Doğum yapmak için Amasya'dan geldi

Doğum yapmak için Amasya'dan geldi

Samsun Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, ‘Keyifli Doğum Odaları’ ile normal doğum yapan hastalara 5 yıldızlı otel konforunda hizmet veriyor.

A+A-

AMASYA'DAN DOĞUM YAPMAK İÇİN SAMSUN’A GELDİ
Amasya'dan doğum yapmak için Samsun’a geldiğini söyleyen Sultan Ceviz ise şunları söyledi: 
“Bu odadan gayet memnunum. Hiç bu kadar iyi bir odayla karşılaşacağımı beklemiyordum. Ortam ve personel olarak çok güzel bir yer. Çok memnun kaldım. Bir tane daha çocuğum olacağı zaman tekrar buraya gelirim. Burayı daha önce duymuştum. Ben normal doğum istiyordum. Birçok yerde sezaryen yapıyorlar. Buranın normal doğuma daha çok önem verdiğini bildiğim için burayı tercih ettim. 7 ay boyunca Amasya’da kaldım. Tedavilerimi ve kontrollerimi orada oldum. Normal doğum için de buraya geldim. Normal doğum yapmak isteyen herkese burayı tavsiye ediyorum. Bu benim ilk doğumum olmasına rağmen çok rahat geçti. Yürüyebiliyorum, çocuğumla ilgilenebiliyorum. Çok rahatım, herkese de tavsiye ediyorum.”

Samsun Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, kadınları normal doğuma teşvik etmek amacıyla 2014 yılı Mayıs ayında Türkiye’nin hiçbir hastanesinde olmayan ilk ‘Keyifli Doğum Odası’nı açtı. Bu odanın çok büyük ilgi görmesi üzerine hastane yönetimi 2 oda daha ilave etti. 
5 yıldızlı otel konforundaki Keyifli Doğum Odaları, tek kişinin kalması için tasarlandı. Ayrıca bayan refakatçıların kalması için de odaya yatak konuldu. Anne ve bebeğin rahat edebilmesi için odanın içerisinde tuvalet, banyo, beşik, oturma grubu, televizyon ve dolaplar bulunuyor. Odada doğum sancısının gelmesini bekleyen hastalar, doğuma 10-15 dakika kala odanın hemen yanındaki doğum odasına alınıyor. 
Samsun Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yöneticisi ve Başhekimi Uzm. Dr. Alaaddin Domaç, hizmete soktukları bu odalar sayesinde normal doğum sayısında büyük bir artış yaşadıklarını belirtti. Amaçlarının kadınları normal doğuma yönlendirmek olduğunu belirten Başhekim Domaç, “Biz Samsun Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak doğal olanın normal olduğunu düşünüyoruz. O yüzden de normal doğuma hastalarımızı teşvik edebilmek için 3 tane ‘Keyifli Doğum Odası’ açtık. Bu odalar vasıtası ile hastalara kendi evlerindeki rahatlığı sağlayıp, gebelik psikolojisini yenmesini sağlamak istiyoruz. Çünkü gebelik başlı başına büyük bir stres ve annelerin en büyük korkusudur. Bu uygulama ile amacımızda da büyük bir başarı sağladık. Hastane istatistiklerindeki değerlendirmelerde de bunları gördük. Hastanemizde normal doğum sayısı geçtiğimiz yıllara nazaran daha da arttı. Bundan sonraki amacımız bu odaların sayısını daha da arttırıp yenilerini eklemek ve normal doğum oranını daha da arttırmak” dedi.

“ANNE ADAYLARINA GEBELİK OKULUNDA ANNELİK DERSİ VERİLİYOR”
Bazı anne adaylarına kolaylık sağlamak amacıyla gebe okulunda ders verdiklerini belirten Domaç, “Biz burada ayrıca hastalarımıza gebe okulunda gebelik süreci hakkında dersler veriyoruz. Çünkü bazı gebelerimizin ilk gebeliklerinde ve diğer gebeliklerinde doğru bildikleri yanlışlar var. Bu yanlışları düzeltmek ve yaşayabilecekleri olumsuzlukları anlatabilmek için var bu okulumuz. Bu odalara öncelikli olarak gebe okulumuzdan mezun olan hastalarımızı alıyoruz. Sırası ile de diğer hastalarımızı bu odalardan faydalandırıyoruz” diye konuştu.
Hastaların çok rahat bir ortamda kaldığının altını çizen Dr. Domaç, “Hastalara böyle güzel bir imkan sağlanması onların psikolojik anlamda rahatlamasına neden oluyor. Bu gibi yerlerin de diğer hastanelere örnek olacağını düşünüyoruz. O yüzden çok sıklıkla diğer illerden de tercih edildiğimizi düşünüyorum. Türkiye’de başka illerde de böyle odalar mevcut ama beş yıldızlı otel konforu bir tek bizde var” şeklinde konuştu.

GÜLERYÜZ: “DOĞUM ODLARI İLE KONAKLAMA ODALARI YAN YANA”
Hastaların normal doğum aşaması hakkında bilgiler veren Doğumhane Sorumlusu Kadın Doğum Uzmanı Dr. Salim Güleryüz ise, “Doğum yapacak olan hastalarımızın kaldıkları odaların bitişiğinde doğum odalarımız var. Biz ‘Keyifli Doğum Odası’nda kalan hastalarımızı doğuma 10-15 dakika kala bu doğum odasına alıyoruz. Doğum masasına yatırarak normal doğumunu gerçekleştiriyoruz. Doğum gerçekleştikten sonra dikişler varsa dikişleri de tamamladıktan sonra hastayı dinlenmeleri için bulunduğu ‘Keyifli Doğum Odası’na geri alıyoruz. Bu odada da tansiyon ve kanama takiplerini yapmaya devam ediyoruz. Bu doğum odasının en büyük özelliği hastanın kaldığı odaya yakın olması. Hastalarımızı büyük sedyeye almadan ufak taşıyıcılarla hemen istirahat ettiği odaya getiriyoruz. Böylece servise ve uzak yerlere gitmesi de önlenmiş oluyor. Bizim hastanemizin genel amacı normal yolla doğurtmaktır. Bunun için çalışıyoruz” dedi. 

“DOĞUM YAPAN HASTALAR ‘KEYİFLİ DOĞUM ODASI’NDAN AYRILMAK İSTEMİYOR”
Keyifli Doğum Odası’nda evlerini aramadıklarını belirten hastalardan ikinci doğumunu yapan Sevda İnan, “Keyifli Doğum Odaları gayet güze ve konforlu. Bu benim ikinci doğumum. İlk doğum yaptığım yer ile bu oda arasında çok büyük farklar var. Burası çok konforlu, tek kişilik bir oda. İlk doğumumu da bu hastanede yapmıştım ama şimdiki doğumum ile önceki doğumum arasında konfor olarak çok büyük farklar var. Ben doğum yapmadan önce gebe okuluna gittim. Doğru bildiğim birçok uygulamanın aslında yanlış olduğunu öğrendim. Gebe okunda doğumdan önce derin derin nefes almayı öğretmişlerdi. Doğum sancısıyla nasıl baş edebileceğimizi öğretmişlerdi. Gerçekten bu okulun faydasını doğum sırasında gördüm. Bütün annelere normal doğumu ve burayı tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.