HAMUR YOĞURAN ELLER İNŞAATÇILIĞI ÖĞRENİYOR

HAMUR YOĞURAN ELLER İNŞAATÇILIĞI ÖĞRENİYOR

Samsun’da düzenlenen “Seramik, Duvar Kağıdı ve Ahşap Döşemeciliği Kursu”nda kadınlar inşaatçılığı öğreniyor.

A+A-

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) İl Kadın Girişimciler Kurulu ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından kadınlar için düzenlenen “Seramik, Duvar Kağıdı ve Ahşap Döşemeciliği Kursu” devam ediyor. Samsun’da geçen Temmuz’da açılan kursta kadınlar, teorik eğitiminin ardından İş Geliştirme Merkezi’ndeki uygulama alanında pratik eğitimine başladı. Tüm hızıyla süren eğitimde kadınlar burada harç karmayı, geometri hesapları, maliyet, metraj çıkarmayı ve seramik döşemeyi öğreniyorlar. 13 bayanın eğitim gördüğü kurs toplam 760 saat sürecek. Bayanlar 1 ay sonra sahaya çıkarak, öğrendiklerini uygulama fırsatı bulacaklar.

TÜRKİYE’DE BİR İLK
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizen Samsun TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Kıyıcı, “Kursa açma sebebimiz benim çalıştığım iş sektöründe oyalarımı ve dantellerimi yapan Emine Keskin hanım bana ‘25 yıldır eşimle birlikte inşaat sektöründe çalışıyorum. Yeni bir yasa çıktı. Bu yüzden eşimle birlikte inşaatlarda çalışamayacağım’ demesiyle olayın farkına vardık. Aslında erkek egemen bir toplumda kadınların da adı olmadan birçok erkek işinde başarılı olduğunu, yaptığını, fırsat verildiğinde ekmeğini kazandığını gördük. Bu çıkışla kursu düzenlemeye karar verdik. Yaptığımız araştırmada, Türkiye’nin birçok bölgesinde kadınlar inşaat sektöründe çalışıyor fakat isimleri yok. Avrupa’da bayanlar bu konuda erkekleri bile geçmiş durumda. Bayanlar incelik isteyen konularda çok daha titiz çalışma örneği gösteriyorlar. Tıpkı karo fayansta olduğu gibi. Bütün bu özellikleri birleştirdiğimizde bu kursun anlam ve gereklilik açısından çok daha büyük önem kazandığını gördük. Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Hocalarımız ve İŞKUR’un desteği sayesinde Samsun TSO Kadın Girişimciler Kurulu olarak böyle bir ilki başlatmanın, devam ettirmenin ve örnek teşkil etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

“ERKEKLERDEN HİÇBİR EKSİKLİKLERİ YOK”
Türkiye’de ilk defa bayanlara yönelik böyle bir kursun açıldığını söyleyen kurs hocası Ahmet Günay, “Bu kursumuz 760 saatlik bir kurstur. Bu kurs, Türkiye’de ilk defa bayanların kalebodur, seramik döşeme kursu olarak açıldı ve bunun yaklaşık olarak 350 saati teorik olarak verildi. Teorik kurs başarı ile geçildi. Şu ana kadar herhangi bir fire vermedik. 13 kişi olarak kursumuza devam etmekteyiz. Kursumuzda şu anda uygulama eğitimi görüyoruz. Uygulamada önce tesviye, daha sonra beton dökmeyi, ondan sonra da seramikleri duvara döşemeyi, üçgen yöntemi, kare alma yöntemleri ile yer döşemeye geçtik. Şu anda kursiyerlerimiz yer döşemesi yapıyorlar. Sahaya çıkmayı düşünüyoruz. Kursiyerler sahada başarılı olurlarsa ondan sonra piyasaya atılmayı göze alacaklar. Meslek alanlarında kalfalık ve ustalık belgeleri mecburi kılındı. Okullarımızda yaklaşık yüzlerce kalfalık ve ustalık belgeleri verdik. Burada çalışan bayanların belge verdiğimiz erkeklerden hiçbir eksiklikleri yok. Yani erkeklerin yaptıkları işleri başarılı bir şekilde yapıyorlar” diye konuştu.

“BİZ BU İŞİ ÇOK RAHAT YAPABİLİRİZ”


Erkeklerin aşçılık ve bayan kuaförlüğüne el attığını belirten kursiyer Banu Civelek, “Rusya’da bu işle ilgili bayanların ilgilendiğini gördüm. Daha sonrasında ‘biz bayanlar neden yapamayalım?’ diye sordum. Erkekler aşçılık ve bayan kuaförlüğüne el attılar. Bizim fiziksel olarak gücümüz erkekler kadar olmasa da ama onlardan daha iyi bu işi çıkartıyoruz. Şu anda görüldüğü gibi en iyi şekilde elimizden geleni yapıyoruz. Kadın erkek eşit bir toplumda yaşadığımız için erkekler nasıl yapabiliyorsa, biz kadınlar da bu işi çok rahatlıkla yapabileceğimize inanıyoruz. Bizimle ilgili ön yargılar oluşuyor. Bu ön yargıları toplumumuzda bizim gibi kişiler arttıkça mutlaka yıkılacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“ERKEK EGEMENLİĞİNİ YIKACAĞIZ”
İnşaatlarda erkek egemenliğini yıkmak istediklerini ifade eden kursiyer Selma Kibar, “İnşaat sektöründe de çalıştım. Erkek egemenliğini yıkmak çok güzel olacak. Hamur yoğuran ellerin harç karıp, seramik dizdiği usta eller olmaktan mutluluk duyuyorum. Erkek egemenliğini her yerde kırmaya biz azmettik. Bu şekilde de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“ARTIK ÇALIŞMAK İSTİYORUM”
Su tesisatçılığı, boyacılık, kaynakçılık gibi birçok işte eşiyle birlikte çalıştığını belirten 3 çocuk annesi 46 yaşındaki kursiyer Emine Keskin ise şöyle konuştu: 
“Ben 25 yıllık evliyim. 25 yıldır maddi sıkıntılardan dolayı eşimle inşaatlarda çalışmaya başladık. Bu çalışma benim hoşuma gitti. Bu konuda başarılı olduğuma inandım. Bir konuşmamda bu konuyu Yeşim hanıma anlattım. ‘Hanımlarında böyle bir işe girmeleri neden olmasın’ dedim. Yeşim hanım sayesinde bu kurs çalışmış oldu. İnşallah benim sayemde birçok bayan seramik sektöründe iş sahibi olacak. Bizim bu kursla kalmamamızı istiyorum. Bize fırsat verilmesini elimizden geleni yapabiliriz. Hiç erkeklerden bir farkımız yok. Çok daha güzelini yapıyoruz. Gelip görülse ve değerlendirseler bunun farkına varırlar. Bu sektörde kararlıyız. İyi bir su tesisatçısıyım. Su tesisatçılığı, boyacılık, kaynakçılık gibi yapmadığım hiçbir iş kalmadı. Eşim teknisyen olduğundan dolayı onunla boş zamanlarında evde ne düşünüyorsanız bütün hepsini yapıyoruz, bitiriyoruz ve teslim ediyoruz. Sonunda da çok mutluluk yaşıyoruz. Üniversitede 3 çocuğum okuyor. 3’ü de mühendis olacak. Bu sahada arkadaşlarımla kendim olarak çalışmak istiyorum. Yani eşimle değil de kendim çalışmak istiyorum.”

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.