GÜNEŞ TUTULMASI SAMSUN'DA İZLENİLEMEDİ

GÜNEŞ TUTULMASI SAMSUN'DA İZLENİLEMEDİ

Güneş tutulması Samsun'da başladı ama görünmedi. Samsun'da havanın bulutlu olması nedeniyle güneş tutulması izlenilemedi. Güneş tutulması nerelerden görünecek? Güneş tutulması Türkiye'de hangi saatlerde gerçekleşecek, İl il güneş tutulması saatleri.

A+A-

Güneş tutulmasının gerçekleşmesine sayılı dakikalar kaldı. Bu doğaüstü olayı canlı yayından izlemek isteyenler için ise kameralar kayıtlara başladı. 20 Mart 2015 Cuma günü gerçekleşecek güneş tutulması Türkiye'de hangi saatlerde gerçekleşecek? İl il güneş tutulması saatleri haberimizde..


2015 yılının ilk ve en önemli gök olayı, 20 Mart Cuma yani bugün gerçekleşiyor. Güneş tutulması, Kuzey Avrupa'da tam olarak yaşanacak. Türkiye'de ise Ay, Güneş'in yaklaşık yüzde 40'ını kapatacak. Güneş tutulması nedeniyle birçok ilde üniversitelerin astronomi ve uzay bilimleri bölümleri gözlem etkinliği gerçekleştirecek. 

20 Mart 2015 Güneş Tutulması full yayın

Güneş tutulmasının ilk başlayacağı il İzmir. Saat 10.48'de İzmir'de başlayacak tutulma sırasıyla Bodrum, Marmaris, İstanbul, Eskişehir, Antalya, Ankara, Kayseri, Diyarbakır, Erzurum şeklinde doğuya ilerledikçe dakika dakika artacak. Tutulmanın en heyecan verici anı tutulma ortası ise İzmir'de saat 11.51'de gerçekleşecek. Tutulma ortası İstanbul'da saat 11.57, Bursa'da saat 11.56, Denizli'de saat 11.54, Eskişehir'de saat 11.59, Antalya'da saat 11.56, Ankara'da saat 12.03, Konya'da saat 11.02, Mersin'de saat 12.03, Kayseri'de saat 12.07, Samsun'da saat 12.11, Adana'da saat 12.05, Gaziantep'te saat 12.09, Malatya'da saat 12.12, Diyarbakır'da saat 12.15 ve Erzurum'da saat 12.18'de yaşanacak. 2015 yılının güneş tutulmasını yukarıdaki canlı yayın linkinden takip edebilirsiniz.


Tam tutulmanın kısmi yaşanacağı Türkiye’de, Antalya ve İzmir’de gözlem etkinlikleri yapılacak. Antalya’da TUG’un Akdeniz Üniversitesi’ndeki merkezinde, İzmir’de ise Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nce 10.00-13.00 saatleri arasında Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gözlem yapılacak.

Güneş tutulması Türkiye'den de gözlenebilecek. Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, tutulmanın Türkiye’deki birçok ilden nasıl görüneceğine ilişkin de bir görsel hazırladı. Görsele göre tutulma ortasında Türkiye’nin hemen her ilinde Güneş’in yaklaşık yarısı Ay’ın gölgesinde kalacak ve hilal görünümüne kavuşacak. Tutulmanın Dünya’da en yoğun yaşanacağı ülke ve bölgeler de bir haritayla gösterildi. 

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUR?

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.