan zamlar son 6 aylık enflasyon değişimine göre veriliyor. Temmuz ayında verilen zamlardan sonra bu güne kadar 5 aylık enflasyon verisi açıklanmış oldu. Buna göre de SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 10,64 zam alacak. Bu zam Aralık enflasyonu ile değişebilecek.
Aralık enflasyonu sıfır çıksa bile bu zam uygulanacak.

Memurlar ve Emekli Sandığı emeklileri: Memurlar ve  emeklileri ise diğer emekliler gibi yılda iki kez  alıyorlar. Temmuz ve Ocak'ta verilen zamlar daha önce toplu sözleşme görüşmelerinde belirleniyor. Buna göre memurlar ve memur emeklileri Temmuz'da enflasyon farkı hariç yüzde 3,5 zam almışlardı.
Ocak zamları ise yüzde 4 olacak. Temmuz'dan bu güne gerçekleşen 6 aylık enflasyon yüzde 3,5'u aştığı sürece de enflasyon farkı alacaklar. 5 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklilerinin Ocak'ta fark alacakları kesinleşmiş oldu.
5 aylık enflasyonun yüzde 10.64 çıkmasıyla, memurlara ve memur emeklilerine yüzde 7.14 enflasyon farkı oluştu.
Yani 5 aylık enflasyona göre memurların ve memur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 11.14 (yüzde 4 artış + yüzde 7.14 fark) çıktı. Kesin fark ise Aralık enflasyonuyla belli olacak. 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon verileri tüm emeklilerin ve memurların zam oranını ortaya koyacak.

EK ÖDEME DE ARTACAK

Emekliler maaşlarına ilaveten yüzde 4 ve bazı düşük maaşlılarda ise yüzde 5 oranında ek ödeme de alıyor. Ek ödemeler maaşlara  yapıldıktan sonra belirleniyor.
Maaşın yüzde 4'ü baz alındığı için de yapılacak zamlar ek ödemeleri de artırıyor.
Ek ödemeler e-devletten  hesabına bakıldığında görülüyor.
Örneğin maaşı 2.000 lira olan bir emekliye 80 lira (yüzde 4) ek ödeme veriliyor. Bu emeklimiz için bankaya 2.080 lira yatırılıyor.
Bu emeklimize 5 aylık enflasyona göre yüzde 10,64 zam yapıldığında maaşı 2.212,80 TL'ye çıkacak. Buna göre hesaplanacak ek ödemesi ise 88 lira 52 kuruş olacak. Böylece 80 liralık ek ödemesi de artacak ve bankaya 2 bin 301 lira 32 kuruş yatırılacak.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.