Kamuda Adaleti Sağlayacak Düzenleme ve Ek Ödeme İstiyoruz!

Birleşik Kamu İş Samsun İl Temsilcisi ve Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, "yaşadığımız mağduriyeti kabul etmediğimizi yetkililere duyurmak için sokaklarda ve meydanlardayız. "

A+A-

Değerli kamu emekçileri, çok değerli emeklilerimiz, bugün Samsun’da ve Türkiye’nin bütün illerinde TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla yaşadığımız mağduriyeti kabul etmediğimizi yetkililere duyurmak için sokaklarda ve meydanlardayız.

samsun-birlesik-kamu-is-2.jpg
Bilindiği gibi TÜİK, 2020 yılı Aralık ayında bir önceki yılın Aralık ayına göre enflasyonun %14,6 olduğunu iddia etti. İddia diyoruz çünkü TÜİK halka gerçekleri açıklamakla yükümlü bir kurum olması gerekirken, verileri ayarlama kurumuna dönüşmüş durumdadır. Markette, manavda, pazarda, 5 TL olan ürünün fiyatı TÜİK verilerinde 1 TL olarak gösterilmiştir. 
Markette, pazarda gıda ürünlerinde fiyat artışı son bir yılda %30’ları buldu. 
Son bir yılda doğalgaza %34, elektriğe %33 oranında zam geldi. 
Açıklanmış olan oran çalışanların, emeklilerin, asgari ücretlilerin gerçek enflasyonunu yansıtmamaktadır. TÜİK verilerine bakıldığında; enflasyon makül durumda, ülkede ekonomik kriz yok. İşsizlikte bir önceki yıla göre azalmış durumda. Oysaki gerçek enflasyon ve işsizlik rakamlarının bu olmadığını kendileri de oldukça iyi biliyorlar.
Açlık sınırı son bir yılda %19 artarken, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 7.36, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 8.36 oranında zam geldi. TÜİK, memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu.
Faiz lobisi ile mücadele ettiğini iddia edenler ülkeyi en yüksek faiz oranlarında Avrupa 1.si Dünya 10.su yaptılar.
Yoksulluk sınırı altındaki maaşlarla geçinemeyen vatandaşlar, ay sonunu getirebilmek için bankalara borçlandılar. Vatandaşlarımızın bankalara olan borcu 834 milyar TL’yi aşmış durumda.
İktidar böylesi bir ortamda emekçilere sefaleti ve açlığı layık görmüş, krizin faturasını bir kez daha emekçilerin sırtına yüklemiştir.
Siyasi iktidarın sahipleri, devlet kurumlarının her birinde 4 maaş alan bürokratlara para bulurken, yurt dışındaki faiz lobilerine milyarlarca dolar faiz ödemeye devam ederken, bir avuç müteahhitte para bulurken, memurun ve emeklinin yüzde 7,36 zamma muhtaç edilmesini emekçiler olarak kabul etmiyoruz.
Ekonomik kriz ve pandemi salgınının ağır şartlarında asgari yaşam mücadelesi veren kamu emekçilerine, emeklilere ve işçilere acı reçete dayatmasını kabul etmiyoruz.  
Enflasyonun %14,6 olduğu, asgari ücrete %21,6 oranında zam yapıldığı bir ortamda kamu emekçilerinin maaşları %3+4,37 oranı ile sefalet koşullarına mahkûm edilmesi en hafif tabirle vicdansızlık ve adaletsizliktir.
Açlık sınırının 3.146 lira yoksulluk sınırının 11.186 TL’yi aştığı bugünün koşullarında hiç kimsenin kamu emekçilerinin maaş artışlarında TÜİK vasıtası ile açıklanan sahte enflasyon rakamlarını reva görmeye hakkı yoktur. 
2012 yılından bu güne kadar Memur Sen imzaladığı 5 toplu sözleşme sonucunda; kamunun memuru ve emeklisi adım adım sefalete sürüklenmiştir. En son “toplu sözleşmede”  Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı ile 2021 yılı için %3+3 oranında maaş artışına mahkûm etmişlerdir.  
         Yapılan bu toplu sözleşmelere bağlı olarak; memur ve emekliler oyalanmaktadır. Memur maaşları erimekte alım gücü düşmektedir. Memur maaşlarına yalnızca enflasyon kadar zam yapılmakta bu zam da altı ay geriden gelmektedir.
TÜİK, sepet oyunlarıyla enflasyonu eksik hesaplayarak, kötü ekonomi yönetiminin yol açtığı yüksek enflasyonu gizleyerek bütün faturayı emekçilere ödetmektedir. Halkın; çarşıda, pazarda karşı karşıya kaldığı gerçek enflasyon, halkın enflasyonu verilerine göre yüzde 29,9’dur.  
Milyonlarca kamu emekçisi, emeklisi ve ailelerini sevindirecek ve her dönem yaşadığımız kayıpların giderilmesini sağlayacak koşullar şunlardır:
         Siyasi iktidar ve TÜİK, enflasyonu gizleyen anlayışını ve sahte verilerle açıklanan oranları terk etmelidir.
         Öncelikle kamuda eşitliği sağlayacak “eşit işe eşit ücret” kapsamında yeni bir düzenleme yapılmalı sonrasında yüzdelik zamlar verilmelidir.
Kamu çalışanlarımızın kayıpları telafi edilmeli,  toplu sözleşme masası yeniden kurulmalı ve memurlarımıza ek zam verilmelidir.
Kamu çalışanları ve emeklilerimizin sadece satın alma gücünün korunabilmesi için maaşlarına en az yüzde 30 oranında zam yapılmalıdır. 
Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.
Vergi dilimleri yüzde 15’ten yüzde 10 düşürülmelidir ve sabit tutulmalıdır.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; tüm kamu emekçilerini ve emeklilerimizi insanca yaşamaya yetecek maaş ve ücret düzenlemesi için, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. 

samsun-birlesik-kamu-is-1.jpg

samsun-birlesik-kamu-is-3.jpg

samsun-birlesik-kamu-is.jpg
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum