Karabağ Azerbaycan'ın tarihidir

Karabağ Azerbaycan'ın tarihidir

"Büyük Ermenistan"ın çılgın ayrılıkçı rüyasını gerçekleştirmek için

A+A-

, büyük güçlerin "vassal" haline gelen ve "Dağlık Karabağ ikilisi" ne katılan Hankendi rejimi, dipsiz bir çukura düşecek ya da ağır bir değirmen taşı altına girecek bilmemenin farkında değil.

30 yıldır kaçmak için güçsüz bir bataklıkta her şeyi oynayan ve kaybeden Ermeni halkı kurtuluşu beklemektedir. Azerbaycanın tarihi topraklarını işkal etmiş Ermenistan'a teslim edilen Dağlık Karabağ işgal tarafından ele geçirilmiş olsa da, yasal olarak bir Ermeni siyasi varlığı olarak tanıtmak imkansızdır. Bu durumda, medeni düşünceye göre, hasarın en az yarısı olsa bile geri dönmek mümkün olmaz mıydı?

Aslında Ermeni halkı, "Karabağ oyunu" nun uzun döngüsü başarısız olduğunda bu zorunlulukla karşı karşıya kaldı "Karabağ Zaferi" nin eski saha komutanları Kocharyan ve Sarkisyan'ın oluşturduğu Ermeni cuntası, bu çıkmaz ve ilk ceza nedeniyle iflas etmiş olsa da, siyasi oyunun organizatörleri "Karabağ gösterisinin" sona ermesine izin vermedi ve yeni sahneler yazmaya başladı. Şimdi Ermeni halkı "Karabağ başarısızlığı" na neden olan askeri-politik güçleri suçluyor, ancak düşünceleri yine yeni oyunların tozuyla gölgeleniyor. Başlangıçta olduğu gibi, olaylar yine Karabağ macerasına yönlendirilir.

"Dağlık Karabağ klanına" sırt çeviren ve umutlarını Batılı yanlısı N. Pashinyan hükümetine bağlayan Ermeni halkı, tek çıkış yolunun eski rejimin Hankendi kölelerini ortadan kaldırmak olduğuna inanıyor. Devrilmiş Kocharyan-Sarkisyan rejiminin devrilmesi, Ermeni toplumunu Pashina'nın kan pahasına elde edilen "Karabağ zaferini" yok edeceği konusunda tehdit ediyor. Gücünü güçlendirmek isteyen N. Pashinyan, kaçınılmaz olarak "Karabağ için sonuna kadar mücadele" imajını yaratmaya çalışıyor. Ortada, önceki rejime sadık olan Hankendi Kalesi var. Paşinyan, Karabağ klanının ilk ve son kalesi olan KHankendi'yi fethetmeyi ve vasalını oraya koymayı umuyordu.

Ermeni toplumunu Dağlık Karabağ görüşmelerine taraf olarak tanıtmak, Kremlin ve Avrasya Birliği sempatisini kazanmak, Batı'dan mali destek alamamak

yeteneklerini seferber etti.

Ermeni cemaatinin dikkatini siyasi süreçten uzaklaştırmak için Paşinyan hükümeti cephedeki provokasyonları artırıyor ve Hankendi'de yeni seçimler yapılır. Dünyadaki hiçbir ülke ya da uluslararası teşkilatlar, ikinci Ermeni devletini yıllardır olduğu gibi kabul etmiyor. , "Dağlık Karabağ'da yüzlerce sahte seçim yapılsa ve sözde rejim seçilse bile." Herhangi bir ülke ile Hankendi arasında "dostça bir ilişki, kardeşlik" yarata bilemezler.

Ermeni medyasının yaydığı en son bilgiler, ülkedeki durumun günden güne kötüleştiğini gösteriyor. Umutsuzluk yarın Erivan ve Hankendi'de zirveye ulaştı. Ateşkes sırasında ordudaki kayıplar ve huzursuzluk arttı: Pandemiya zamanı halk çok zor durumdadır. İnsanlar heç bir yardım alamıyorlar. Bir kaç bakan virusa yolukmuş. Son zamanlar 100-le asker kaybedildi ve askerler ile subaylar arasındaki ilişkiler kötüleşti. Nüfus yurtdışından mümkün olan her şekilde kaçıyor ve günlük ihtiyaç aileleri yok ediyor. Ülkenin gen havuzu sürekli olarak aşınıyor. Polisler insanları takip ediryor ve lüzümsuz hapse atıyor.

Günümüzde yerel medyada ülkedeki zor durum hakkında birçok makale var. Çünkü ülkedeki iç sosyol-politik ve sosyal durum çok gergin.En son bilgilere göre,N.Pashinyan artık çok zor durumda ve Avrupa onu heç sayıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde düzenlenen "Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ ihtilafı" konulu oturumla ilgili tarihi ders gecdi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev "tarihi tokatı"ndan sonra Pashinyan rezil hale geldi. Tek Ermenistanda deyil dunyada her kes tarafından zor durumda oldugunu açık gösterdi.

Medya raporları ve yorumları, devrim ve rejim değişikliğinin Ermeni halkının hayatını daha iyi değiştirmediğini söylüyor. Hükümete karşı memnuniyetsiz nüfus protestoları artıyor.

Ermeni işgalci ordusundaki durum da zor. Keyfilik, tüzüğün ihlali, yolsuzluk ve sonuç olarak askerlerin ölümleri askeri sistemde devam etmektedir. Birkaç gün önce, asker işgal altındaki Dağlık Karabağ'da "bilinmeyen nedenlerle" öldü. Birkaç gün önce Ermeni ordusundaki tek çocuk intihar etti. Bu gazetelerde manshet haberleri.

Gazete, ordudaki yolsuzluk ve keyfiliğin ortadan kaldırılması için sistemik reformlar yapılmadığı ve geri dönüşü olmayan insan kayıplarına yol açacak olmadıkça, orduya hiçbir güven duyulmayacağını açıkça belirtti. Yenilmez ve beceriksiz bir komutan olan yolsuzluk tehdidi öngörülebilir bir düşmandan daha korkunç ve yıkıcıdır.

Böylece, Güney Kafkasya'daki en güçlü ordu Azerbaycan'a ait. Bu, Azerbaycan'ın topraklarını her zaman Ermeni işgalinden kurtarabildiği, sadece müzakerelerin sonucunu beklediği, kan dökülmesini önlemek için sabır ve kısıtlama gösterdiği anlamına geliyor.

Ülkedeki gerginliklerin arttığı bir dönemde N.Pashinyan son durumda kaçacak yer arıyor. Protesto ile yürüyen Pashinyan halkdan destek almadıkca uçuruma yuvarlanıyor.

Haber: Ülker Piriyeva

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.