Yaşar VURAL-Eğitimci

Yaşar VURAL-Eğitimci

LGS- OKS-SBS DERKEN ŞİMDİ DE TEOG

A+A-

 

Son 10 yılda birçok kez değişen Liselere geçiş sistemi bu yıl da değişti. Yapılan düzenlemenin adı TEOG yani Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi. 2013-2014 Eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak  sistemin getirdiği belli başlı değişiklikleri açıklamaya çalışalım.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde puanlama şu şekilde olacaktır: 6, 7 ve 8. Sınıf yılsonu notunun % 30 ile 8. sınıfta yapılacak olan Merkezi Ortak Sınavların % 70’i alınarak Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirmeye Esas Puan oluşturulacak ve öğrenciler 500 tam puan üzerinden bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilecek. Merkezi Ortak Sınavlar sadece 8. Sınıflarda yapılacak ve her öğrenci kendi okulunda sınava girebilecek.

Merkezi Ortak Sınavlar 6 dersten yapılacak. Bunlar; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersleri. Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerini almayan öğrencilerin puanlarının hesaplanmasında diğer 5 dersten aldıkları puanlar geçerli olacak. 8. sınıf öğrencilerinin gireceği Merkezi sınavlar her dönem 1 kez olacak şekilde; dönemde 2 sınavı olan derslerin 1.si, dönemde 3 sınav yapılan derslerin de 2.si merkezi ortak sınav olarak yapılacak. Yani haftada 2 saat olan Din Kültürü ve Ahlâk bilgisi dersinin ilk sınavı Merkezi Ortak Sınav olarak yapılacak. 6, 7 ve 8.sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacaktır.

Merkezi Ortak Sınavlarda şimdilik çoktan seçmeli sorulara yer verilecek ve yanlış cevaplar doğruları etkilemeyecektir. TEOG’un SBS’den en önemli farkı öğrencilerin Ortaöğretime geçiş için ayrıca bir sınava girmemeleridir. Bu sistemde öğrenciler okullarında zaten girmekte oldukları sınavlara göre değerlendirilecekler. Değerlendirmede şeffaflık ve farklılıkları en aza indirgemek için öğrencilerin okullarında girdikleri sınavlardan birisi ortak yapılacak ve bu ortak sınavların soruları Milli Eğitim Bakanlığı’nca oluşturulan soru hazırlama ekiplerince hazırlanacak.

Bu yıl uygulamaya konacak bu sistemde okulların ve öğretmenlerin fonksiyonu daha da fazla artıyor. Ayrıca derslerin verimliliği ve çeşitli sebeplerle işlenemeyen konuların da yetiştirilmesi zorunluluğu öğrencilerin okullarına daha fazla önem vermelerini sağlayacaktır. Liselere girişte kullanılacak olan puanların doğrudan doğruya öğrencilerin derslerinden girdikleri sınavla ilişkili olması da okulun ve derslerin ciddiyetini bir kat daha arttırmaktadır. Sadece ortak sınavlardan alınan puanların değil diğer ders puanlarının da % 30 oranında Ortaöğretime Yerleştirmeye Esas Puan için katkı sunması da bir diğer önemli nokta.

Bu sistemde temel amaç öğrencinin başarısını tek sınavla ölçmek yerine zamana yaymak ve öğrenciyi birçok açıdan değerlendirmeye tabi tutmaktır. Böylece tek sınavdan kaynaklanan stres, heyecan gibi başarıyı olumsuz yönde etkileyen faktörlerin de önüne geçmek hedefleniyor.

Ne diyelim, umarız bu son değişiklikte karar kılarlar da çocuklarımız ve velilerimiz daha fazla kafa karışıklıkları ve belirsizliklere maruz kalmazlar. 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.