İstilacı İsrail Sazanı Balıkçılara Ekonomik Kayıp Yaşatıyor

İstilacı İsrail Sazanı Balıkçılara Ekonomik Kayıp Yaşatıyor

Samsun’daki çalıştayda istilacı İsrail sazanının ekosisteme ve balıkçılığa verdiği zararlar ele alındı. Prof. Dr. Karakoç, türün ağları yırtarak ve yumurtaları yiyerek büyük tehdit oluşturduğunu belirtti.

A+A-

Samsun’da düzenlenen “Karadeniz Deltası Koruma Alanlarında İklim Değişikliği Etkilerinin ve Bağlamsal Ekosistem Hizmetlerinin Değerlendirilmesi için İstilacı Yabancı Türler Gözlemevi Ağının Geliştirilmesi Projesi Çalıştayı”nda, istilacı türlerin ekosistem üzerindeki etkileri ele alındı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Telli Karakoç, Karadeniz’e yayılan istilacı İsrail sazanının ekosisteme ve balıkçılığa ciddi zararlar verdiğini vurguladı. Karakoç, bu türün ekonomik kayıplara yol açtığını belirterek, “Eti sevilmiyor, balıkçıların ağlarını yırtıyor, diğer balıkların yumurta ve larvalarını yiyerek büyük tehdit oluşturuyor” dedi.

Karakoç ayrıca, Avrupa Birliği destekli projede Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna, Yunanistan ve Romanya’nın da yer aldığını, deltalar üzerinde yapılan örnekleme çalışmalarında istilacı türlerin ekonomik ve ekolojik etkilerinin incelendiğini kaydetti. Son örneklemelerde sudak balığında artış gözlendiğini, bunun balıkçılar için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Kızılırmak Deltası’nın Önemi Vurgulandı
Kızılırmak Deltası Alan Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güler, deltadaki kuş çeşitliliğine dikkat çekerek “Türkiye’de tespiti yapılan 500 kuş türünden 365’i bu deltada bulunuyor. Bu sayı, tek bir alan için en yüksek tür çeşitliliğidir” ifadelerini kullandı.

KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz ise deltadaki kıyı erozyonu ve oluşum süreçleri hakkında bilgi verdi.

Çalıştay, 27 Eylül’de sona erecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.