Doktorun Maket Hobisi

Doktorun Maket Hobisi

Doktorun Maket Hobisi

A+A-

Yaklaşık 35 yıldır hobi olarak maketçilik ile uğraşan Doç. Dr. Bektaş Murat Yalçın, bugüne kadar 300’den fazla uçak maketi yaptığını söyledi.
6 yaşında maket yapmaya başladığını hatırlatan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nde görevli Doç. Dr. Bektaş Murat Yalçın, yaklaşık 35 yıldır maket işiyle hobi olarak uğraştığını ifade etti. Bugüne kadar 500’den fazla maket yaptığını belirten Doç. Dr. Bektaş Murat Yalçın, yaptığı maketlerden 300’dan fazlası uçakların oluşturduğunu, bunun nedenin ise İkinci Dünya Savaşı’na olan merakı olduğunu ileri sürdü.
"ÇOCUKKEN İLAÇ KUTULARINI KESEREK MAKET YAPARDIM"
Doç.Dr. Bektaş Murat Yalçın, "6 yaşındayken ilaç kutularını birbirine yapıştırarak maket yapmaya başladım. Daha sonra ilkokul çağlarında bunlardan uçak yapabileceğimi fark edince resim kağıdından, kartondan model uçaklar yapmaya başladım. 14-15 yaşlarına doğru plastik maketlerin olduğunu fark ettim. O zamanlarda Türkiye’de plastik maketlere ulaşmak zordu. Birkaç firma bu maketlerden üretiyordu. Bende plastik maketlerle bu işe başladım. Yaklaşık 35 yıldır maketçilikle hobi olarak uğraşıyorum. Her türlü maketi yapıyorum ama ağırlıklı olarak uçak maketi yapıyorum. Tarihe karşı çok meraklıyım. Tarihte kullanılan araç, gereçler çok ilgimi çekiyordu. Böyle olunca da gördüğüm şeyleri canlandırma ihtiyacı hissederek bu işe başladım. Tabi daha sonraları bu iş daha profesyonel hale geldi. Özellikle İkinci Dünya Savaşı’na karşı bir ilgim olduğu için uçakların maketini daha fazla yaptım. Alman Hava Kuvvetleri’nden uçakların maketlerini yaptım. Daha sonra Türk Hava Yolları uçaklarının maketlerini yaptım. Bugüne kadar 500’den fazla maket yaptım. Bunların 300’den fazlasını uçak maketleri oluşturuyor" dedi.
"HASTALARIMA SİGARA BIRAKMAK İÇİN HOBİ EDİNMELERİ GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORUM"
İşten arta kalan zamanlarda hobi olarak ilgilendiğini belirten DOç.Dr. Yalçın, "Yaptığım maketleri satmıyorum. Yaptığım maketleri koleksiyonuma ekliyorum. Maketle uğraşmayı seviyorum. Maketlerle uğraştığımda iş yorgunluğunu da üstümden atıyorum. Maket yaparken aslında dinleniyorum. Çok sabır gerektiren bir iş. Ben hastalarıma sigara bıraktırıyorum. Sigarayı bıraktırırken de onlara bir hobi edinmeleri gerektiğini söylüyorum. Onlara şunu söylüyorum, hayatınızdan negatif bir şeyi çıkartırken pozitif bir şey yerleştirin hayatınıza. İlgi alanlarına yönelik hobiler edinmeleri gerektiğini söylüyorum. Bazen güzel dönüşlerde alıyoruz" diye konuştu.
"BAZI MAKETLERİN YAPIMI 5 YILI BULABİLİYOR"
Maketçiliğin, herhangi bir cismi alıp, ölçeklerinin altında o cismi modellemek olduğunu kaybeden Doç. Dr. Bektaş Murat Yalçın, "Dünyada kullanılan bazı standart modelleme yöntemleri var. Bizde bunları kullanıyoruz. Yurt dışında maketçilik çok yaygındır fakat bizim burada maketçilikle uğraşan insan sayısı çok azdır. Tabi bizde maketini yapacak yapacağınız bir şey bulmakta zor. Mesela yakın tarih olarak Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan askeri araç gereçle ilgili pek bir şey yok. Yapacağımız cismin maketini alıyoruz. Daha sonra maketi orjinal haline ve tarihinin koşullarına uygun boyama ve çeşitli işlemlerden geçiriyoruz. Epey incelik gerektiren bir sanat bu. Maketi yaparken, bizim için gerçekçilik ön planda olur. Yapımı 1 yıl süren maketlerde olabiliyor. Büyük projelerde bu 5 yıl da olabiliyor. Normal bir maketin yapılma süresi 24 saatinizi alabiliyor. İşçilik ne kadar inceyse süre de o kadar artıyor" şeklinde konuştu..
"BU PROJEDEN TÜRKİYE’DE BAŞKA BİR TANE OLDUĞUNU ZANNETMİYORUM!"
İlk dönem Türk Havacılığı’na yönelik çalışmalar yaptığını belirten Doç.Dr. Yalçın, "Şu anda ise Alman Hava Kuvvetleri’nin üretime geçirmediği ilk jet uçaklarıyla çalışmalar yapıyorum. İkinci Dünya Savaşı’nda Japon Hava ve Kara Kuvvetleri’nin kullandığı savaş uçakları var. Bununla ilgili de bir çalışmam var çok az eksiğim kaldı. Bununla alakalı Türkiye’de başka bir koleksiyonun olduğunu zannetmiyorum. Bu işi hobi olarak severek yapıyorum. İleride yaptığım çalışmaları sergileyebilirim" diye sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.