CHP’Lİ HALUK KOÇ BAFRA'DA

CHP’Lİ HALUK KOÇ BAFRA'DA

CHP’Lİ HALUK KOÇ: “12 EYLÜL 1980 DARBESİ BİRÇOK İNSANIN HAYATINI KARARTTI”

A+A-

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, 12 Eylül 1980 darbesinin birçok insanın hayatını kararttığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da 1982 Anayasa’na ne oy verdiğini açıklamasını istedi. 
Samsun’un Bafra ilçesinde CHP İlçe binasında partililerle bir araya gelen Haluk Koç, yaptığı konuşmada, “Eğer 1960 yılında Demokrat Parti demokrasiyi rafa kaldıracak uygulamalar yapmasaydı da 61 yılında Türkiye sağlıklı bir seçime gidebilseydi. Zaten iktidar 50’de CHP’nin Demokrat Parti’ye devrettiği gibi 61’de de DP tarafından CHP’ye devredilebilecek bir süreç yaşanacaktı. 12 Mart 71’de kim tepki koydu askeriyeye, muhtıraya karşı? Tepki koyan Cumhuriyet Halk Partisi ile Ecevit’ti. Memduh Tağmaç, zamanın Genelkurmay Başkanı bir söz söyledi. ‘Sosyal uyanış ekonomik uyanışı geçtiği için darbe girişiminde bulunduk’ dedi. Bu ne demek? ‘Türkiye bir halk düzeni, bir sol düzenine gidiyor. Sandıkta bunu engellemek mümkün değil. O zaman biz Amerika’nın talimatıyla Türkiye’yi rayında tutmak, bizim ileri karakolumuz olmasını sağlamak için müdahale ettik’ demişti. Kim zarar gördü? O dönemde ne kadar devrimci öğretmen varsa, ne kadar ilerici yurtsever varsa onlar zarar gördü. Tayyip Erdoğan o zaman benimle birlikte lisede okuyordu. 12 Eylül 80; ‘Bizim çocuklar’ başardı. Amerika’dan çıkan ilk ses 13 Eylül sabahı. Kim sizin çocuklar? Yani Türkiye’yi ‘bizim istediğimiz gibi kalıpta tutmak isteyenler’. Size soruyorum 1982 Anayasa oylaması oldu. CHP kapatılmış, bütün siyasi partiler kapatılmış, sendikalar kapatılmış, dernekler kapatılmış, üniversiteden insanlar atılmış. 12 Eylül’den sonra yapılan 1982’de yapılan Anayasa oylamasında bunu ilk defa söylüyorum. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 12 Eylül faşist darbesinden sonra 1982’de yapılan Anayasa’ya sen ne oy verdin? Çık ortaya açıkla bakalım” dedi. 
12 Eylül 1980 darbesinin birçok insanın hayatını kararttığını, ailesini söndürdüğünü, işinden gücünden ettiğini ifade eden Koç, “Gencecikler darağacına gitti. ‘Asmayalım da besleyelim’ diyen biri yargıya emir verdi. Bugün aynı mantık yine yargıya talimat veriyor, adam asılmıyor aman şimdide süründürülüyor, aynı mantık” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.