Kuş cennetine yeni proje

Kuş cennetine yeni proje

Samsun’un 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri sınırlarında bulunan, 56 bin hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne “Sizin de bir leylek yuvanız olsun” projesi kapsamında dikilen 7 direkte 10 yuva yapıldı.

A+A-

Doğanca Mahallesi girişinde bulunan Leylek Ormanı’nda bulunan yuvalarına leylekler gelmeye başlarken, leylekler için yeni yapılan yuvaları da konuklarını bekliyor. 
Doğa Fotoğrafçısı Hasan Aktürk tarafından gündeme getirilen projeye Bafra Belediyesi destek vererek Doğanca Mahallesi Kuş Cenneti sınırları içerisinde bulunan Leylek Ormanı yakınına yuvalar yapıldı. Uzun yıllardır Doğa ve Kuş Fotoğrafçılığı yapan Aktürk, konuyu Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin’e açtıklarını ve olumlu cevap aldıklarını söyledi.
“Sizin de bir leylek yuvanız olsun” projesi hakkında bilgi veren Aktürk, “Doğa ve kuş fotoğrafçılığı hobimin sayesinde kuşlara yakın ilgi duymaktayım. Burada da leyleklerin çok büyük bir popülasyonu var ve bu popülasyonu değerlendirmek istedik. İki leylek geliyor buraya ama çoğalıp gidiyorlar. Yaklaşık bin leylek olduğunu düşünürsek üç katı leylek olursa seneye üç bin gelecek. Bu üç bin gelince seneye 5 bin olacak, 15 bin olacak. Ama leyleklerin konakladıkları ve yuva yaptıkları alanlar hep aynı. Leylekler arttıkça yuva sayıları artamıyor. Ayrıca elektrik direklerine yapılan yuvalarda sıkıntılar var. Elektriğe çarpılıp telef olan leylek sayısı hiçte küçümsenecek bir rakam değil. Bizim maksadımız leylekler ve diğer kuşlara yaşanacak, gelip konabilecek bir ortam sağlamak. Tabi bu projelerde ilk senesi leylek gelip konmaz. İkinci ve üçüncü senelerde gelir güven duyar ve daha sonra ki senelerde buralara yuva yapar. Tüm Avrupa’da ve dünyada bunun örnekleri çok var. Bununla ilgili teklifimizi Bafra Belediye Başkanımıza sunduğumuzda kendisi çok olumlu yaklaştı ve talimat vererek bu yuvaları yaptırdı. Sonuçlarını hep birlikte bekliyoruz” dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.