İran'daki soydaşlarımıza sahip çıkalım

İran'daki soydaşlarımıza sahip çıkalım

İran’da “Haray Haray Men Türkem” Diye Haykıran Kırk Milyon Soydaşımıza Sahip Çıkalım

A+A-

Samsun Türk Ocağı başkanı Doç. Dr. Serkan Şen İran’ın soydaşlarımızı bastırmaya yönelik politikasını kınayan bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Türk Ocakları genel merkezi ile birlikte bu meseleyi ele aldıklarını kaydeden Şen şunları kaydetti: “Geçtiğimiz günlerde bir İran devlet televizyonunda Türkleri aşağılayan ve Türklerle alay eden yayınlar yapılmıştı. Türklerin tuvalet fırçasıyla dişlerini temizleyen görgüsüzler topluluğu olduğu yönünde algı oluşturulmak istenmişti. Amaç Türklüğü aşağılayarak Farslaşmayı özendirmekti. Bu yayına karşı Güney Azerbaycan Türkleri önce sosyal medyada sonra ise kentler ve üniversitelerde tepkilerini dile getirdi. Uzun yıllardır İran yönetimince uygulanan ayrımcı ve ötekileştirici politikaların gerginliği artırdığı ülkede Güney Azerbaycan Türkleri sokakları doldurarak “Türklere Karşı Irkçılığa Hayır”, “Biz Türküz”, “Türk dilinde okul istiyoruz” gibi sloganlarla demokratik tepkilerini gösterdiler. Ancak İran yönetimi bu demokratik tepkilere sert müdahaleler ile karşılık verdi. Bazı protestolarda plastik mermi kullanımı ve benzeri orantısız güç uygulamalarının da olduğu, gözaltıların yaşandığı bölgeden gelen haberler arasında yer aldı.

 

Türk Ocakları olarak, Türk kimliğini yaşatmak ve savunmak için tepkilerini gösteren Güney Azerbaycan Türklerinin yanındayız, tepkilerini destekliyoruz.

 

Dinî kisve altında ırkçılık yapan yönetime karşı yapılan bu eylemler maalesef gayrı millî basınımızın gündeminde yer almamaktadır. Türklüklerini gururla haykıran kardeşlerimizin  bu haklı ve demokratik tepkilerine karşı İran polisinin tutuklamalara ve orantısız güç kullanımına başvurmasını kınıyoruz.

 

Asırlardır vatan bildikleri topraklarda kimlikleri aşağılanan ve dillerinde eğitim hakkı verilmeyen 40 milyonluk İran Türklerinin haklı mücadelelerine, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milleti tam destek vermelidir. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti ve bütün Türk Cumhuriyetlerini gerekli tepkileri vermeye davet ediyoruz. Güney Azerbaycan’da yaşanan insan hakları ihlalleri uluslararası kamuoyuna anlatılmalı, uluslararası örgütlerin - başta Birleşmiş Milletler - olmak üzere gündemlerine taşınmalıdır.

 

Türk Ocaklılar olarak bizler de onlar gibi haykırıyoruz: “Haray haray men Türkem. Azerbaycan yıkılmaz, Türk’ün beli bükülmez”.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.