Gazipaşa`nın Adi Nereden Geliyor ?

Gazipaşa`nın Adi Nereden Geliyor ?

Bafra Gazipaşa Mahallesinin adı ve tarihi.

A+A-

1900 yılları başlarına kadar Bafra Türk’lerin, Rum’ların ve Ermeni yurttaşların yaşadığı mahallelerden ibaretti. 1923 yılı Lozan antlaşması gereği Yunanistan’ın Drama, Kavala, Selanik Sarısaban, Kayalı, Pirsecon ve Mincinoz bölgelerinden 1924 yılı büyük mübadele ile Bafra’ya zorunlu olarak iskan edilen vatandaşlarımızın bir kısmı da aynı sebeple Yunanistan’a mübadele edilip boşaltılan Rum mahallelerine yerleştirilmişlerdir; bugünün Gazipaşa, İshaklı ve Gazi Osmanpaşa mahalleleri. Gazipaşa Mahallesi’ne yerleştirilen mübadiller yerleştirildikleri Rum Mahallesi’nin ismini de müteşekkürlüklerini belirtmek amacı ile hemşerileri Mustafa Kemal Atatürk’e atıf olarak Gazipaşa Mahallesi olarak değiştirmişlerdir. Bafra ve çevresi Türkiye’nin en iyi tütün bölgelerinden birisi olduğu için o zaman ki yönetim Yunanistan’dan gelen ve genellikle tütün kültürüne sahip mübadillerin Bafra ve çevrelerine yerleştirilmelerine öncelik tanımıştır. Bu yurttaşlarımıza yine devlet tarafından geldikleri memleketler de bıraktıkları topraklar mukabilinde Bafra’da iskân oldukları yerlere yakın toprak (tarla) verilmiş veya parası olanlar ilave toprak alıp rençperliklerini geldikleri yerlerde de yaptıkları gibi tütüncülük ve sebzecilikle devam ettirmişlerdir. 
Gazipaşa Mahallesi’nin evleri daha çok iki katlı bazıları cumbalı, kagir veya ahşap yapılı eski Osmanlı evlerinden oluşmakta idi. Mahalle de Rumlara ait bir kilise olmak üzere bir genelev ve birkaç tane de Rum meyhanesi bulunmakta idi. Kilise bugün ki Kızılırmak İlkokulu’nun olduğu yerde üç büyük binadan biri olup 1700 kişilik ayin kapasitesine sahip idi. 1930 yılları sonlarında Rum Kilisesi yıkılmış bu arazi de sadece Kızılırmak İlkokulu kalmıştır.
Ülkemizin başka bir yerinde emsali olmamak üzere Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları üç gün üç gece kutlanır. Bu Gazipaşalının atasına minnet borcudur.

Kaynak: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=666101996803789&id=665601756853813

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum