Karotis Arter Hastalığı Nedir?

Karotis Arter Hastalığı Nedir?

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mutlu Çiçek, Karotis Arter Hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

A+A-

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mutlu Çiçek, Karotis Arter Hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.
Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mutlu Çiçek, Karotis Arter Hastalığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? sorularına yanıt vererek bilgilendirmelerde bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Uzm.Dr. Mutlu Çiçek, (Karotis)  halk arasında şah damar hastalığı olarak da bilinen Karotis Arter Hastalığı'nın 75 yaş altı erkekler aynı yaş grubundaki kadınlara göre şah damarı tıkanıklığı açısından daha yüksek risk altında olduğunu, 75 yaşından sonra ise kadınlar erkeklere göre daha büyük risk taşıdığına dikkat çekti.
Hastalığı tetikleyen faktörler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Mutlu Çiçek, "Karotis arterler, boynunuzun her iki yanında bulunan ve şah damarı olarak bilinen atardamarlardır. Karotis arterler, kalpten çıkan temiz kanı baş bölgesine ve beyine ileten arterlerdir atar damarlardır. Karotis arterler daraldığı zaman, tek taraflı güç kaybı, geçici görme kaybı, konuşma bozukluğu olabilmektedir.

Damar tıkanıklığını etkileyen aterosklerozun gelişinde rol oynayan bazı faktörler olmaktadır. Hastanın sigara içmesi, ailesel yatkınlık, kötü huylu kolesterolün yüksek olması, trigliserid düzeylerinin yüksek olması, insülün direnci ve şeker hastalığı gibi glukoz düzeyinin yüksek seyrettiği hastalıklar, sedanter yaşam (Hareketsiz bir hayat tarzı), bu gibi durumlar ateroskleroz sürecini hızlandırabilmektedir." dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mutlu Çiçek, bu ve bunun gibi benzer şikayetleri olan hastaların en kısa zamanda bir hekime başvurmaları gerektiğini belirterek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.