DR. AYTAÇ AKIN ‘’HAYATTA İKEN BIRAKACAĞINIZ EN GÜZEL MİRAS ORGAN BAĞIŞIDIR’’

DR. AYTAÇ AKIN ‘’HAYATTA İKEN BIRAKACAĞINIZ EN GÜZEL MİRAS ORGAN BAĞIŞIDIR’’

Dr. Aytaç Akın, Bafra Halkının Duyarlı Olduğunu Biliyorum ve Organ Bağışı Konusunda Desteklerini Bekliyorum dedi.

A+A-

Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın’la Organ Bağışı ile ilgili yaptığımız röportajda şunları söyledi;  ’’Organ yetmezliğine giren kişiler için, tedaviye cevap vermeyen ya da tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle yapmak istediğimiz bir projedir. En azından, kişiden alınıp, canlıdan canlıya nakil şeklinde yapmaya çalıştığımız bir hizmettir.

İNSANLAR NEDEN ORGAN BAĞIŞINDAN KAÇIYOR?

Aslında Türkiye’de olmaması gereken olaylardan birisi çünkü,  hepimiz İslam dininin mensubuyuz fakat en büyük hayırdan bahsettiğimiz dinde en fazla hayırdan kaçan bir grubuz. İnsanın insana yapabileceği en büyük yardım, en büyük hayır dediğimiz hizmettir bu. Fakat yurt dışında İslam ülkesi dışında yerlere baktığımız zaman, hizmet ve bu bağış oranı çok daha yüksek. Yani bir insanın organ yetmezliğinden vefat etmek üzere olduğunu ve kendi yakınınız olduğunu düşünürseniz, buna bir organ bulunup ve nakli yapılıp kurtulması kadar insanı sevindirecek bir olay yoktur.  Dünya da canlıdan canlıya nakilde en yüksek oran Türkiye de. Yani, kendi böbreğimizi yakınımıza veriyoruz ama cenazemizi vermiyoruz.  Bu anlaşılır bir şey değildir. Tüm İslam tarihine de bakıyorum ve diyanete de sorarak belli programlar yapıyoruz. Hepsi fetvalarında son derece gerekli olduğunu ve İslami yönden uygun olduğunu anlatıyorlar ama biz hala dini sakıncalar nedeniyle organ bağışı yapmak istemediklerini duyabiliyoruz. Buda Türkiye için üzücü bir durumdur.

PEKİ, BEYİN ÖLÜMÜ İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Beyin ölümü dünyadaki en fazla kuşku oluşturan olaylardan birisidir.  Beyin ölümü ile biz ne zaman karşılaşıyoruz, yoğun bakımda kişi mekanik ventülatör’e bağlı olarak hizmet alırken ve hiçbir beyin fonksiyonunun olmadığını ispatladığımız zaman beyin ölümü tanısı koyuyoruz.  Bunu dışarıdakiler nasıl değerlendiriyor,  beyin ölümü bitkisel hayat, geri dönme ihtimali varmış, yoğun bakımda kalan kişinin yoğun bakımdan çıkacakmış şeklinde nitelendiriliyor. Fakat beyin ölümü, kesinlikle beynin hiçbir şekilde kanlanmaması, bunun tespiti ve bunun 4 uzman onaylı olarak hiçbir sesli yada ağrılı uyarılara kişinin cevap vermediği durumdur. Yani geriye dönüşü hiçbir zaman yoktur.

ORGAN ÇIKARIMI NE ZAMAN YAPILIR?

Beyin ölümü kesinlikle tespit edilip onaylandıktan sonra biz kişinin ailesi ile görüşürüz. Ailesine bu kişinin tüm tıbbi tedavilerin yapılmasına rağmen cevap vermediğini ve kişinin artık öldüğünü anlatıyoruz. Ailede derse ki; Biz bunun organlarını bağışlamak istiyoruz şeklinde bir yorum oluştuğu zaman aile onay formunu da imzalatıp organ çıkarım işlemi için Ankara’ya haber veriyoruz.  Ankara’dan bize gelen uzmanlar ve çıkarım ekipleriyle birlikte kime takılacağı, orada tespiti, kime uygun olduğu ve o kişinin hastaneye nakli yapılıyor ve organları çıkaran ekip aynı şekilde başka bir hastanede bekleyen takma işini de yapıyor.

TÜRKİYEDE ŞUAN KAÇ KİŞİ ORGAN BAĞIŞINA İHTİYAÇ DUYUYOR?

Şuanda Türkiye’de 25.000’in üzerinde böbrek nakli bekleyen hastamız var. 140 civarında Karaciğer, bildiğim kadarıyla 22 kalp nakli bekleyen hastamız var

SON OLARAK ORGAN BAĞIŞI İLE İLGİLİ BAFRALILARA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Organ bağışının gerçekten kutsal bir görev olduğunu ve insanın insana yapabileceği en büyük hayır ile en büyük bağış olduğunu bilmelerini isterim. Bafra halkının duyarlı olduğunu biliyorum ve organ bağışı konusunda desteklerini Bekliyorum dedi. 

Kalbimi; kendi kalbi ona acı vermekten başka bir şeye yaramayan birine verin.

Böbreklerimi; haftadan haftaya yaşaması makineye bağlı olan birine verin.

  Kemiklerimi; alın ve sakat bir çocuğun yürüyebilmesinin yolunu bulun.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.