Ev sahipleri, apartman ve site yöneticileri bunları biliyor musunuz?

Ev sahipleri, apartman ve site yöneticileri bunları biliyor musunuz?

İş Güvenliği Uzmanı M. Furkan Bakan, Apartman ve site yönetimi, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereği, işveren veya işveren vekili konumunda değerlendirilerek birinci sorumlu durumunda yer almaktadırlar.

A+A-

İş Güvenliği Uzmanı M. Furkan Bakan, Apartman ve site yönetimi, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereği, işveren veya işveren vekili konumunda değerlendirilerek birinci sorumlu durumunda yer almaktadırlar.

İş Güvenliği Uzmanı M. Furkan Bakan konuyla alakalı bafra55.net muhabirine şu açıklamalarda bulundu, “Apartman ve site yönetimi kapsamında yer alan hizmetlerin bir kısmı tehlikeli/çok tehlikeli işler olarak sınıflandırılmıştır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda apartman işyerleri az tehlikeli sınıfta yer almasına karşın, yönetim hizmetlerinin içerisinde yer alan özel güvenlik hizmeti tehlikeli işler sınıfına, dış cephe temizliği, apartman ve sitelerin teknik ve mekanik aksamlarının bakım ve onarımı hizmetleri de çok tehlikeli işlere örnek gösterilebilir.

Apartman ve sitelerin yönetimleri, sadece yapılacak iş ve işin görüleceği zaman dilimini kapsayan iş güvenliği tedbirleri alırken zaman zaman binaların bulunduğu alanın genelini ve tüm hizmetleri kapsayan iş sağlığı ve güvenliği talimatları konusunda gerekli hassasiyeti göstermemektedirler.

APARTMAN VE SİTE YÖNETİCİLERİ SORUMLU DURUMUNDA

Apartman ve site yönetimleri;  ister dışarıdan profesyonel site yöneticiliği hizmeti alsın yada almasın, temizlik, elektrik, dış cephe boya, çatı ve oluk, asansör vs hizmetleri gibi dışarıdan aldıkları tüm hizmetleri, 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu çerçevesinde tümüyle, denetlemekle ve bu kanunu yerine getirmekle sorumlu olduğunu söyleyen Bakan şöyle devam etti,  bu hizmetlerin esnasında apartman ve sitelerde yaşanacak kazalarda apartman ve site yönetimleri işveren veya işveren vekili konumunda değerlendirilerek birinci sorumlu durumunda yer almaktadırlar.

Ayrıca dışarıdan almış olduğunuz hizmetlerde, firmaların apartmanınızda ve sitenizde verdiği hizmet esnasında yaşanacak iş kazası, “maddi ve manevi her şeyiyle firmamızın sorumluluğundadır “gibi cümlelere itibar etmeyiniz. Çünkü kazazede, hizmet aldığınız firmanın çalışanı dahi olsa kazanın gerçekleştiği yer apartman&site alanınız olduğu için, bu iş kazası kazanın olduğu yerden sorumlu olan apartman&site yönetimi ile doğrudan bağlantılıdır. Dolayısıyla apartman ve site yönetiminin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

APARTMAN VE SİTE TEMİZLİĞİ YAPAN PERSONEL SİĞORTALI OLMAK ZORUNDA

İş güvenliği uzmanı olarak, apartman ve site yönetimleri önerilerinden de bahseden Furkan Bakan,

  1. Apartman ve sitelerde,” İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE ALINACAK SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK”  eksiksiz olarak uygulanmalI.
     
  2. Ev bina temizliklerinde günlük personel çalıştırılmasında günlük sigorta priminin ödemeleri çoğu kez yapılmamaktadır. Ülkemizde 01.04.2015 tarihinden itibaren, kanunen, evlere günlük temizlik ve diğer hizmetler için giden bay ve bayanların dahi günlük sigortalarının yapılması zorunludur.

3-   Sigortalı işçisi bulunan apartman& site yönetimlerinin ve ev sahiplerinin Risk Analizi ve Acil Eylem Planı hazırlatarak riskler belirlenmeli ve bu doğrultuda eksikler giderilmelidir. Çalıştırılan sigortalı işe başlamadan gerek mesleki gerek İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimini tamamlamalı, yetkisi ve bilgisi olmadığı işte çalıştırılmamalıdır.

4- Apartman&site ve ev ile ilgili dışarıdan alınacak hizmetlerde(elektrik,asansör bakım onarım, dış  cephe mantolama,boya,çatı  ve oluk onarımı, temizlik,güvenlik,su tesisat onarım…vs..) anlaşmış olduğunuz firmanın yada şahsın;

-sigortalılığını,

-6331 sayılı yasa gereği, İş sağlığı ve güvenliği hizmetini alıyor olmasını ve almış olduğu İş Sağlığı ve güvenliği hizmeti doğrultusunda çalışmasını denetlemeli,

- 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu çerçevesinde, doğacak herhangi bir kazaya karşın tüm  önlemleri almalarını, tüm talimatlara uymalarını,belgelerini ve eğitimlerini tamamlamalarını sağlayarak çalışmalarına izin verilmelidir” dedi.

Görüş ve Sorularınız için

İş Güvenlik Uzmanı 

Furkan Bakan: 0533 923 29 11

Derleyen: Emre Şahinol

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.