Damla Sulama Çeltik Üretimi Meyvesini Vermeye Başladı

Damla Sulama Çeltik Üretimi Meyvesini Vermeye Başladı

Çeltik üretiminde Türkiye'nin ikinci ovası olan Bafra Ovası'nda çiftçiler, hummalı çalışmalarını sürdürüyor.

A+A-

samsun (AA) - Samsun’un Bafra Ovası’nda, yüzde 80 su tasarrufu sağlayan damlama sulama tekniği ile 2 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldı.

Bafra İlçesine bağlı İkiztepe Mahallesi’nde 36 gün önce yapılan damlama sulama çekltik ekimi filizlenmeye başladı. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve Bafra İlçesine bağlı İkiztepe Mahallesinde bulunan çeltik üreticisi Mümin Çandır’ı Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun ile birlikte  ziyaret ederek çalışmalarda başarılar ve bereketli bir sezon dilediler.

Geçen sene deneme  ekimi yapan ve 36 gün önce ise ekime devam eden İkiztepe Mahallesi çeltik üreticisi Mümin Çandır, "Geçen yıl gayet güzel ürün aldık. Bu sene dekar sayısını arttırarak yeniden ekim yaptık. Geçen yıl tabii ki eksikliklerimiz oldu. Uygulamada bunları daha iyi gördüğümüz için, bu yıl daha iyi hazırlık yapıp daha iyi sonuçlar almak adına ekimlerimize son sürat devam ettik.

 Çandır, "Sudan tasarruf, zamandan tasarruf, elektrikten tasarruf artı lazer masrafı yok. Yaklaşık olarak aynı verimliliği yakaladıktan sonra devam ediyoruz. Bafra’da çeltik dekar başına ortalama 800 kilo, 860 kilo. Geçen yıl ilk denememiz olmasına rağmen 800 kilo verimini yakaladık. Bu yıl da 900 kilo verim bekliyorum.”dedi.

 

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,’’ Bafra Ovası Karadeniz Bölgesinin bir incisidir.Hava şartlarının elverişli olmasıyla çeltikte verim ve kalite artacaktır.

Bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı, Edirne tarafından ekim az olduğu için Samsun'a yaklaşık 5 bin dekar damlama sulama ve yüzde 75 hibe destekli tohum tahsis etti. Bafra, bu tahsisten 2 bin 500 dekar alanda yararlandı. 2020 yılının hava şartlarından dolayı bazı sıkıntılar oldu, özellikle ekimlerde sıkını çektik. Ancak bugünden itibaren yetkililerden de aldığımız bilgilere göre önümüzde parlak ve tarıma elverişli bir hava olacak. Hava şartları böyle giderse üretim de çok iyi olur. Özellikle çeltik suyun içinde büyüyen bir mahsul ve su ne kadar sıcak olursa o kadar kaliteli ve verimli olur. Ev kredisi düştü ve birçok kredi imkanı verildi. Tarımla uğraşan kişilere de hak tanınması gerekiyor. Geçen sene rekolte 830 kiloyu buldu. Hava şartları böyle devam ederse bu seneden umutluyuz. Umutlarım; bu yıl çeltikte 1 tonu buluruz yönünde."diyerek sözlerini tamamladı.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun ise İkiztepe Mahallesi çeltik üreticisi Mümin Çandır’a her zaman üreticinin yanında olduklarını belirttiler.

 

Damla Sulam Çeltik Üretimi Meyvesini Vermeye Başladı

Damla Sulam Çeltik Üretimi Meyvesini Vermeye Başladı

Damla Sulam Çeltik Üretimi Meyvesini Vermeye Başladı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.