KAFES BALIKÇILIĞINDA MAHKEME KARARI

KAFES BALIKÇILIĞINDA MAHKEME KARARI

2017 yılında başımıza bela olan ve Balıkçı esnafımızı kafeslemeye çalışan Sagun Aqua Kültür Balıkçılık San. Ve Tic. A.Ş tarafından planlanan Kafes Balıkçılığı’nda mahkeme sonuçlandı.

A+A-
Bilindiği üzere Termik Santral projesinde dünyaya ders veren Gerze halkı, yıllar sonra başına bela olan ve bu uğurda birleşerek birçok eylem yaptığı Kafes Balıkçılığı davasının kazanan tarafı oldu.
 
    İmza kampanyalarından eylemlere kadar birçok mücadelenin yapıldığı ve bu süreçte hukuki mücadeleyi başlatan Belediye Başkanımız Osman BELOVACIKLI’nın önderliğinde yürütülen mücadele günümüz itibariyle Samsun 1. İdare Mahkemesi tarafından sonuçlandı.
 
    Belediye Başkanımız Osman BELOVACIKLI önderliğinde karşı firmaya dava açan Gerze Belediye Başkanlığı;
 
    Sinop ili Gerze ilçesi Balıkçı Barınağı mevkii açıklarında ve 32.340 m²’lik deniz sahası üzerinde, Sagun Aqua Kültür Balıkçılık San.ve Tic.  A.Ş. tarafından yapılması planlanan “950 ton/yıl kapasiteli Sagun Aqua 2 Alabalık Yetiştirme Tesisi Projesi” için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmesine dair Sinop Valiliği işleminin; hukuka aykırı olduğu, gerçekleştirilmesi düşünülen yatırımın, deniz suyundaki ekosistemi doğrudan etkileyerek su dibindeki doğal yaşama ötröfikasyon yoluyla zarar vereceği ve su kalitesinde belirgin bir düşüşe yol açacağı, Alabalık Yetiştirme Tesisi’nin kurulacağı alanın 1/100.000’lik çevre düzeni planında doğal sit alanı olarak kabul edildiği, yöre halkının yaşam alanlarını ilgilendiren böyle önemli bir konuda değerlendirme sürecine katılımın sağlanmadığı, Bakanlık internet sitesinden yapılan duyuruların adeta halktan gizlenmesinin amaçlandığı, alabalık tesislerinin çevre üzerinde olumsuz etkiler yarattığı hususunun bilimsel bir gerçeklik olduğu, yoğun balık üretimi nedeniyle ortaya çıkacak yem ihtiyacının, küçük balık türlerinin; özellikle de hamsi balığının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına neden olacağı, öte yandan toplam etki çalışmasının yapılmamış olmasının, kıyılardaki deniz fauna ve florasının uğrayacağı zararların gözardı edildiği anlamına geldiği ileri sürülerek iptalini istemişti.
 
    Samsun 1.İdare Mahkemesi tarafından Gerze Belediye Başkanlığı’nın açtığı davayı kabul görürken, Sagun Aqua Firmasının Gerze’yi kafesleme hayali ise suya düşmüş oldu.
 
    Yapılan haklı mücadeleyle ilgili Başkan BELOVACIKLI’da sürprizi halkımıza şu sözlerle seslendi; “Haklıyız, kazanacağız demiştik ve kazandık.Termik Santral’de olduğu gibi birleşerek, çoğalarak büyük bir güç haline geldik ve mücadelemizi sürdürdük.Gerze’yi kafeslemek demek, deniz turizmini ve balıkçılık sektörünü bitirmek demekti.Buna izin veremezdik.Bu doğrultuda eylemler yaparken hukuki süreci de başlatmış olduk.Açtığımız davada bizleri haklı gören mahkeme heyeti Gerze’nin kafeslenmesine müsaade etmezken, bu zamana kadar kurulan kafeslerin de derhal kaldırılmasına karar vermiştir.Bu müjdeli haber başta balıkçılarımız olmak üzere tüm Gerze’ye hayırlı olsun.”
 
    Belediye Başkanlığı olarak bu anlamlı mücadelede başta balıkçılarımız olmak üzere, YEGEP ve doğamıza sahip çıkan tüm vatandaşlarımıza teşekkür eder, saygılar sunarız.Hayırlı ve uğurlu olsun.
balyk_ciftliyi_karar-1_2.jpgbalyk_ciftliyi_karar-2_1.jpgbalyk_ciftliyi_karar-3_1.jpgbalyk_ciftliyi_karar-4_1.jpgbalyk_ciftliyi_karar-5_1.jpgbalyk_ciftliyi_karar-6.jpgbalyk_ciftliyi_karar-7.jpgbalyk_ciftliyi_karar-8.jpg
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.